21 Eylül 2016 11:16

Mültecilerin kart çilesi bitmek bilmiyor

Kısıtlı temel haklardan faydalanmak için yabancı tanıtım kartı almak zorunda olan Suriyeli mültecilerin kart çıkarma çilesi bitmek bilmiyor.

Paylaş

Metehan UD
İzmir

Sahip oldukları kısıtlı temel haklardan faydalanmak için yabancı tanıtım kartı almak zorunda olan Suriyeli mültecilerin kart çıkarma çilesi bitmek bilmiyor. Kart çıkarmak için aylarca beklediklerini ifade eden Suriyeliler, sürecin hızlanmasını istediler. 

71’inci Birleşmiş Milletler Genel Kurulunun açılışında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan Suriyeli mültecilerin durumuyla ilgili “2 milyon 700 bini benim ülkemde. Evimizde misafir ediyoruz. Niye Türkiye’ye geldiniz demiyoruz. Kapılarımızı kapatmadık, zira bombalardan kaçan uçakların attığı bombalardan kaçan bu insanlara karşı bizler insani ve vicdani görevimizi yaptık, devam edeceğiz. Dünya, Batı almayabilir, ama biz alacağız. Çünkü insanız. Öyleyse bu felaket karşısında kapılarımızı açmak durumundayız” demiş olsa da Suriyeliler, Türkiye’de geleceksiz ve statüsüz yaşamaya devam ediyor.  

Suriyeliler, Geçici Koruma Yönetmeliği’nde yer alan kısıtlı haklardan faydalanabilmek için yabancı tanıtım kartını çıkarırken bile uzun uğraşlar veriyorlar. Bu kart olmadan herhangi bir hizmetten faydalanamayan Suriyeliler acil dışında hastaneye başvuramıyor, çocuklarını okullara kaydedemiyor. Bu kartın çıkması en az 3-4 ay sürüyor.  

SAATLERCE SOKAKTA BEKLİYORLAR

Suriyeli mülteciler, kartlarını alabilmek için randevu gününde sabahın erken saatlerinden itibaren Kemeraltı’da bulunan Göç İdaresi Müdürlüğü önüne geliyor ve Göç İdaresi Müdürlüğü bina içinde yer göstermediği için mülteciler saatlerce sokakta beklemek zorunda kalıyor. Bazen sokaktaki kalabalık yüzleri geçiyor. Bazen aynı gün içinde Suriyeliler sorunlarını çözemiyorlar ve tekrar gelmek zorunda kalıyorlar Yaklaşık 3 yıldır süren bu soruna yetkililer çözüm bulabilmiş değil. 

‘KART YOK DİYOR, GÖNDERİYORLAR’

Konuştuğumuz Suriyeli mültecilerden biri, kaç kez geldiğini hatırlamadığını belirterek “Randevu gününde geliyoruz. ‘Kart yok’ diyorlar, geri gönderiyorlar. Neden böyle yapıyorlar anlamıyoruz. 3-4 aydır kart alabilmek için uğraşıyoruz. Biz işimizden zar zor izin alıp geliyoruz. Çoluk çocuk buradayız. Kart başvurusu yapabilmek de kolay değil. İstedikleri belge kolay değil. İkamet belgesi istiyorlar ama ev sahipleri bizimle kontrat imzalamak istemiyorlar. Zaten evi zor tutuyoruz. Biz sürecin hızlanmasını istiyoruz” dedi. 

‘İLK KAYIT BELGESİ BİR İŞE YARAMIYOR’

Diğer bir Suriyeli de şunları söyledi: “Elimizde ilk kayıt başvuru kağıdı var ama bu kağıdın bile ayda bir yenilenmesi gerekiyor. Bu kağıt da bir işe yaramıyor. Hastanede acilde faydalanabiliyoruz ama tedavi olamıyoruz. Hastaneye gidersek de para vermek zorunda kalıyoruz. Çocuğu okula göndereceğiz ama almıyorlar. ‘Vatandaşlık vereceğiz’ diyorlar ama daha bizim bu sorunumuzu bile çözemiyorlar.” 
 

ÖNCEKİ HABER

Vaşağı kimin vurduğu araştırılıyor

SONRAKİ HABER

İstanbul'da 10 ilçeye baskın: 15 gözaltı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...