23 Eylül 2016 07:15

Ankara Karası belgeselinin gösterimi yapıldı

10 Ekim Ankara Katliamı'nı anlatan Ankara’nın Karası belgeselinin galası Ankara Çağdaş Sanatlar Merkezi’de gerçekleştirildi.

Paylaş

10 Ekim Ankara katliamını, katliamda yaşamını yitiren üniversite öğrencisi Ümit Seylan üzerinden anlatan Ankara’nın Karası belgeselinin galası Ankara Çağdaş Sanatlar Merkezi’de gerçekleştirildi.

Galaya katliam sonrasında oluşturulan 10 Ekim Barış ve Dayanışma Derneği üyeleri, katliamda yaşamını yitirenlerin aileleri ve yaralılar, CHP Ankara Milletvekili Necati Yılmaz ile belgeselin yönetmeni Salih Süleymani katıldı. Belgesel gösteriminin ardından konuşan yönetmen Süleymani, “Bundan 20 yıl önce benim köyümde bir sabah bir çığlık kopmuştu. Öğrendik ki yaylada kuzulara kurt saldırmış. Ben bu aynı çığlığı 20 yıl sonra Ankara Tren Garı'nda duydum. Ancak bu sefer kuzular yoktu. Annelerin kuzular vardı” dedi.

Süleymani, acıların belgesel veya sözle anlatılamayacağını vurgulayarak, “Belgeselin yapımı çok zor bir süreç oldu. O görüntüleri seçerken insan zorlanıyor. Kullanacağımız görüntülere baktığımızda yarım saat ara verip tekrar devam edebiliyorduk” diye belgesel yapımında yaşadıkları zorluktan bahsetti.

KATLİAMLARA KARŞI ÖRGÜTLÜ MÜCADELE

Etkinlikte 10 Ekim katliamına ilişkin değerlendirmelerde bulunan CHP Ankara Milletvekili Necati Yılmaz, “Katliamlardan hukuksal anlamda hesap sorulması için örgütlülüğün ne kadar önemli olduğunu Sivas katliamında yaşadık. Ne yazık ki katliamlar devam ediyor. Umarız bu son olur. Bu katliamın son olması için örgütlü olarak mücadele etmemiz gerekiyor” dedi.

Katliamda hayatını kaybeden Uygar Coşgun'un eşi ve 10 Ekim Barış ve Dayanışma  Derneği Başkanı Mehtap Sakinci Coşgun ise “Katliamın görüntüleri ve fotoğrafları acının somut hali ve bizim yaşadıklarımız çok iyi anlatıyor. Belgesellerin bu anlamda çok önemi var. Unutulmak gerçek anlamda ölmektir. Biz acılı ve öfkeli olamayı en iyi şekilde değerlendirdik ve tek bir yumruk olarak dernekleştik. Tek yumruk halinde gerçek adaleti bulabileceğimize inandık” diye konuştu. Coşgun, 7 Kasım 2016 tarihinde Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde gerçekleşecek 10 Ekim katliamı davasının ilk duruşmasına da kitlesel katılım çağrısında bulundu.

Galada konuşmaların ardından yönetmen Salih Süleymani'ye Ümit Seylan'ın abisi çiçek verdi ve müzik dinletisi gerçekleştirildi. (AnkaraEVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Nihat Kazanhan davası 11 Kasım'a ertelendi

SONRAKİ HABER

Metin Altıok Şiir Ödülü Tuğrul Tanyol’un oldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa