21 Eylül 2016 14:39

Böke: Kayyım atanacaksa AKP'nin kendisine atanmalıdır

CHP Parti Sözcüsü Selin Sayek Böke, "Teröre yardımdan bir kayyım atanacaksa bu kayyım AKP'nin kendisine atanmalıdır” dedi. 

Paylaş

Öğrencilere, eğitim emekçilerine, velilere başarılı, verimli ve kendilerini güvende hissedebilecekleri yeni bir eğitim öğretim yılı dileyen Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı Selin Sayek Böke yaptığı basın toplantısında Türkiye'nin eğitim, işsizlik sorunları ve AKP'nin OHAL stratejisi hakkında konuştu. 

Türkiye'nin çok acilen yeni bir eğitim politikasına ihtiyacı olduğunu, bu politikanın reçetesinin de hazır, olduğunu söyleyen Selin Sayek Böke eğitim sistemine dair şunları söyledi: "Eğitim sistemimiz çocukları yarının dünyasına hazırlayabilmeli. Çocuklarımız soru sormaktan korkmamalılar. Herkesi ve her şeyi eleştirmekten, sorgulamaktan asla çekinmemeliler. Kendisi de eleştiriye açık, özgüvenli ve özgür bireyle olabilmeliler. Bu eğitim sistemiyle çocuklarımız, gelecek nesillerimiz farklılıkların esasında bir zenginlik olduğu ve çoğulculuğun demokrasinin bir gereği olduğunu, bu eğitim sistemiyle öğrenebilmeliler. Sanayi 4.0 devrimi kapıda bizi bekliyor. Bütün dünya ekonomisi yeniden şekilleniyor. Çocuklarımızı bu yeniden şekillenen dünya ekonomisiyle uyumlu becerilerle donatmak, bu eğitim sistemiyle mümkün. Kısacası yaşanacak bir Türkiye'nin temeli olacak bir eğitim politikasına acilen çocuklarımız ve Türkiye için ihtiyacımız var. "

‘DEMOKRASİYİ HERKES İÇİN TALEP EDEN HAKİKİ DEMOKRAT KUŞAKLAR YETİŞEBİLİR’

Selin Sayek Böke, "Bütün bu vasıflara, okula daha erken yaşta başlayan çocukların, çok daha erken eriştiğini bilimsel çalışmalar gösteriyor. Bu yeni eğitim sistemi mutlaka kreş yaşına gelmiş bütün çocuklarımıza okul öncesi eğitim imkanı sağlamalı. CHP'nin sosyal yatırım programları işte bütün çocuklara kreş yaşına gelmiş olanlardan eğitimi başlatacak, ücretsiz bir kreş imkanı sağlamayı önceliyor. Bu eğitim sistemi laik olmalı ki çocuklarımız soru sorabilsinler. İnsanlık tarihi boyunca bütün ilerlemeler özgür aklın olduğu yerde gerçekleşmiş. Eğitim insan haklarına saygıyı, demokrasiyi, çoğulculuğu kavratmayı bir amaç edinmeli. Böylece demokrasiyi herkes için her zaman talep eden hakiki demokrat kuşaklar yetiştirilebilir" diye konuştu.

‘ÖĞRETMENE YATIRIM, İNSANA YATIRIMIN EN TEMEL ÖĞESİDİR’

Eğitimde fırsat eşitliği sağlanması gerektiğini, bu şekilde çocukların yeteneklerini ve potansiyellerini hem kendilerini için hem Türkiye için kullanabilme şansına erişebileceklerini söyleyen Böke, "Eğitim yatırımları bilgisayarlarla, binalarla göz boyamayı değil, öğretmenlerimizin özlük hakkını geliştirmeyi öncelemeli." Dedi. CHP öğretmene yatırımı, insana yatırımın en temel öğesi olarak görürdüğünü ifade eden Selin Sayek Böke sözlerini "Eğitim sistemi mutlaka temel ve sosyal bilimler alanında çocuklarımızın dünyayla rekabet edebilecekleri becerileri kazandırmalı. Böyle olursa Sanayi 4.0 devrimi ile uyumlu becerileri kazanacaklar. CHP organize sanayi bölgelerinde iş kurumlarının acilen inşasını önerir. Bu okullar işsizliğe çare olacak. Sanayici ara eleman aradığında elinin altında olan birlikte büyüdüğü çocuklardan oluşacak" dedi.

‘TÜRKİYE OECD ÜLKELERİ ARASINDA, KİŞİ BAŞINA EĞİTİM HARCAMALARINDA SONDA’

Selin Sayek Böke, "AKP döneminde Türkiye en büyük zenginliğimiz olan genç insan potansiyelimizi ziyan etmeye, gençlerimizi umutsuzluğa sürüklemeye adeta ant içmiş gibi gözüküyor. AKP eğitime de her konuya olduğu gibi çocuklarımızın ve ülkemizin geleceğini aydınlatmak hedefiyle değil, kendi iktidarını devam ettirmek amacıyla bakıyor. Bir kez daha yaşanacak bir Türkiye'yi değil, kendi siyasi iktidarını düşünen bir AKP ile karşı karşıyayız. Bunun sonucunda Türkiye hala OECD ülkeleri arasında kişi başına eğitim harcamalarında sonlarda. Uluslar arası sınavlarda gözleri ışıl ışıl olan çocuklarımız ilk kırk ülke arasına girecek olan performansı gösteremiyorlar. Ülkemiz en büyük 20 ülke arasında ama; çocuklarımızı en başarılı 40 ülke arasına sokmayı beceremiyoruz. Bu tabloda hala eleştirel düşünen, fikir özgürlüğünün garantisi olan öğretim üyeleri sadece muhalif oldukları için meslekten atılıyorlar. AKP zihniyetinin öğretmene verdiği değer bu dönemde, KYK'larla sorgusuz sualsiz on binlerce öğretmenleri, fişleyerek işten çıkarmasından belli oluyor. AKP zihniyetinin eleştirel akla ve sorgulamaya nasıl baktığı da açıkça görülüyor. Protesto eden, itiraz yükselten, düşünen, sorgulayan, yapması gerekeni yapan ODTÜ'lü 45 genç hapis cezasına çarptırıldı. Onlar sadece gençlerin yapması gerekeni yapmışlardı. CHP için bu ülkenin geleceğini düşünen herkes gibi eğitim en önemli Türkiye meselesidir. Eğitim yoksa, yarınımız da yok demektir" diye konuştu.

‘TÜRKİYE'DE GERÇEK İŞSİZLİK ORANI YÜZDE 18,1'DİR’

Türkiye'de gerçek işsizlik oranı yüzde 18,1'olduğunu söyleyen Böke, "Gençlerimize imkan yaratmayan bir ekonomik düzen ortaya çıktı. Siyasetin konuşması gereken en temel meseleler bunlar. Eğitimi farklılaştırmak, çocuklarımıza bir yarın sunmak ve işsizlik sorununu çözmek, siyasetin ve iktidarın görevi" dedi ve sözlerine şu şekilde devam etti: "Ne işte olan, ne de eğitim gören gençlerimizin oranı yüzde 30'dur. Bu oran kadınlar için çok daha yüksek. Ne çalışan, ne de eğitimde olan kadınların oranı %47. Türkiye'nin çok ciddi, bugün çözülmesi gereken bir işsizlik sorunu var. İşsizlikte var olan bu tabloya bir de KYK'larla mağdur edilen yeni işsizler ordusu katılıyor. FETÖ olarak tanımlanan bu örgüt, her alanda ve her kurumda mücadele edilerek temizlenmelidir. Bu Türkiye'nin geleceği için bir zorunluluktur."

