16 Mayıs 2012 13:04

Kürtler ahlaki çözüm istiyor

AKP Mardin Milletvekili Abdurrahim Akdağ, barış ortamının tesis edilmesi halinde ‘genel affın’ da gündeme gelebileceğini belirterek, “Örgüt üst yönetiminden 250-300 kişi üçüncü ülkelere gidebilir. Diğerleri demokratik ortama katılarak siyasal alanda faaliyet gösterebilir” dedi. Akdağ’ın aç

Kürtler ahlaki çözüm istiyor
Paylaş

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla bölgede 1 haftadır çalışmalar yürüten AKP’li 5 milletvekili, aralarında İHD, Memur-Sen, KESK, MAZLUMDER’in de bulunduğu bazı kurum temsilcileri, meslek odaları, gazeteciler ve kanaat önderleri ile görüştü. Heyette yer alan AKP Mardin Milletvekili Abdurrahim Akdağ, düzenlediği basın toplantısında temaslarıyla ilgili açıklamada bulundu. Başbakan Erdoğan’ın, “PKK silah bırakırsa operasyonlar durur” demesinin çok önemli bir açıklama olduğunu söyleyen Akdağ, “Şimdiye kadar bazı reform çalışmaları oldu. Bazı Kürtçe klasik eserler Türkçeye çevrildi. Paradigma değişti. Türkiye’nin her tarafında sorunun çözümüne dair güçlü bir idare var. Sonuca ulaşmak için PKK’nın silah bırakması gerekir. Bazı Kürt liderler bu yönde çağrılar yaptı. Türkiye’nin ulaştığı demokratik olgunluk ortamında silahın gereksizliği ortaya çıkmıştır. Silahın bırakıldığı ortamda hükümet ciddi reformlar yapabilir” dedi.

‘GENEL AF DA GÜNDEME GELEBİLİR’

Akdağ, Kürtçenin seçmeli ders olarak okutulmasının önünün açıldığını söylerken, anayasal vatandaşlığın da yasal güvenceye kavuşturulması gerektiğini söyledi. Akdağ, şöyle devam etti: “Barış ortamı tesis edilirse bu atmosferde genel af da gündeme gelebilir. Örgüt üst yönetiminden 250-300 kişi üçüncü ülkelere gidebilir. Diğerleri demokratik ortama katılarak siyasal alanda faaliyet gösterebilir. Bu arada Mecliste güçlü bir grupla temsil edilen BDP’ye büyük görev düşmektedir. Barış hususunda tarihi misyonunu ifa etmek için çaba harcamalıdır. Zira geçmişte devlet PKK ile savaşmak isteyen bir devletti. Askeri vesayet bu savaş üzerine kurulmuştu. Şimdi devletin ve hükümetin savaşa ihtiyacı yok. Kürtler artık silahı tolere edecek durumda değil. ‘Edi Bese’ (Yeter artık) diyorlar. PKK’nın durduğu yer bütün Kürtlerin çıkarını riske ediyor. Silahlı mücadelenin pazarlık unsuru olmayacağı bir döneme girdik. Terörle mücadele, siyasetle müzakere BDP’yi kapsamakla birlikte, onun tekeline hapsedilmemelidir. Ana dilde eğitim hakkı tereddütsüz tanınmalıdır. Yeni anayasa özgürlükçü, katılımcı ve herkesin ‘benim anayasam’ diyeceği normları barındırmalıdır.”

TUĞLUK: KİM KİMİ AF EDECEK?

Akdağ’ın açıklamalarını değerlendiren DTK Eş Başkanı ve BDP Van Milletvekili Aysel Tuğluk ise “Kürt meselesi bir af meselesi değildir. Kim kimi af edecek?​” diye sordu. Devletin ‘güvenlik’ eksenli izlediği politika sonucu binlerce Kürt siyasetçisi, düşünen, üreten muhalif kesimlerin bir bir tutuklandığını ifade eden Tuğluk, “Bununla Kürt siyasetini bitirme, iradesini kırma ve örgütsel anlamda zayıflatma hedefi vardı. Böyle bitireceklerini sandılar. İzlenen bu politikanın kısa sürede sonuç alamayacağı görülecektir” dedi. “Newroz’da halkın, ayağa kalkışından kontrol edilemeyeceği açığa çıktı. Bu çerçevede Kürt sorunu zaten çözümü dayatıyor. Çözümsüzlük en fazla iktidarları zora sokacaktır. Onları da vuracaktır” diyen Tuğluk, “Geçmişte izlenen bu politikalar nasıl sonuç vermediyse şimdi de vermeyecektir. Bütün bunlar herkese kaybettiriyor. Bundan vazgeçilmesi, bir uzlaşının yakalanması gerekir” şeklinde konuştu.

‘TUTUKLAMALAR AHLAKİ DEĞİL’

Kürt sorununda ‘Bu politikalar sonuç vermedi, Kürtlerle onurlu bir barış yapacağız’ denilerek bir çözüm programının ortaya konulması gerektiğini kaydeden Tuğluk, “Af değil, toplumsal barış ekseninde siyasi tutsakların, rehine olan siyasetçilerin serbest bırakılması gerekiyor. Zaten içerde olmaları bir siyasi soykırımdır. Onları tutuklayarak ellerinde koz olarak kullanmak istediler. Bu ahlaki bir durum da değildir” dedi.

‘ÖCALAN’A ÖZGÜRLÜK TARTIŞILMALI’

PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın avukatlarının tutuklanmasına dikkat çeken Tuğluk, 6 bin Kürt siyasetçisi, gazeteci, akademisyen ve muhaliflerin içerde tutulmasının gayrimeşru olduğunu dile getirdi. Genel affın tek başına Kürt sorununu çözmeyeceğini ve sorunun affa indirgenemeyeceğini söyledi. Sorunun çok yönlü ele alınması gerektiğini belirten Tuğluk, İmralı’da, diyalog ve müzakere koşullarının yaratılması ve Öcalan’ın özgürlüğünün artık tartışılması, askeri ve siyasi operasyonların da son bulması gerektiğini belirtti. (DİYARBAKIR)

ÖNCEKİ HABER

Devrimci Yol davası sona erdi

SONRAKİ HABER

Bir an önce ölsün diye mi tutuklandı?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...