23 Eylül 2016 15:21

Saçmalığın Nobelleri verildi

Olasılı Görülmeyen Araştırmalar Yıllığı (Annals of Improbable Research) bilim dergisinin 26 yıl önce başlatılan Ig Nobel Ödülleri sahiplerini buldu.

Paylaş

Olasılı Görülmeyen Araştırmalar Yıllığı (Annals of Improbable Research) bilim dergisi tarafından 26 yıl önce başlatılan Ig Nobel Ödülleri sahiplerini buldu. Ödüllerin adı, “aşağılık”, “bayağı” anlamına gelen ingilizce “ignoble” kelimesinden geliyor.

Önceleri saçma sapan çalışmalarla alay etmek için verilen ödüller, zaman içinde popülaritesinin artmasıyla insanları önce güldüren, sonra da düşündüren bilimsel araştırmalara verilmeye başlandı. Ig Nobel Ödülleri, Nobel Bilim Ödüllerinin açıklanmasından yaklaşık bir ay önce veriliyor.

Törende ödüllerini, gerçek Nobel Ödülü sahiplerinin elinden alan araştırmacılara teşekkür konuşmalarını yapmaları için 60 saniye süre tanınıyor. Ödül töreninde geleneklere uygun olarak sahneye çok sayıda kağıt uçak atılıyor.

KEÇİ ADAM ÖDÜL ALDI

“Ig Nobelleri”ne bu yıl damgasını vuransa bacaklarıyla kollarına özel protezler takıp üç gün boyunca dağ keçileriyle dolaşan İngiliz araştırmacı oldu. 

Biyoloji alanında ödül alan “Keçi-Adam” olarak ün kazanan İngiliz Tom Thwaites, modern yaşamın stresinden kaçmanın yollarını ararken tanıştığı dağ keçilerinin zamanla en büyük tutkularından biri olduğunu söyledi. Thwaites, deneyi sırasında özellikle bir dağ keçisiyle arkadaş olmayı başardığını söyledi.

Thwaites, ödülü farklı dönemlerde vahşi doğada porsuk, samur, geyik, tilki ve kuş gibi yaşamayı deneyen Charles Foster ile paylaştı.

ALGI ÖDÜLÜ

 Kağıttan uçakların havada uçtuğu ödül töreni sırasında eğilip bacakların arasından bakıldığında dünyanın farklı algılanıp algılanmayacağını araştıran Atsuki Higashiyama ve Kohei Adachi de Algı Ödülüne layık görüldü. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Saftirikler

SONRAKİ HABER

Blair Cadısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...