23 Eylül 2016 00:15

Aydınlanma savaşçısı İsmet Kemal Karadayı

İsmet Kemal Karadayı Onur Ödülleri şiir dalında Ahmet Özer’e, öykü dalında Zeynep Aliye’ye ve deneme dalında Ali Rıza Gelirli’ye verilecek.

Paylaş

Mustafa ASLAN

Yazar/Şair İsmet Kemal Karadayı adına bu yıl birincisi düzenlenen onur ödülleri törenle sahiplerine verilecek. Ayrıca bu törende onun için hazırlanan Bir Aydınlanma Savaşçısı İsmet Kemal Karadayı  adlı bir kitap da okurlara sunulacak.
Bu yıl ilki düzenlenen İsmet Kemal Karadayı Onur Ödülleri şiir dalında Ahmet Özer’e, öykü dalında Zeynep Aliye’ye ve deneme dalında Ali Rıza Gelirli’ye verilecek. 
1. İsmet Kemal Karadayı Onur Ödülleri sahiplerine Kartal Belediyesi Hasan Ali Yücel Kültür Merkezinde 24 Eylül’de düzenlenecek törenle verilecek. Saat 14.00’te başlayacak törende Ahmet Özer, Tansu Bele ve Engin Turgut birer konuşma yapacak. Sunuculuğunu Gülsen Tuncer’in yapacağı törende Fügen Kıvılcımer ve Turgut Toygar ise Karadayı’nın şiirlerini seslendirecekler.

İSMET KEMAL KARADAYI KİTABI

İsmet Kemal Karadayı şair/yazar ve hukukçu, kısacası bir aydınlanma savaşçısı. Ömrünü ülkesini güzelleştirmeye adayan bir insan: İsmet Kemal Karadayı. Aydınlanma Savaşçısı İsmet Kemal Karadayı adlı yapıtı yayına hazırlayan Tansu Bele ve Ahmet Özer. İkilinin kitabı Karadayı’nın kitaplarda yer almayan çalışmalarına yer verdiği görülüyor. Kitabın ilk bölümü Karadayı’ya Şanlı Aslangül ve Berin Taşan tarafından yazılan iki mektup yer alıyor. “Kitaplaşmammış Son Yazılar” adlı bölümde ise öncelikle Gazetelerde Kalanlar ve Dergi Yazıları olarak ayrılıyor. Her iki bölümde de Karadayı’nın ülkemizde yaşanan olumsuzlukları sorgulayan ve çözüm önerileri gösterdiği yazıları yer alıyor. 

‘DÜŞÜN DOSTLARIM’

İlk bölümünde yer alan “Düşün Dostlarım da (Anı  Portreler)” yer alan portrelerde ise Celal Güner, Yılmaz Elmas, İsmet Zeki Eyüboğlu, Vedat Günyol, Cemal Süreya, Ömer Nida, Sabahattin Kudret Aksal, Fazıl Hüsnü Dağlarca, Şükran Kurdakul, Ömer Nida, Osman Numan Baranus adları yer alıyor.  Karadayı çizdiği portrelerde adını andığımız değerli şair ve yazarlarımıza ilişkin özel  an’larıyla ilgili bilgi vermekle kalmıyor onların edebiyat ve sanat alanındaki yerleri ve önemleri konusunda okuru bilgilendiriyor. “Çok Özel” Olmayanlarıyla Düşün Sanat Dostlarım’dan alıntılanan bölümde ise adı geçen düşün sanat insanlarımız arasında Fazıl Hüsnü Dağlarca, Necati Cumalı, Hasan Hüseyin Korkmazgil, Atıf Özbilen, Muzaffer Hacıhasanoğlu, Eray Canberk, Kemal Bayram Çukurkavaklı, Burhan Günel, Osman Şahin, Halil Uysal, Hasan Kıyafet Esen Yel, Aşık İhsani, İsmet Kemal ve Ayten Özmeral’i sayabiliriz.
“Sağlığında ve Ardından Kaleme Alınan Yazılar”ın imza sahipleri Ahmet Özer, Berin Taşan, Öner Yağcı, Mustafa Kademoğlu, Oktay Akbal, Ali Kaya, Yunus Yaşar, Nusret Karaca, Arslan Kılıç, Vecihi Timuroğlu, Aydın Karasüleymanoğlu, Hasan Akarsu, H. Hüseyin Yalvaç, Tahsin Şentürk, Güngör Gençay, A. Nevzad Odyakmaz, Aydın Karasüleymanoğlu, Mehrizat, Yekta Güngör Özden, Engin Turgut, Zuhal Tekkanat, Nevra Bucak, Hüseyin Akar, M. Yaşar Bilen ve Ali Ekber Ataş. 

NE DEDİLER?

Kitabı yayına hazırlayanlardan Tansu Bele’nin yanı sıra Aysel Çakır ve Mazhar Bükey “İsmet Kemal Karadayı İçin Ne Dediler?” bölümünde yer alıyor. Bu bölümde onunla yapılan söyleşiler yer alıyor. Mehmet Yaşar Bilen, Ahmet Özer ve Tansu Bele’nin Karadayı ile sağlığında gerçekleştirdikleri söyleşileri yer alıyor.İsmet Kemal Karadayı’nın ardından yapılan “Anmalar, Etkinlikler” bölümünde ise Mustafa Yılmaz Melahat Babalık, Tansu Bele imzaları yer alıyor. 
Tansu Bele ve Ahmet Özer’in hazırladıkları bu yapıtta İsmet Kemal Karadayı ile ilgili derli toplu bütün bilgileri özel fotoğraflarıyla birlikte bulabiliyoruz.
Ahmet Özer ve Tansu Bele’nin yayına hazırladığı kitap I. İsmet Kemal Karadayı Onur Ödülleri töreninde okurla buluşturulacak.

Bir Aydınlanma Savaşçısı İsmet Kemal Karadayı, 
Hazırlayanlar:Tansu Bele – Ahmet Özer, 
Artshop Yayınları, İstanbul Ağustos 2015

ÖNCEKİ HABER

Bilirkişi: Tarım alanında jeotermal santrali kurulamaz

SONRAKİ HABER

Suç ve ceza filmlerinde yoksulluk

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...