20 Eylül 2016 16:19

Zehirli atıklar nedeniyle binlerce balık sahile vurdu

Mersin’in Tarsus ilçesinde Seyhan Nehri’nin denizle buluştuğu noktadaki toplu balık ölümleri, son birkaç ayda 4’üncü kez tekrarlandı.

Paylaş

Mersin’in Tarsus ilçesinde Seyhan Nehri’nin denizle buluştuğu noktadaki toplu balık ölümleri, son birkaç ayda 4’üncü kez tekrarlandı. Binlerce balık sahile vururken, ölümlerin devam etmesi endişe yaratıyor. Balık ölümlerinin su arıtma tesislerinin çalıştırılmaması nedeniyle zehirli atıkların suya karıştığı için yaşandığı belirtiliyor.

Tarsus ilçesine bağlı Baharlı Mahallesi yakınlarında denizle birleştiği noktada milyonlarca kefal balığı sahile vurdu. Tarsus Avcılar Kulübü Başkanı ve Fahri Av Müfettişi Tufan Dokucu, sahile vuran ölü balıklar olayının artarak devam ettiğini ve ortaya çıkan manzara karşısında hayli üzüldüklerini söyledi. Her dönem olduğu gibi bu dönemde de Seyhan Irmağı’na karışan zehirli atıkların toplu balık ve deniz canlılarının ölümüne neden olduğunu dile getiren Dokucu, konuyu yetkililere de bildirdiklerini söyledi. 

Balık ölümlerinden haberdar olan CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı ise Dokucu ile buluşarak bilgi aldı. Gördüğü manzara karşısında oldukça üzülen Atıcı, gelişmelerin takipçisi olacağını söyledi. 

ARTIMA TESİSLERİ ÇALIŞMIYOR

Balık ölümlerinin su artıma tesislerinin çalışmadığı için yaşandığını dile getiren Atıcı, “Özellikle bu işle ilgilenen doğa dostları, Adana’da bulunan birçok atık su arıtma tesisinin çalıştırılmadığını ve balıkların bu nedenle öldüğünü söylüyor. Bu son derece vahim bir iddia. Aslında iddia olmaktan öte bir tespit haline gelmiştir. Çünkü buradaki doğa dostları balık ölümlerini böyle görünce, kendi ceplerinden ödedikleri paralar ile tahliller yaptırmış. Bu tahlil sonuçlarında Adana’daki arıtma tesisinden, sözüm ona arıtılmış suyun bırakın içilmeyi el bile değmeyecek kadar kirli olduğuna dair raporları almışlar. Bu raporları Tarsus Kaymakamlığına, Mersin Valiliğine, Adana’daki yetkililere vermelerine rağmen hiçbir işlem yapılmamış. Burada milyonlarca balığın öldüğünü gözümüzle görüyoruz” diye konuştu.

‘SEBEP: PARA HIRSI’

Atıcı, arıtma tesisinin neden çalıştırılmadığına yanıt verilmesi gerektiğini belirterek “Arıtma tesisinin çalışması için para gerekiyor. Zaman, zaman küçük akıllılar para hırsıyla bu arıtma tesisini çalıştırmayıp sözüm ona kar ettiklerini düşünüyorlar ama hem doğaya hem insan sağlığına çok ciddi zarar veriyorlar. Bu işin sorumluları Çevre ve Şehircilik Bakanlığından başlamak üzere bu denetimleri yapmadıkları için Adana ve Mersin Valiliği başta olmak üzere Adana ve Mersin Büyükşehir Başkanlıkları başta olmak üzere işin ucu nereye gidiyorsa kime dayanıyorsa, ne oluyorsa olsun peşini bırakmayacağız” dedi.

VALİLİKTEN AÇIKLAMA

Konuya ilişkin yazılı açıklama yapan Mersin Valiliği, ölümlerin nedenini belirlemek için çalışma başlattıklarını bildirdi. Mersin Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ile Mersin Halk Sağlığı Müdürlüğü ekiplerinin, balık ölümlerinin yaşandığı yerde inceleme yaptığı belirtilen açıklamada, “Vatandaşlarımızın inceleme sonuçlanıncaya kadar sahile vuran balıkları almamaları gerekmektedir” denildi. (Mersin/DHA)

ÖNCEKİ HABER

Demirtaş'tan ateşkes çağrısı

SONRAKİ HABER

Balkan göçmenleri Sirkeci Garı’nda buluşacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...