23 Eylül 2016 00:31

DBP kayyımları AYM ve AİHM’e götürecek

DBP Eş Genel Başkan Sebahat Tuncel, belediyelere atanan kayyımları Anayasa Mahkemesi, Danıştay ve AİHM’ye taşıyacaklarını söyledi.

Paylaş

Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Diyarbakır’da yaptığı toplantıyla belediyelere atanan kayyımlara ilişkin yapılacak eylem planını tartıştı. Toplantının basına açık kısmında konuşan DBP Eş Genel Başkan Sebahat Tuncel, belediyelere atanan kayyımları Anayasa Mahkemesi, Danıştay ve AİHM’ye taşıyacaklarını söyledi.
DBP Diyarbakır il binasında yapılan toplantıya aralarında Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eş Başkanları Fırat Anlı, Gültan Kışanak, Mardin Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Ahmet Türk, Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Bekir Kaya’nın da bulunduğu belediye eş başkanları ve DBP MYK üyeleri katıldı. 
Toplantı öncesi konuşan DBP Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel son yaşanan gelişmeleri değerlendirmek ve bunun karşısında bir eylem planı hazırlamak için bir araya geldiklerini belirtti.

‘HER ŞEY MERKEZE BAĞLANMIŞ’

25 DBP’li belediyeye kayyım atandığını söyleyen Tuncel, “Kendi anayasasını hiçe sayan bir durumla karşılaşıyoruz. İtiraz hakkını kaldırarak, kanunsuzluğu kanun haline getirdiler. KHK’lerle yönetilen bir ülke gerçeğiyle karşı karşıyayız. Ortada bir faşizm var. Bunun karşısında tek direnen Kürt siyaset hareketidir. CHP, Anayasa Mahkemesine gidecek. Biz de bireysel başvuruda bulunacağız. AİHM ve Danıştaya başvuruda bulunacağız. Hukuk mücadelesini de vereceğiz. Halkımızın da başvuru hakkı var” dedi.

Belediyelerin karakola çevrildiğini söyleyen Tuncel, “Van’da meclis toplantısına uzun namlulu silahlarla katılıyor. OHAL adı altında terör estiriliyor. Türkiye’nin bunu kabul etmemesi gerekir. AKP’nin darbesine karşı boyun eğecek değiliz. Onun için belediye eş başkanlarımız görevlerinin başındadır. Kayyım atanmayan yerlere de hizmet engellenmektedir. İçişleri Bakanı özel olarak belediyelerimizi çalıştırmamaklardır. Halkımızın bunları bilmesi gerekir. Şu an belediyelerimizin çoğu bir müdürlük görevindedir. Her şey merkeze bağlanmış durumda. Eş başkanlarımızı gözaltına alınıp görevden alınabilir tehdidi altında. MYK Üyemiz Halil Aksoy tutuklandı. Dün Saray belediye eş başkanımız gözaltına alındı. Erzurum’da 29, Batman’da 80 kişiden fazla kişi gözaltında. Devlet sistematik olarak partimize şiddet uyguluyor” dedi. KCK ana davasına değinen Tuncel, “Şimdi bu dava AKP eliyle devam ediyor. Hani bunları Cemaat yapmıştı. Şimdi AKP bu davaları devralarak sürdürüyor. Tüm davaların düşmesi gerekiyor” dedi. 

CHP’YE ÇAĞRI

CHP’nin de yaşanan süreçten sorumlu olduğunu söyleyen Tuncel, “CHP Başbakanla görüşecek neyi görüşecek. ‘Kayyım atadığınız sürece sizinle görüşmem’ demelidir. CHP’ye çağrımızdır, AKP kayyımları geri çekmeden görüşmemelidir. Çanakkale Belediye Başkanını kayyıma karşı gösterdiği tavırdan dolayı bir kez daha selamlıyoruz, fakat bu tavır CHP’nin geneline yansımamaktadır. Demokratik siyasette ısrar edenler olmazsa Türkiye’de kaos daha da derinleşecektir” dedi. 

‘BM, KAYYIM ATAMALARINI İNCELESİN’

Batman Milletvekilleri Ayşe Acar Başaran, Mehmet Ali Aslan, Saadet Becerekli, il ve ilçelerinin DBP’li belediye eş başkanlarından Gülistan Akel, Sabri Özdemir, Mustafa Öztürk, Dicle Erdem, Abdülkerim Kaya, Zeynep Oduncu, Osman Karabulut ve Hidayet Tiryaki, kayyım atamalarına dikkat çekmek için, Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Komiseri Zeid Ra’ad Zeid el Hüseyin, Savunma Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, AP Türkiye Raportöru Kati Piri, Avrupa Komisyonu Genişleme Komisyoneri Johannes Hahn, AP Başkanı Martin Schulz, Kongre Yerel Yönetimler Odası Başkanı Anders Knape, Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi Başkanı Jean-Claude Frécon, Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Johansen ile Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri Nils Muiznieks’e, kentte belediyelere kayyım atanmasına ilişkin bir bilgilendirme mektubu kaleme aldı. Seçilmişler, BM’den uluslararası heyetlerin durumu yerinden incelemesini istedi. 
(Diyarbakır/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Baluken: Savaş tezkeresine karşı barış iradesini gösterelim

SONRAKİ HABER

Bir yanda kayyım öbür yanda yıkım

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...