22 Eylül 2016 10:43

Suruç Emniyet Müdürü Yapalıal hakkında açılan dava ertelendi

Suruç Katliamı'nda ihmali olduğu belirtilen dönemin İlçe Emniyet Müdürü Mehmet Yapalıal, hakkında açılan davanın ilk duruşmasında dava ertelendi.

Paylaş

Suruç’ta 20 Temmuz 2015 tarihinde IŞİD'in yaptığı ve 33 kişinin yaşamını yitirdiği katliamda "Görevi kötüye kullanma ve ihmal"den dolayı dönemin İlçe Emniyet Müdürü Mehmet Yapalıal hakkında açılan davanın ilk duruşması Suruç Asliye Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Atandığı Muğla'da talimatla ifadesi 13 Temmuz'da alınan Yapalıal duruşmaya katılmadı. Mağdur aileleri ve avukatlarının katıldığı duruşma, sanığın "İnsanlığa karşı suç" kapsamında yargılanması ve davanın ağır ceza mahkemesinde görülme talebi ile başladı.
Avukatların talebi üzerine kısa bir ara veren mahkeme, davanın asliye ceza kapsamında olduğunu savunarak duruşmayı devam ettirdi. 

‘SANIK YAPALIAL MAHKEMEYE GETİRİLMELİ’ 

Ezilenlerin Hukuk Bürosu avukatlarından Sezin Uçar yaptığı savunmada, Suruç Katliamı üzerinden 14 ay geçtiğini, başlatılan soruşturmanın Urfa savcılığında devam ettiğini hatırlattı. Suruç Asliye Ceza Mahkemesi'nde devam eden soruşturmanın kamu yetkililerinin ihmaline yönelik ve soruşturmada yalnızca İlçe Eski Emniyet Müdürü'nün yargılandığını ifade eden Uçar, "Mehmet Yapalıal'a sadece görevi kötüye kullanmayla ilgili dava açıldı. Esasen insanlığa karşı yapılmış bir suç var. Mehmet Yapalıal'in hem kamuoyu hem Suruç Katliamı'nda hayatını kaybedenlerin ailelerinde katılacağı bir yargılama sureci istedik. Ret üzerine yargılama devam etti. Bugün yargılamayı yapan asliye hukuk mahkemesindeki hakim geçici olarak göreve getirilmiş. Ve tüm taleplerimiz reddedildi. Bir sonraki duruşma 28 Kasım'a ertelendi. Suruç için adalet platformu olarak daha önce defalarca Suruç Katliamının esas faillerinin, Yapalıal'ın bir sonraki duruşmada mahkemede bulunması gerektiğini istiyoruz" dedi. 

‘SORUMLULUĞU OLANLAR CEZALANDIRILSIN’ 

Katliamda oğlu Uğur Özkan'ı kaybeden baba Mehmet Özkan ise, "Davanın mağduruyum. Davaya katılmak istiyorum. Şikayetçiyim. Meydana gelen patlamada kimin parmağı var ise cezalandırılmasını istiyorum. Umarım adalet yerini bulur. Sanık, görevini doğru dürüst yapsaydı patlama meydana gelmeyecekti. Mademki emniyet müdürüdür, görevi milleti korumaktır. Milleti korumuyorsa vazifesi nedir? Cezalandırılmasını istiyorum" dedi. 

Geçici mahkeme heyeti, avukatların tüm taleplerini reddederek, duruşmayı 28 Kasım'a erteledi. (DİHA)
 

ÖNCEKİ HABER

Vali hakkında suç duyurusunda bulunan Yazıcı gözaltında

SONRAKİ HABER

Anter davasında tanıklar 24 yıl sonra dinlendi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...