23 Eylül 2016 13:07

İzmirliler: Evrensel, taviz vermeden yoluna devam edecek

Evrensel Gazetesi İzmir Temsilciliği, basın kuruluşlarına yönelik artan hak ihllalleri ve hedef göstermelerle ilgili basın toplantısı düzenledi.

Paylaş

Evrensel Gazetesi İzmir Temsilciliği, basın kuruluşlarına yönelik son dönemde artan hak ihllalleri ve hedef göstermelerle ilgili basın toplantısı düzenledi. İzmir Gazeteciler Cemiyeti Lokali'nde gerçekleşen basın toplantısına, İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Misket Dikmen ve TGS Onursal Başkanı Onur Yüksel'in yanı sıra milletvekilleri, belediye başkanları, emek ve demorkasi güçlerinin temsilcileri katıldı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu da toplantıya gönderdiği mesajla Evrensel'e desteğini ifade etti.

Evrensel Gazetesi İzmir Temsilcisi Emine Uyar, gazeteciliğin giderek zorlaştığı bir süreci yaşadıklarını ifade etti ve "Evrensel Gazetesi 22 yıldır gerçeklerden taviz vermeden, işçi ve emekçilerin sesi olan, barıştan yana tavır alan bir gazetedir. Kuruluşu da işçi ve emekçilerin sayesinde olmuştur. Biz hiçbir zaman iktidarların sesi olmadık. Bizler insanca bir yaşam için mücadele veren işçinin, düşüncesini ifade ettiği için işten atılan akademisyenlerin, açığa alınan öğretmenlerin gazetesiyiz, doğasını, yaşam alanlarını korumak isteyenlerin, yaşanabilir kent mücadelesi veren, bilime göre hareket eden şehir plancısı, mimar ve mühendislerin, insanları diline, dinine, etnik kökenine, mezhebine göre ayrıştırmayanların gazetesiyiz. Savaşın değil, barışın ölümün değil yaşamın yanındayız" dedi.

Ülkede yaşanan köklü sorunların çözümünün, gazeteleri kapatmakla, hedef göstermekle, gazetecileri tutuklamakla çözülemeyececeğinin mümkün olmadığını da ifade eden Uyar şunları söyledi: "Çözüm demokratik, laik, hukuk devletini tesis etmekle, içeride ve dışarıda barışı sağlayacak politikaları hayata geçirmekle mümkündür. Gazetecilerin mesleklerini yapabilecekleri özgür ortamı sağlamak iktidarın görevidir. Tetikçilik yapanlar, gazetecilik etiğine ve ilkelerine aykırı davrananlar cezalandırılmalıdır. İçinde bulunduğumuz süreci, dayanışma içinde, yan yana durarak, örgütlü bir şekilde, mücadele ile aşılacağına inanıyoruz. Gazetemiz Evrensel 22 yıldır olduğu gibi bundan sonra da gerçeklerden taviz vermeden, baskılara boyun eğmeden yoluna devam edecektir".  

'HAK İHLALLERİNE YETİŞEMİYORUZ'

İzmir Gazeteciler Cemiyet Başkanı Misket Dikmen de,  şiddetten en çok etkilenenlerin başında gazetecilik sektörü geldiğini belirterek "Gazeteciler her geçen gün daha zor koşullara sürükleniyorlar. Gazetelere, gazetecilere yönelik yaşanan hak ihllallerine yetişemiyoruz. Sürekli yenileri ekleniyor. OHAL süreci basın sektöründe önemli yaralar açtı. Halbuki, 15 Temmuz gecesi basının önemi Türkiye'de bir kez daha ortaya çıktı. Aynı şekilde sonrasında basına da sahip çıkılması gerekiyordu. Daha nereye kadar bilemiyoruz. Korku iklimi sürmekte. Demokrasinin, özgür yaşamamanın, önemli koşullarından biri basının özgürlüğüdür. Basının özgür olmadığı ülkeler demokratik değildir. Basın özgürse halk vardır." diye konuştu. 

'ÖLDÜRÜLEN GAZETECİLERE SÖZÜMÜZ VAR'

TGS Onursal Başkanı Onur Yüksel de "Türkiye'yi OHAL'lerle yöneten iktidar basına saldırı ile gücünü kanıtlamaya çalışacaktır. Unutulmasın ki bizim Hasan Tahsinlere, Ahmet Taner Kışlalara, Uğur Mumculara, Turan Dursunlara, Musa Anterlere, Hrant Dinklere sözümüz var. Bu ülkeyi şeriatçı geçinenlere yedirmeyiz" dedi. 

'BİAT ETMEYEN YAYIN ORGANLARI SUSTURULMAK İSTENİYOR'

CHP İzmir Milletvekili Musa Çam, halkın haber alma özgürlüğüne set çekildiğini ifade ederek şunları söyledi: "Bunlardan en önemlisi özellikle solda bulunan gazetelere yapılan baskılar ve ambargolardır. Evrensel, Birgün, Cumhuriyet, yerelde 9 Eylül gazetelerinin, reklam ilan kurulundan ilan alması engelleniyor. Farklı düşünen, AKP'nin 14 yıllık iktidarına biat etmeyen, teslim olmayan ne kadar basın yayın organları varsa susturulmak isteniyor, kapatılmak isteniyor ve çok zor durumda bırakılmak isteniyor. Bizim görevimiz de böyle dönemlerde dayanışma içerisinde olmak ve birlikte bu mücadeleyi sergilemektir. Evrensel'in yanındayız, özgür basının yanındayız onların vatandaşın ve bizim haber alma özgürlüğünü sonuna kadar destekliyoruz."

'GAZETE MÜSVETTESİ, HALKIN YARATTIĞI GAZETEYE SALDIRIYOR'

HDP İzmir Milletvekili Müslüm Doğan da, OHAL'in sonuçlarını yaşandığını dile getirerek "Gazete müsvettesinin, halkın yarattığı bir gazeteye saldırısı devam ediyor. Bu boşa bir saldırı değil çünkü Evrensel Gazetesi Türkiye toplumsal pratiği içerisinde çıkmış, halklarla, inançlarla buluşmuş ve bu ülkede gerçek bir demokrasinin inşaası için görevini yerine getiren bir gazetedir. OHAL sonrası var olan kısıtlı kazanımlarımızın da yok edildiği yeni bir sürece girmiş bulunuyoruz. Bu anlamda özgür basın da tamamen engellenmeye çalışılıyor. Büyük bir dayanışma da göstermemiz gerekiyor. Basının özgürleşmesi için de mücadele vermemiz gerektiğine inanıyorum. Mücadele için çok büyük birleşik cephe gerekiyor" dedi. 

'İŞÇİ SINIFI OLARAK ÖZGÜR BASININ YANINDAYIZ'

DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı da "Bir ülkenin basını halkından gerçekleri saklıyorsa, bir ülkenin basını halkına yalan haber yapıyorsa o ülkenin düşmana ihtiyacı yoktur diyorum. Hayat Evrensel'dir diyorum, Hayat'ımıza ve Evrensel'imize dokunmayın. Gazetecilik suç değildir. İşçi sınıfı olarak özgür basının yanındayız" diye konuştu. 

'EVRENSEL'İ KADIN SAYFALARI İLE TANIDIM'

Karabağlar Kent Konseyi Başkanı Nazik Işık: Yaşamını kadın hareketine harcamış insanlardan biriyim. Ben Evrensel gazetesini kadın hareketiyle ilgili sayfaları nedeniyle tanıdım ve izledim uzun yıllar. Gerçekten Türkiye feminist hareketinin ikinci dalga gelişimine çok destek vermiş çok katkıda bulundu. Özelikle 1990 sonrasındaki gelişmelerde hepimizin mücadelesini haberlerinde başkalarına ulaştırmada rol oynamış bir gazete, özgür habercilik böyle bir şey olsa gerek diye düşünüyorum. Özgür habercilik, özgür haber alma hakkı her şeyden önce. O nedenle de Evrensel gibi gazetelerimize dokunulmamasını arzu ediyorum. 

'EVRENSEL'E İHTİYACIMIZ VAR'

Dr. Zeki Gül: Bu ülkenin Evrensel'e ve benzer gazetelere ihtiyacı var, dünyanın da var. O yüzden de Evrensel'i kapatmaları yada baskı uygulamaları çok mümkün görünmüyor. Tabi ki bedel ödetmeye çalışıyorlar. Evrensel üzerinden bu topluma halka mesaj vermek istiyorlar.  

