23 Eylül 2016 14:27

‘Faiz kararı enflasyonu körükleyebilir’

Merkez Bankası’nın perşembe günü gerçekleştirdiği faiz indirimi, ABD basınında yer buldu.

Paylaş

Merkez Bankası’nın perşembe günü gerçekleştirdiği faiz indirimi, ABD basınında yer buldu. Faiz indirimine dikkat çeken Wall Street Journal gazetesine göre, iktisatçılar da “Daha gevşek para politikasının enflasyonu körükleyebileceği” uyarısını yaptı.

ABD’nin borsa ve iş çevrelerinin gazetesi Wall Street Journal, “Türkiye’nin Merkez Bankası perşembe günü ekonomik  büyümeyi güçlendirmek için yedi ay art arda kilit faizlerinden birini indirdi” sözleriyle girdiği haberinde “kararın  Wall Street Journal tarafından görüşlerine başvurulan 10 iktisatçının beklentilerinin doğrultusunda olduğunu” kaydetti.

Karardan sonra lira dolara karşı değer kazanıp borsa endeksi yükselirken devlet tahvil getirilerinin gerilediğine dikkat çeken gazete, “Türk politika yapıcıları,  ekonomik büyümeyi desteklemeye yönelik bir girişimle marttan bu yana gecelik borç verme faizini toplam olarak 250 baz puan düşürerek Türk kredi verenlerinin borçlanma maliyetini azalttı” diye yazdı.

WSJ, Merkez Bankasının kararının ABD Merkez Bankasının (Fed) kısa vadeli faiz oranlarını değiştirmemesinin ardından geldiğine işaret ettiği haberinde, “Türk hükümeti, ülkenin turizm sektörüne zarar veren güvenlik tehditleri yükselirken 15 Temmuz’da gerçekleştirilen darbe girişiminden sonra ekonomik büyümeyi teşvik etmek için çalışıyor” diye yazdı.

BÜYEMİ HEDEFİNİ ISKALAYACAK

Türk ekonomisinin yılın ilk çeyreğinde yüzde 4.7 olan büyüme oranının ikinci çeyreğinde yüzde 3.1’e yavaşladığına işaret eden gazete “Hükümet muhtemelen bu yıl yüzde 4.5 büyüme hedefini ıskalayacak” yorumunu da yaptı.

ABD’li gazete, Başbakan Binali Yıldırım’ın iç tüketimi hızlandırmak amacıyla çarşamba günü duyurduğu, tüketici kredileri ve kredi kartlarına ilişkin yeni düzenlemelere dikkat çektikten sonra Londra’daki Capital Economics’in İktisatçısı William Jackson’un değerlendirmelerine yer verdi. 

“Para Politika Komitesinin odağının büyümeye kayması, eskiye göre ekonomik gevşemenin artmasının daha olası olduğunu gösteriyor gibi” diyen Jackson daha gevşek bir para politikasının ise ülkenin enflasyon sorununu “körükleyebileceğini” belirtti. 

Gazete Türkiye’nin yıllık enflasyon oranının ağustos ayı itibarıyla önceki aya göre yüzde 8.8’den yüzde 8.05’ye gerilemiş olsa da Merkez Bankasının yüzde 5’lik hedefi üstünde olmaya devam ettiğine dikkat çekti. (Nevv York/ANKA)

ÖNCEKİ HABER

Çukurova'da üretici umudunu ihracata bağladı

SONRAKİ HABER

Yrd. Doç. Senem Doyduk gözaltına alındı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa