Marmaray’da yanıt bekleyen sorular
HDP İstanbul Milletvekili Filiz Kerestecioğlu ve CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş Marmaray’da yaşanan iş cinayetini Meclis gündemine taşıdı.

İLGİLİ HABERLER

Marmaray'daki 'teknik arıza' aslında iş cinayetiymiş
HDP İstanbul Milletvekili Filiz Kerestecioğlu ve CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş Mamaray’da yaşanan iş cinayetini Meclis gündemine taşıdı.
Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan’ın yanıtlaması talebiyle soru önergesi veren Kerestecioğlu, 20 Eylül’de Marmaray’da elektrik enerjisi hatlarına akan suyun izolasyonu için enjeksiyon çalışması sırasında enjeksiyon matkabını kullanan RAM Mühendislik’e bağlı Taşeron İşçi Fatih Uysal’ın aşırı su nedeniyle elektrik akımına kapıldığını hatırlattı. Kerestecioğlu, Uysal’ın olayın yaşanmasından ancak 1.5 saat sonra kaldırıldığı Haydarpaşa Numune Hastanesinde hayatını kaybettiğini hatırlattı.
Birleşik Taşımacılık Sendikasının (BTS) iş cinayetiyle sonuçlanan ihmallere ilişkin yaptığı açıklamanın önemine dikkat çeken Kerestecioğlu, “Meslek örgütü ve sendikalar, Marmaray’ın tüneller üzerindeki yer altı sularının ıslahı ve kanalizesi yapılmadan tünellerde yeterli izolasyonlar sağlanmadan aceleyle açıldığını, 3 yıldır tünellerden su sızdığını, sürekli enjeksiyon yapılmasına rağmen tünellerin yama tutmadığını ifade etmektedirler. Fatih Uysal da kataner bağlantı çubuğunun dibinden su sızan yere enjeksiyon yapmak isterken suyun artması sonucu elektriğe çarpılarak acı biçimde hayatını kaybetmiştir. BTS’nin yaptığı açıklamaya göre, Ayrılıkçeşmesi istasyonunda bulunan personel odasında dahi su sızıntısı olmaktadır” dedi.
Kerestecioğlu şu sorulara yanıt verilmesini istedi: “Su sızması ne zaman başlamıştır? Anında müdahale edilmiş midir? Müdahale için beklenilmiş midir? Beklenildiyse ne kadar beklenilmiştir? Bu arada sızıntı artmış mıdır? Tüplerden su sızması normal midir? Su sızıntıları ciddiye alınsaydı bu iş cinayeti yaşanır mıydı? Enjeksiyon işlemi yapılırken enerji kesilmiş midir? Enjeksiyon matkabı enerjisini nereden alınmıştır? Fatih Uysal’ın yaptığı işlem, işçinin tek başına yapacağı bir iş midir? İşçi eksiği var mıdır? Kullanılan ekipman ve kıyafetler uygun muydu? Fatih Uysal’ın söz konusu işi yapabilmesi için gerekli sertifikası var mıydı? Fatih Uysal olay sırasında gece vardiyasında mıydı, yoksa acil mi çağrıldı? Bundan dolayı dikkatsizlik ve yorgunluk var mı?”
YARKADAŞ'IN SORULARI
Yarkadaş da Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan’ın yanıtlaması istemiyle şu soruları yöneltti:
1- İşçi Fatih Uysal’ın hayatını kaybettiği elim iş kazası saat kaçta meydana gelmiştir?
2- Tünelde 3 yıldır su sızıntısı yaşandığı doğru mudur?
3- Tünelin açıldığı tarihten itibaren yapılan enjeksiyon miktarı ve türü nedir?
4- Enjeksiyon işlemi yapılırken enerji kesilmiş midir? Enjeksiyon matkabı enerjisini hangi kaynaktan almıştır? O enerji kaynağının olay yerine olan uzaklığı ne kadardır?
5- Tünel inşaatı esnasında yeraltı sularının tahliye ve drenajının yeterli seviyede yapılmadığı ve tünelin aceleyle açıldığı doğru mudur?
6- Ayrılık Çeşmesi istasyonunda bulunan personel odasında su sızıntısı olduğu doğru mudur?
7- Yapılan işlem o işçinin tek başına yapabileceği bir iş midir? Sertifikası var mıdır? İşçinin çalışabilmesi için gerekli güvenlik ortamı oluşturulmuş mudur? (İstanbul/EVRENSEL)
Evrensel'i Takip Et