24 Eylül 2016 00:54

İşçilere 'Kırk katır mı kırk satır mı' dayatılıyor

Sider Demir Çelik fabrikasında işçiler önce işten atıldıkları, sonra geri alındıkları, daha sonra tekrar atıldıkları haberleri ile günü geçiriyor.

Paylaş

Turan KARA
İzmir

Sider Demir Çelik fabrikasında, patron 1 yıl önce imzalanan protokolü bozdu. Fabrikada 2 gündür işçiler önce işten atıldıkları, sonra geri alındıkları, daha sonra tekrar atıldıkları haberleri ile günü geçiriyor. Yine kendisine ait olan ve 20 aydır ücretleri ödenmediği için işçilerin iş bıraktığı Ede Demir’de çalışma teklif eden patronun diğer önerileri ise ücretsiz çalışma ve işten atılma. İçinde bulundukları durumla ilgili ne sendikaları Türk Metal’den ne de patrondan resmi bir açıklama gelmezken, işçiler tüm bu yaşananlara tepkili. 

Sider Demir Çelik işçileri, yaklaşık 1 yıl önce alacakları için çadır kurma eylemi yaptı. Eylem sonrası, ‘resmen açıklanmayan’ bir protokol imzalandığı belirtildi. Çalışma Bakanlığı, işveren vekili ve Türk Metal Sendikası arasında yapılan görüşmelerde, patron işçi alacaklarının tamamını ve ücretlerini haftalık yüzde 40 taksitle ödeme sözü verdi. Buna karşılık elektrik borcundan kapalı olan fabrikanın elektriği açılacak ve fabrikanın çalışmaya hazır hale gelmesi sağlanacaktı.

PATRON ÖDEMEYİ KESTİ

İşçi alacaklarının yaklaşık yüzde 80’lik bir kısmını ödeyen patron, söz konusu anlaşmayı bozdu ve işçilerin ücretini keserek, işçilerden bir süre böyle çalışmalarını istedi. İşçiler ise ücret ödemesi olmadan çalışmayacaklarını söyledi. Bunun üzerine patron bir grup Sider işçisini, 20 aydır ücretleri ödenmediği için işçileri çalışmayan Eder Demir Çelik fabrikasında çalıştırmak istedi. Sider işçileri ise “Onlar 20 aydır ücret alamazken biz gidip orada çalışmayız” diyerek patronun teklifini reddetti. Bunun üzerine patron, herkesi işten çıkaracağını, fabrikayı kapatacağını söyledi ve işten atmalar ardından geri almalar süreci başladı. Patron, fabrikada yetkili sendika Türk Metal’e de herkesin katılımı ile geniş bir toplantı yapmayı önerdi. Önce öneriyi kabul eden Türk Metal, çağrı yaptıktan sonra ise bir gerekçe belirtmeden toplantıyı iptal etti.

Sider Demir Çelik işçileri şu an “Ücretsiz çalışma, Ede Demir Çelik’te az bir ücret ile çalışma ya da işten atılma” tercihlerinden birini seçmeye zorlanıyor.

EDE İŞÇİSİNDEN TÜRK METAL’E ÇAĞRI

Sider işçisinin Ede Demir Çelik’te çalıştırılmak istenmesine ve sendikanın süreç hakkında sessiz kalmasına Ede Demir Çelik işçileri de tepkili. Aralarında 23 aydır ücretlerini alamayanların da olduğu Ede Demir Çelik işçileri, Şube Başkanı Hayrettin Çakmak’a “Siz Sider önünde çadır kurduğunuzda biz gelip fabrikayı çalıştıracak olsak ne olurdu?” diye tepki gösterdi. Ede işçileri, kendi alacaklarının da alınması gerektiğini belirtti. Sider işçileri de “Sendika bize Ede işçilerinin böyle düşündüğünü söylemedi. Orada çalışacak işçi kalmadı, ayrıldılar biliyoruz. 3 fabrika var, Sivas, Sider, Ede. Sivas işçisi de kendi alacağını almadan başkasının fabrikayı çalıştırmasını istemez biz de. Ede işçisi arkadaşlar haklı” diyerek 3 fabrikada da aynı sorunun sürdüğünü belirtiyor.

‘ARAZİYİ DEĞERLENDİRMEK İÇİN...’

İşçiler arasında bir başka görüş ise Ede Demir Çelik’in bulunduğu arazinin imara açılacak olması ve değeri. İşçiler, “Yanındaki çimento fabrikası kaldırılınca Ede arazisi de değerlenecek. Bu durumda üzerinde atıl olan bir fabrika ile çalışan bir fabrika arasında da yine milyon liralık fark olacak” diyor. İşçiler, Ede’nin çalıştırılma ısrarını buna bağlıyor. Ayrıca işçiler, hakları ödenmeden işten atılanların dava açtığını ve kazandığını, icraya verdiğini ancak yine de mahkemenin icra edecek bir şey bulamadığını belirtiyor İşçiler, “Bunu inanılmaz buluyoruz. Devlet de sahip çıkmıyor” diyor.

ÖNCEKİ HABER

Deneme, ölme, bağımlı olma, özgür ol!

SONRAKİ HABER

Annesinin özgürlüğü için eylem yaptı: Mamma kom, hem*

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...