23 Eylül 2016 11:37

Elçi cinayetinde 'Kaçanların vurmadığı anlaşıldı' iddiası

Diyarbakır Barosu G. Sekreteri Çağer, ATK raporuna göre Elçi'nin polisten kaçan iki şahıs tarafından vurulmadığının anlaşıldığını iddia etti.

Paylaş

Diyarbakır Barosu Genel Sekreteri Abdullah Çağer, Adli Tıp Kurumu raporuna göre Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi'nin olay günü polisten kaçan iki şahıs tarafından vurulmadığının anlaşıldığını iddia etti.

Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi 28 Kasım 2015'te tarihi Dört Ayaklı Minare önünde çatışmalı ortamın sonlandırılması için yaptığı basın açıklaması sırasında vurularak öldürülmüştü. Elçi'nin açıklaması sırasında polisten kaçan 2 kişi, Elçi'nin bulunduğu sokaktan geçmiş ve burada çatışma yaşanmıştı.

Cinayetin üzerinden yaklaşık 10 ay geçse de failler ortaya çıkarılmadı.

Soruşturmanın ilerlememesi, faillerin bulunmaması sonucu Diyarbakır Barosu her hafta Cuma günleri adalet nöbetine başlamıştı. Bu hafta da baroya kayıtlı avukatlar Diyarbakır Adliyesi önünde bir araya gelerek adalet talebinde bulundu.

‘10 AYDIR İDDİANAME HAZIRLANMADI; KAYGILIYIZ’

Yakalarında Tahir Elçi’nin fotoğraflarını taşıyan avukatlar, ellerinde, “Tahir Elçi ölümsüzdür”, “Katili tanıyoruz” yazılı dövizler ve “Seni unutmayacağız” yazılı Kürtçe, Türkçe pankart taşıdı. Burada konuşan Diyarbakır Barosu Genel Sekreteri Abdullah Çağer, “Her hafta olduğu gibi bu hafta da size yeni bir gelişmeden bahsedemiyoruz. Tahir Elçi başkanımızın katledilmesinin üzerinden neredeyse 10 ay geçti ancak ne iddianame ne de iddianameye delil olabilecek hiçbir durum henüz ortaya çıkarılmamıştır. Yargıdaki bu ağır işleyiş kaygı verici bir aşamaya gelmiştir” dedi. Cezasızlık politikasına karşı adalet mücadelelerini sürdüreceklerini kaydeden Çağer, önemli bir iddiayı da gazetecilerin sorusu üzerine aktardı.

‘BİLİRKİŞİ RAPORLARI DA ORTAYA KOYUYOR’

Soruşturma kapsamında tutuksuz yargılanan Ekrem Ö.'nün 'Net bir şekilde olay sırasında kaçan iki saldırgan öndekinin tek bir atışla Tahir Elçi'yi vurduğunu bizzat gördüm' ifadesinin sorulduğu Çağer, “Baro olarak yürüttüğümüz soruşturma kapsamında Tahir Elçi’nin öldürüldüğü yerdeki bütün görüntüler defalarca izlendi. Bu kapsamda orada görgü tanığı olabilecek ne kadar kişi varsa imkanlar dahilinde hepsine ulaşmaya çalıştık. Edindiğimiz bilgiler sonucu Elçi'yi kaçan şahısların öldürmüş olma olasılığının olmadığını gördük. Nihayet soruşturma makamı tarafından askeri kriminalden bilirkişiler istenmiş, olay yerinden lazer ışınlarıyla birlikte ölçümler alınmış, kurşunun geldiği yön tespit edilmiş, ancak bu yapılan çalışmalar neticesinde dosya Adli Tıp Kurumu’na (ATK) gönderilmişti. Buradan bir heyetin gönderdiği raporu da detaylı incelemiştik ve burada da kaçanlardan birinin mermisinin bittiği, diğerinin ise silahının tutukluluk yaptığı, ateş edemez hale geldiği ve bu sırada Tahir Elçi’nin henüz hayatta olduğu ortaya konmuştur. Gelinen tablo cezasızlık ve adaletin sağlanmaması üzerinedir. Bizler Diyarbakır Barosu ve hukukçular olarak buna izin vermeyeceğiz”.

Avukatlar, açıklamaların ardından bir süre oturma eylemi yaptı. (Diyarbakır/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Aslı Erdoğan’a Evrensel aracılığıyla dayanışma mesajı

SONRAKİ HABER

Mühendisler Nejdet Atalay’ın serbest bırakılmasını istedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...