20 Eylül 2016 16:06

Almanya'da SPD yüz binlerin protestosunu görmedi

Almanya’da cumartesi günü 320 bin işçi ve emekçinin TTIP ve CETA antlaşmalarına karşı sokağa çıkmasına rağmen, SPD antlaşmayı kabul etti.

Paylaş

Almanya’da cumartesi günü 320 bin işçi ve emekçinin TTIP ve CETA antlaşmalarına karşı sokağa çıkmasına rağmen, Sosyal Demokrat Parti (SPD), önceki gün AB ile Kanada arasında imzalanması öngörülen antlaşmayı kabul etti. Avusturya’da ise Sosyal Demokrat Parti (SPÖ) antlaşmayı imzalamayı reddetti. Uluslararası antlaşmalar ticaretin önündeki “engelleri” kaldırmak adına çevre koruma yasalarını ve işçi haklarını tahrip eden maddeler içeriyor. 

320 BİN EMEKÇİ SOKAĞA ÇIKTI

Almanya’da 17 Eylül cumartesi günü 7 ayrı kentte ABD ile AB arasında imzalanması planlanan Transatlantik Serbest Ticaret ve Yatırım Antlaşması (TTIP) ve ekim ayı sonunda imzalanmak istenen Kanada-AB Serbest Ticaret ve Yatırım Antlaşması’na (CETA) karşı 320 bin işçi ve emekçi sokağa çıkmış ve antlaşmaların derhal iptalini istemişti. Mitinglerde Başbakan Angela Merkel, Başbakan Yardımcısı ve Ekonomi Bakanı Sosyal Demokrat Parti (SPD) Genel Başkanı Sigmar Gabriel’e antlaşmaları imzalama çağrısı yapılmıştı.

Yüz binlerce emekçinin bu tepkisinden iki gün sonra, önceki akşam Wolfsburg’da toplanan SPD Danışma Meclisi, CETA antlaşmasının imzalanmasına karar verdi. 

Gabriel’in toplantıya katılan delegelere antlaşmaya onay vermelerini istemesinden sonra, delegelerin üçte ikisi parti yönetiminin bu konudaki görüşüne destek verdi. Böylece, Federal Hükümetin CETA antlaşmasını imzalamasının önünde bir engel kalmadı. Merkel’in partisi Hıristiyan Demokrat Birlik (CDU) ise zaten antlaşmanın imzalanmasından yana.

Daha önce antlaşmaya eleştiriler yönelten Gabriel, toplantıda antlaşmadaki bazı eksikliklerin 
AB tarafından düzeltileceğini söyleyerek topu Brüksel’e attı.

YEŞİLLER VE SOL PARTİDEN TEPKİ

Danışma Kurulunun açık arayla antlaşmadan yana karar vermesi, parti içinde Gabriel’e yönelik eleştirileri zayıflatırken, Gabriel’i güçlendirmiş oldu. Parti içindeki sol kanat antlaşmanın reddedilmesini istiyordu.

Muhalefet partileri Sol Parti ve Yeşiller, Federal Hükümetin CETA ve TTIP’i imzalamasına karşı çıkıyor. Her iki parti yönetimi tarafından yapılan açıklamalarda. SPD’nin antlaşmayı imzalaması eleştirildi. Antlaşmanın AB ülkelerindeki çalışma koşullarını, çevre ve tüketici haklarını kötüleştireceğine dikkat çekildi.

Sermaye örgütleri ise yaptıkları açıklamalarda, antlaşmayı imzaladığı için SPD’yi övdüler.

AB ile Kanada arasında antlaşmanın 27-28 Ekim’de imzalanması planlanıyor. Böylece, ABD tekelleri de Kanada üzerinden dolaylı olarak AB ile serbest ticaret yapabilecekler.

AVUSTURYA’DA SPÖ REDDETTİ

Almanya’da SPD CETA’yı kabul edilirken Avusturya’da Sosyal Demokrat Parti (SPÖ) reddetti. Parti üyeleri arasında yapılan oylamaya katılanların yüzde 90’ı AB ile Kanada adasında antlaşmanın imzalanmasına karşı çıktı. SPÖ Genel Başkanı ve Başbakan Christian Kern, antlaşmaya eleştirel yaklaşmış ve iyileştirilmesini istemişti. Muhafazakar Avusturya Halk Partisi (ÖVP) ise antlaşmanın imzalanmasını istiyor. (Köln/EVRENSEL)
 

ÖNCEKİ HABER

Kağızman kırsalında çatışma:1 asker hayatını kaybetti

SONRAKİ HABER

Demirtaş'tan ateşkes çağrısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...