23 Eylül 2016 15:41

'Erdoğan'ın hapse girmemesi için girişimlerde bulunmuştuk'

Uluslararası Af Örgütü, Erdoğan’ın kendi başvurusuyla Af Örgütü’nün ilgilenmediği sözlerine, ‘maalesef gerçeği yansıtmamaktadır" cevabını verdi.

Paylaş

Uluslararası Af Örgütü, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın dün akşam New York'ta Türken Vakfı tarafından düzenlenen yemekte Af Örgütüne ilişkin dile getirdiği iddialarına yaptığı yazılı açıklama ile cevap verdi. Açıklamada, "Bir kez daha hatırlatmak isteriz ki, Cumhurbaşkanı'nın, düşüncelerinden dolayı mahkûm edildiğinde Uluslararası Af Örgütü'nün başvurusuyla ilgilenmediği ifadesi maalesef gerçeği yansıtmamaktadır" denildi.

'BAZI GERÇEKLER KAMUOYU İLE YENİDEN PAYLAŞILMALI'

Erdoğan'ın dile getirdiği bazı görüşler konusunda bazı gerçeklerin kamuoyu ile yeniden paylaşılması gerektiğine dikkat çekilen açıklamada, "Recep Tayyip Erdoğan 6 Aralık 1997 tarihinde Siirt'te yaptığı bir konuşma yüzünden Diyarbakır Devlet Güvenlik Mahkemesi tarafından Türk Ceza Kanunu'nun 312/2 maddesi uyarınca 10 ay hapis cezasına mahkûm edilmişti. Bunun üzerine Uluslararası Af Örgütü Genel Sekreteri Pierre Sané, Erdoğan'ın mahkûmiyeti için dönemin Adalet Bakanı Oltan Sungurlu'ya 31 Temmuz 1998 tarihli bir mektup yazmıştır" ifadeleri yer aldı.

'AF ÖRGÜTÜ KAMPANYALAR DÜZENLEMİŞTİ'

Söz konusu mektubun içeriğinde Erdoğan'ın mahkûmiyetinin Türkiye'nin de taraf olduğu Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne aykırı olduğunun belirtildiği açıklamada, "Uluslararası Af Örgütü ayrıca cezasının kesinleşmesi durumunda Erdoğan'ın düşünce mahkûmu olarak addedileceğini ve özgürlüğüne kavuşması için acil kampanya düzenleyeceği de belirtmiştir" denildi. 

'AF ÖRGÜTÜ ERDOĞAN'IN HAPSE GİRMEMESİ İÇİN GİRİŞİMLERDE BULUNMUŞTU'

Açıklamada, Erdoğan'ın mahkûmiyet kararının kesinleşmesi üzerine Uluslararası Af Örgütü'nün faaliyet gösterdiği birçok ülkede mektup kampanyaları düzenlendiğine işaret edilerek, "Kampanya kapsamında yazılan mektuplarla dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Başbakanı Bülent Ecevit, Adalet Bakanı Selçuk Öztek, İçişleri Bakanı Cahit Bayar, TBMM Başkanı Hikmet Çetin, TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Sema Pişkinsüt, Recep Tayyip Erdoğan'ın hapse girmesinin önlenmesi için girişimde bulunmaya davet edilmiştir" şeklinde bilgiler paylaştı.(DİHA)
 

ÖNCEKİ HABER

Ot

SONRAKİ HABER

Müthiş bir film

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...