'EGEÇEP OLARAK EVRENSEL'İN YANINDAYIZ'

EGEÇEP Eş Dönem Sözcüsü Turgut İnel: Çevreyi putlaştıran bir anlayışla bize bakan o doğanın Allahın bize verdiği nimeti diyen anlayışı lanetliyoruz. Burada sonsuza dek Evrensel'in Çepeçevre Yaşam adı altında bizlere bütün ülkemize, bütün dünyaya verdiği doğanın sesini mücadeleyi onu birleştiren hareket için EGEÇEP olarak Evrensel'in yanında sonsuza dek duracağız.   

'EVRENSEL, MÜLTECİLERİN DE SESİ OLDU'

Konak Kent Konseyi Mülteci Meclisi Başkanı Mete Hüsünbeyi: "Bir çok basının mültecilere yaklaşımı malasef, toplumda mültecilerine yönelik olumsuz hava estirdi. Bu anlamda Evrensel'in hem doğru haber hem de duyarlı yaklaşımı ile birlikte, o insanların bir araçsallıktan ziyade özneler olarak ele alışı ile bizler için önemli bir duruş sergilemektedir. Bizler için ekmek ve su kadar önemlidir. 

'YANIMIZDA OLAN ÇOK AZ BASINDAN BİRİ'

Karabağlar Kentsel Dönüşüm Hak Arayanlar Derneği Başkanı Halil Ecevit: Kentsel meselelerde bizle ilgili dayanışmasından ötürü kendilerine sonsuz teşekkür ediyoruz. Bu tür basın yayın organlarına bizim yoksul vatandaşlar olarak ihtiyacımız var. Bugüne kadar da bu dayanışmayı gösterdiler. Dört senedir kentsel dönüşüme başka mücadele veriyoruz ama çok az basın yanımızda oldu. Bizim Evrensel gibi gazetelere ihtiyacımız var. Özgür basın susturulamaz. Dayanışmalar dolayı teşekkür ediyoruz. 

'EVRENSEL GÖZÜMÜZ KULAĞIMIZ'

Ses İşyeri Temsilcisi Hülya Ulaşoğlu: Evrensel öyle bir yerde ki bugün burada toplantı var dendiğinde evet bizimde oraya gitmemiz lazım diye düşündüm Gözümüz, kulağımız Evrensel tam içimizde kalbimizde bir yerde bu kadar baskı zulüm var Evrensel gerçekten işçinin emekçinin sesi. Evrensel'e uzanan el bence bu mücadelede bardağı taşıran son damla. Öyle bir şey olursa inanıyorum ki herkes ayaklanacaktır, bu örgütlü mücadelenin de son damlasıdır. Gözümüz kulağımız her şeyimiz suyumuz ekmeğimiz o kesilirse bilmiyorum ne yaparız. Çıkmamız lazım son damla taşıyor. 

BASIN TOPLANTISINA KATILANLAR

CHP İzmir Milletvekili Musa Çam, HDP İzmir Milletvekili Müslüm Doğan, Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, KESK İzmir Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Hasan Ali Kılıç, DİSK, Türk-İş ve KESK’e bağlı sendikaların Şube Başkanları, Yönetim Kurulu Üyeleri İşyeri Temsilcileri, TMMOB İzmir İKK Sözcüsü Melih Yalçın,  Emek Partisi İzmir İl Başkanı Cabbar Demirci, HDP İzmir İl Başkanı Mahfuz Güleryüz, , İHD, ÇHD, ÖHD Başkanları, EGEÇEP Eş Sözcüleri ve Yürütme Kurulu Üyeleri, Prof. Dr. Gürel Nişli, Konak Kent Konseyi Yöneticileri,  Konak Mülteci Meclisi Başkanı Mete Hüsünbeyi, Karabağlar Kent Konseyi Başkanı Nazik Işık, Halkların Köprüsü Derneği Yöneticileri, KYD Başkanı Sevim Dinç, Karabağlar Kentsel Dönüşüm Hak Arayanlar Derneği Başkanı Halil Ecevit. (İzmir/EVRENSEL)


 

ÖNCEKİ HABER

Mühendisler: Şoförün de yolcunun da can güvenliği yok!

SONRAKİ HABER

Öğretmenlere yeniden cadı avı başlıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa