22 Eylül 2016 04:25

ABD'de faizler sabit kaldı, dolar 2.95 liraya geriledi

ABD Merkez Bankası (Fed) faiz oranlarını değiştirmeyince piyasalarda hafif gerileyen dolar, lira karşısında da 2.97 düzeyinden 2.95'e çekildi.

Paylaş

ABD Merkez Bankası (Fed) iki günlük toplantısının ardından, beklendiği gibi faiz oranlarını değiştirmedi ve bu yılın sonunda faiz artışı yapılabileceğine ilişkin "güçlü sinyaller" verdi.

Karardan sonra küresel piyasalarda hafif gerileyen dolar, lira karşısında da 2.97 düzeyinden 2.95'e çekildi.

Fed Başkanı Janet Yellen, faiz kararının ardından yaptığı açıklamada, ABD'de ekonomik büyümenin daha güçlü göründüğünü ve ekonomide "aşırı ısınmaya" ve yüksek enflasyona karşı faiz artışlarının gerekeceğini söyledi.

Yellen, "Faiz artışı için gerekli ortamın güçlendiğini düşünüyoruz fakat şimdilik beklemeye karar verdik" dedi.

Fed gecelik faiz oranlarını neredeyse son 10 yıldan bu yana ilk defa faizleri artırdığı geçtiğimiz Aralık ayından bu yana olduğu gibi yüzde 0.25 ile yüzde 0.5 arasında tutuyor. 

Fed’in faiz kararını yorumlayan Destek Yatırım Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Kutay Gözgör, Fed'den gelen açıklamaların "güvercin tonda" olduğuna dikkat çekerek, kararın Fed'in faiz artış sürecinin yavaş olacağına işaret ettiğini belirtti ve ekledi:

"Kararlar sonrası doların değer kaybettiğini görüyoruz. Yellen ise, faiz artışı için daha fazla veriye ihtiyaç duyduklarını ifade etti. Aynı zamanda faiz oranlarının kademeli şekilde yükselmesi gerektiğini sözlerine ekledi. Yellen’in açıklamaları Fed’in faiz artışı sürecinin yavaş olabileceğine yönelik desteklediğini görüyoruz." (DHA)
 

ÖNCEKİ HABER

BM Genel Sekreteri: İdam cezasının 21. yüzyılda yeri yok

SONRAKİ HABER

Bağcılar'da daha önce boşaltılmış 6 katlı bina çöktü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...