23 Eylül 2016 00:27

Baluken: Savaş tezkeresine karşı barış iradesini gösterelim

HDP Grup Başkanvekili Mecliste 1 Ekim’de görüşülecek olan tezkereye ‘dur’ diyebilecek tek iradenin barış ve demokrasi güçleri olduğunu belirtti.

Paylaş

Şerif KARATAŞ
İstanbul 

HDP Grup Başkan Vekili İdris Baluken, 1 Ekim’de Meclise gelecek olan Irak- Suriye tezkeresine ‘dur’ diyebilecek tek iradenin barış ve demokrasi güçleri olduğuna vurgu yaparak,  “Bütün demokrasi ve barış güçleri bu süreçte kendi iradelerini kamuoyuna yansıtmalıdırlar” dedi. 

HDP Irak- Suriye tezkeresine bir kez daha ‘hayır’ oyunu verecek. Ana muhalefet partisi CHP ise tezkereye ilişkin yapacağı değerlendirmenin ardından tutumunu netleştirecek. Evrensel'e konuşan İdris Baluken, Meclise gelecek olan tezkereye bir kez daha hayır diyeceklerini söyledi. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Cerablus operasyonuyla Türkiye’yi ağır bir savaşa soktuğunu belirten Baluken, bu durumun henüz Türkiye toplumuna yansımadığını söyledi. Yaşanan can kayıplarını da hatırlatan “Erdoğan’ın özellikle el Bab ve Menbic’e yönelik yapmış olduğu açıklamalar hem manevi can kayıpları boyutuyla hem de maddi boyutuyla topluma gelecek olan ekonomik faturanın da artacağı gözüküyor” uyarısında bulundu. 

MİLLETVEKİLLERİNE ÇAĞRI 

Tezkereye karşı gerekli muhalefeti Mecliste yapacaklarını anlatan Baluken, milletvekillerine şu çağrı yaptı: “Vicdanı olan elini vicdanına koyabilecek olan bütün milletvekillerinin bu tezkereye karşı çıkması gerekiyor.” Kamuoyunu da savaş tezkeresine karşı sesini yükseltmeye çağıran Baluken, “Barışın sesinin susturulmaya çalışıldığı, barış kelimesini ağzına alan, gazeteci, yazar, aydının, akademisyenin cezaevine atıldığı bir dönemde hem ülke içinde hem de ülke dışında kaotik bir savaş sürecini bütün halklarımıza dayatmaktır temel amaç bu. Buna karşı yılmamak gerekir. Barış iradesini ortaya koymak gerekiyor” diye konuştu.  
AKP’nin savaş politikalarını durduracak tek gücün Türkiye’nin demokrasi ve barış güçleri olduğuna dikkat çeken Baluken, “Bizim açımızdan bu nettir. AKP ya da Erdoğan bu savaş politikalarından kendiliğinden vazgeçmeyecektir. Ya da bir sabah uyandığında barışçıl bir politikaya evriltmeyecektir. Bunu sağlayacak tek şey mücadeledir. Bunun için de barış için kararlı bir irade konmalıdır. Bu yöneyle bütün demokrasi ve barış güçlerinin bu süreçte kendi iradelerini kamuoyuna yansıtmalıdırlar” diye konuştu. 

‘İSTİKRAR VADETTİLER İSTİKRARSIZLIK YARATTILAR’

Erdoğan ve AKP’nin ülkeyi yönetemeyecek duruma geldiğini belirten Baluken, şunları söyledi: “Özellikle, 1 Kasım seçiminden sonra tek başına iktidar olduğunda ‘huzur, barış ve istikrarı’ vadeden bir hükümet şu anda bütün Türkiye’ye kaosu istikrarsızlığı ve savaş korkusunu adeta yaratmış oldu. Dolayısıyla Erdoğan bu tablonun toplum tarafından tartışılmasının önüne geçmek istiyordu. Sürekli savaş ortamı, sürekli kaos ve çatışma ortamında bütün toplumsal kesimleri yaratacağı korku ikliminde sindirmeye ve milliyetçi güruhla birlikte kendi diktatoryal hesaplarını yaşama geçirmeye çalışıyor. O nedenle kaos ve savaş ortamının devamını istiyor. Sayın Öcalan, yaptığı son görüşmede ifade etmişti, ‘Bir samimiyet ve ciddiyet varsa bu işi altı ay içerisinde çözebiliriz’ mesajı gönderdi. Henüz bu mesaja bile cevap vermiş değiller.”

‘CHP AÇISINDAN ÖNEMLİ BİR SINAV OLACAK’ 

Halkın CHP’ye ana muhalefet görevi verdiğini hatırlatan İdris Baluken şunları söyledi: “AKP’nin savaş politikalarına karşı muhalif bir tutum koyması gerektiği inancındayım. Uzun sürededir. Yenikapı, ruhu maskesi CHP’yi AKP’nin politikalarına eklemlenen pozisyona sokmuştur. Muhalefet olma özelliğini yitirmiştir. 
Olağanüstü hal ilan ve KHK’lerle Erdoğan’ın ülkeyi bir faşizm anlayışıyla yönetmesine sessiz kalmıştır. Şimdi bu savaş tezkeresine onay verip vermemesi CHP açısından önemli bir sınav olacaktır.” 

CHP TAVRINI NETLEŞTİRECEK

CHP Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Öztürk Yılmaz, tezkere ile ilgili parti içinde değerlendirmelerin sürdüğünü belirterek, durumun netleşmesinin ardından kamuoyuna açıklama yapacaklarını söyledi. Yılmaz, “Türkiye’nin ihtiyaçları, Türkiye’nin güvenlik ihtiyaçları, bölgesel konjonktür ve olabilecek gelişmeler dikkat alınarak en kısa sürede değerlendirmemizi yapıp ona göre oyumuzu belirleyeceğiz “dedi.

TEZKERENİN İÇERİĞİNDE NE VAR?

1 Ekim’de Meclise gelecek olan Irak-Suriye tezkeresi TSK’nın sınır ötesi harekat ve müdahalede bulunmak üzere yabancı ülkelere gönderilmesine yetki veriyor. Savaş tezkeresi olarak görülen tezkerenin geçen yıl yapılan oylamasında HDP ‘hayır’ derken,  AKP, CHP, MHP 'evet' demişti. Üç partinin oyuyla tezkere Mecliste kabul edilmişti.

ÖNCEKİ HABER

Kanada'da yabancı tarım işçileri daimi statü talep ediyor

SONRAKİ HABER

DBP kayyımları AYM ve AİHM’e götürecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...