‘AKP 15 TEMUZDA CANINI ORTAYA KOYAN ŞEHİTLERİN YERİNE KENDİNİ KOYMAYA ÇALIŞIYOR’

Selin Sayek Böke, darbenin ve demokrasiye karşı yönelen tehditlerin panzehri darbe hukukunun değil, demokrasi olduğunu, bu darbe girişiminden de maalesef demokrasi değil, sivil dikta çıktığını söyledi. Böke "Eğer siz FETÖ'yü bizzat yerleştiren AKP içindeki FETÖ'cülerle mücadele etmez, göz yumarsanız, onun yerine hayatları FETÖ gibi örgütlerle mücadele etmekle geçmiş olan, özgürlükçü demokrat akademisyenlere, öğretmenlere, gazetecilere fatura çıkartırsanız, FETÖ'cülük çizgisini hukuk değil, AKP'li olup olmamak üzere çizerseniz bunun adı, darbe ile mücadele değil, darbe fırsatçılığı olur. Bu fırsatçılıkla sivil darbe yapmak olur. AKP 15 Temmuzda kendi canını ortaya koyan şehitlerin yerine kendini koymaya çalışıyor" dedi. 

‘FETÖ'YÜ DEVLETE YERLEŞTİRMEK, IŞİD'İ BİR TÜRKİYE GERÇEĞİNE DÖNÜŞTÜRMEK DE TERÖRÜ BESLEMEKTİR’

Selin Sayek Böke, "28 belediyeye bir KYK ile kayyım atanmasını da eleştiren CHP Genel Başkan Yardımcısı Böke "Cumhurbaşkanı çıktı, seçilmişler de bal gibi görevden alınır diyebildi. Teröre destek veren belediyelere karşı hukukun nasıl işlemesi gerektiği açık. Hukuku işler kılmak, ülkeyi yönetenlerin en temel görevidir. 

Demokratik düzende seçilmişlerin meşruiyet sınırlarını siyasetin keyfi değil, hukuk belirler. Hukuk yalnızca güneydoğuda teröre destek veren belediyelere değil FETÖ'ye kentlerimizi parsel parsel peşkeş çeken AKP belediyelerine de, PKK kentlerimizi silah deposuna çevirirken göz yuman, TSK'yı ve tüm kurumlarımızı FETÖ'ye bilerek teslim eden yöneticilere de, IŞİD'in Türkiye yapılanmasına göz yumanlara da aynı biçimde uygulanmalıdır. O hendeklerin kazılması nasıl teröre destek vermekse, FETÖ'yü devlete yerleştirmek, IŞİD'i bir Türkiye gerçeğine dönüştürmek de eşit derecede terörü beslemektir" dedi.

‘KAYYIM ATANACAKSA AKP'NİN KENDİSİNE ATANMALIDIR’

Selin Sayek Böke, "Teröre yardım ve yataklıktan kayyım atanacaksa, Türkiye'de ne AKP'li belediye kalır, ne de AKP'li yönetici kalır. Teröre yardımdan bir kayyım atanacaksa bu kayyım AKP'nin kendisine atanmalıdır. AKP'nin kendisini darbe fırsatçılığıyla millet iradesine koymasının bir başka tezahürünü de, KYK'larla ülkeyi yönetmelerinde görüyoruz. Demokrasiyi ve milli iradeyi tamamen yok sayıyorlar. Bu düzen o kadar hoşlarına gitmiş olacak ki şimdi uzatmanın lafını ediyorlar. Sayın Başbakan 90 güne kalmaz bitiririz demişti. Şimdi bugün, OHAL'i kaldırsınlar. Türkiye bu durumdan meclisten demokratik bir şekilde parlamenter düzeni güçlendirerek çok daha sağlıklı çıkacaktır. Anayasamıza göre KYK'lar yalnızca OHAL süresince geçerli olacak düzenlemeleri yapabilirler. KYK ile devlet yönetilmez. Anayasa ihlalidir. Millet iradesine yapılmış bir sivil darbedir. Nasıl asker üniforması giymiş teröristlere karşı halkın iradesini savunduysak, bugün de sivil darbe anlayışına karşı bu iradeyi savunacağız. Bu KYK'ları anayasa mahkemesine taşıyacağız. Bizim muhalefet partisi olarak en temel görevimiz, halkın iradesine, demokratik ve anayasal düzene sahip çıkmaktır" diye konuştu. (DHA)
 

ÖNCEKİ HABER

İş bulamayan genç intihara kalkıştı

SONRAKİ HABER

Dersimliler öğretmenleri için alandaydı 

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...