23 Eylül 2016 14:23

Çukurova'da üretici umudunu ihracata bağladı

Çukurova’da narenciye sezonu açılırken, geçen yıl zarar eden üretici ve tüccarlar umudunu ihracata bağladı.

Paylaş

Türkiye’nin yaş sebze ve meyve ihracat miktarından yüzde 45’lik oranla en önemli paya sahip olan narenciye sezonunun açılmasını değerlendiren Adana Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Başkanı Semih Kandemir, yıllık ortalama 3.6 milyon ton üretimi, 1 milyar doları aşan ekonomik değeriyle özellikle Çukurova bölgesinde birçok kişinin geçimini sağladığı narenciye sektörünün 3 Eylül’de başladığını aktardı.

GEÇEN YIL SIKINTI YAŞADIK

Türkiye’nin dünyada narenciye ihracatçı ülkeler arasında 3’üncü sırada olduğunu ifade eden Kandemir, geçen yıl Rusya ile yaşanan uçak krizi nedeniyle Rus pazarına ürünleri gönderemediklerini dile getirdi. Limon ve greyfurt meyvelerinin ihracatında sıkıntı yaşamadıklarını daha çok mandalina ve portakal çeşitlerinde sıkıntı yaşadıklarını belirten Kandemir, “Kısa süre içerisinde ihracatın tekrardan başlaması için Rusya’nın kapılarını açmasını umut ediyoruz” dedi.

‘ÜRETİCİ LİMONA YÖNELDİ’

Kandemir, pazar durumun belirsizliğinden dolayı üreticilerin mandalina gruplarından kaçışlarının olduğunu ve bu kaçışların asıl nedeninin üreticilerin daha çok limon ve geç dönemde hasat edilen mandalina gruplarına yöneldiğini aktardı. Kandemir, “Rusya ile olan ilişkilerin düzelmesi ile birlikte en kısa zamanda en büyük pazarımız olan Rusya pazarına narenciye ürünlerimizin geçmişte olduğu gibi hızlı bir şekilde gideceği beklentisi içerisindeyiz” şeklinde konuştu.

‘AĞAÇLARDA KALDI’

Geçen yıl üretici ve tüccarların ihracat yapılmadığı için zarar ettiğini söyleyen Narenciye Üreticisi Enver Genç, Rusya krizi ile birlikte narenciyenin ağaçlarda kaldığını hatırlattı. Şu an için üreticilerin daha çok limona yöneldiğini söyleyen Genç, erkenci meyve kesiminin yapıldığını anlattı. Limonun makas fiyatının 1.30 ila 1.40 lira arasından değiştiğini aktaran Genç, narenciyenin şu an için iç piyasada iyi bir fiyatta olduğunu kaydetti. 

‘İHRACAT ŞART’

Narenciyenin iç piyasada şu an için tüketildiğini söyleyen Genç, üretici ve tüccarın zarar etmemesi için ihracatın açılmasını istedi. Genç, “Türkiye’nin Irak ve Suriye pazarı var. OHAL nedeniyle zaten Irak’a meyve göndermede sıkıntılar var. Bizler üretici ve tüccarlar bir an önce Türkiye’nin ihracat yaptığımız ülkelerle anlaşmasıdır. Rusya narenciyenin birkaç kalemini alıyor. İç piyasada çeşit ve miktar artınca ve ihracat olmayınca hem fiyatlar düşüyor hem de meyve ağaçta kalıyor. Narenciye ihracatının yapılması gerekir. Aksi takdirde tekrardan ciddi sıkıntılar yaşayacağız” dedi. (Adana/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Veliler, açığa alınan Hasibe Öğretmen’e sahip çıktı

SONRAKİ HABER

‘Faiz kararı enflasyonu körükleyebilir’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa