17 Mayıs 2012 02:28

Talepler biçildi, Bakan bile şaşırdı

Hükümet ile kamu emekçileri konfederasyonları arasındaki toplusözleşme görüşmelerinde bürokratların hizmet kollarına ilişkin sunduğu rapor kamu emekçilerin tepkisini çekti. 11 hizmet kolunda yetkili sendikaların sunduğu yüzlerce tekliften sadece 17’si bürokratlar tarafından “görüşülmeye uygun&rdq

Talepler biçildi, Bakan bile şaşırdı
Paylaş
Cem Gurbetoğlu

Hükümet ile memur konfederasyonları arasındaki toplusözleşme görüşmelerinde masaya getirilen yüzde 3+3’lük teklif kadar, hizmet kollarına ilişkin sunulan komisyon raporları da tepki topladı. Toplanan komisyonlarda 11 hizmet koluna ilişkin sendikaların sunduğu talepler arasından bürokratlarca yapılan ayıklamalar, sendikaları isyan ettirdi. Komisyon görüşmeleri sürdüğü sırada gazetemize açıklama yapan Kültür Sanat-Sen Genel Başkanı Yavuz Demirkaya, duruma tepki göstermiş, “Neredeyse toplusözleşme masasına sunulacak teklifimiz kalmadı” demişti.

Gerçekten de hükümetin teklifini açıkladığı pazartesi günkü toplusözleşme görüşmesinde masaya gelen rapor, yetkili sendikaların itirazlarını haklı çıkardı. Sendikaların hizmet kollarına ilişkin masaya getirdiği yüzlerce talep arasından sadece 17’si masaya “Hizmet kolu kapsamında değerlendirilebilir” nitelikte bulundu. Üstelik “tırpanlanmayan” bu taleplerin önemli bir kısmı çalışanların sağlık ve güvenliğini ilgilendiren, karşılanması neredeyse zorunlu talepler.

GÜVENCELİ ÇALIŞMA TALEBİ GÖRMEZDEN GELİNDİ

3 büyük konfederasyon ve hizmet kollarındaki hemen her sendikanın ortak talepleri ise bürokratlar tarafından komisyon raporlarına dahi yansıtılmadı. Sendikaların ortaklaştığı bu talepler arasında 4-b, 4-c, sözleşmeli gibi güvencesiz statüde çalışan emekçilerin kadroya alınması, ek ödemelerin emekli keseneğine yansıtılması ve memurlar için uygulanan vergi dilimlerinin düşürülmesi, aynı işi yapanlar arasındaki ücret adaletsizliğinin giderilmesi gibi  konular yer alıyor.

Rapor, toplusözleşme görüşmelerinde tartışma yarattı. Sendika ve konfederasyon yöneticileri rapora itirazlarını dile getirirken, Çalışma Bakanı Faruk Çelik’in de taleplerin masaya getirilmediği yönündeki itirazları haklı bulduğu öğrenildi. Bunun üzerine raporun kısmi düzeltmelerle yeniden masaya gelmesi gündemde. Ancak Başbakan Erdoğan’ın toplusözleşme sürecine ilişkin açıklamaları, işveren (kamu) kesiminin tekliflerde ciddi bir değişikliğe gitmeyeceğini işaret ediyor. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Şırnak'ta AKP'li yönetici öldürüldü

SONRAKİ HABER

Fenerbahçe kupa hasretine son verdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...