20 Eylül 2016 10:18

Irak-Suriye tezkeresi, 1 yıl daha uzatılması için Meclis'te

Irak ve Suriye'ye sınır ötesi operasyonun uzatılmasına yönelik tezkere TBMM'ye gönderildi, oylama 1 Ekim'de yapılacak.

Paylaş

Irak ve Suriye'ye sınır ötesi operasyonun uzatılması için hazırlanan Başbakanlık tezkeresi TBMM'ye geldi.

Hükümet, Irak-Suriye tezkeresini 1 yıl daha uzatılması için Meclis'e sevk etti. Tezkerenin 1 yıllık süresi, 2 Ekim'de dolacak.

TEZKERENİN TARİHİ

Irak tezkeresi, 2006 yılında ilk kez Meclis'ten geçerken, Irak tezkeresiyle birleştirilen Suriye tezkeresi ise ilk olarak 2012 yılında Meclis'te onaylanmıştı. Birer yıl yetki içeren Suriye tezkeresi daha önce iki kez uzatılmıştı. AKP ve MHP'nin tüm oylamalarda 'evet' oyu kullandığı Irak-Suriye tezkeresine 2014'te 'hayır' diyen CHP 2015'te 'evet' oyu kullanmış, HDP ise yüm oylamalarda 'hayır' demişti.  

TEZEKERENİN İÇERİĞİ

Başbakan Binali Yıldırım imzasıyla TBMM Başkanlığına sunulan tezkerede, Türkiye’nin güney kara sınırlarına mücavir bölgelerde yaşanan gelişmeler ve süregiden çatışma ortamının ulusal güvenlik açısından taşıdığı risk ve tehditler, gerek nicelik gerekse nitelik bakımından arttığına dikkat çekildi.

"Türkiye’nin, komşu Irak’ın toprak bütünlüğünün, millî birliğinin ve istikrarının korunmasına büyük önem atfettiği" belirtilen tezkerede, şu ifadeler yer aldı:

“Diğer taraftan, Irak’ın kuzey bölgesinde silahlı PKK terör unsurlarının varlığını sürdürmesi, ülkemizin güvenliğine yönelik doğrudan bir tehdit oluştura gelmektedir.

DEAŞ ve diğer terör örgütlerinin Suriye’nin kuzeyindeki mevcudiyeti devam etmekte, bu terör örgütleri ülkemize yönelik silahlı eylemler ve bombalı intihar saldırıları gerçekleştirmektedir. Öte yandan, Suriye’de altıncı yılına giren çatışma ortamında, rejim, halka yönelik zulüm, şiddet ve saldırılarını, terör gruplarına desteğini, etnik ve mezhepsel politikalarını sürdürmektedir.

Bu durum karşısında, Irak ve Suriye’den kaynaklanan, ulusal güvenliğimize tehlike oluşturabilecek her türlü risk, tehdit ve eyleme karşı, uluslararası hukuktan doğan haklarımız doğrultusunda gerekli önlemlerin ulusal düzeyde tespit edilerek hayata geçirilmeye devam olunması elzemdir.”

Tezkerede, Türkiye’nin IŞİD ve diğer "terör örgütleriyle" mücadele amacıyla oluşturulan uluslararası koalisyon bünyesinde iştirak ettiği faaliyetlerin sürdürülmesinin önem taşıdığı ifade edldi.

Tezkerede, "Türkiye’nin ulusal güvenliğine yönelik terör tehdidi ve her türlü güvenlik riskine karşı uluslararası hukuk çerçevesinde gerekli her türlü tedbiri almak, Irak ve Suriye’deki tüm terörist örgütlerden ülkeye bundan sonra da yönelebilecek saldırıları bertaraf etmek ve kitlesel göç gibi diğer muhtemel risklere karşı ulusal güvenliğin idame ettirilmesini sağlamak, kriz süresince ve sonrasında hasıl olabilecek gelişmeler istikametinde Türkiye’nin menfaatlerini etkili bir şekilde korumak ve kollamak, gelişmelerin seyrine göre ileride telafisi güç bir durumla karşılaşmamak için süratli ve dinamik bir politika izlenmesine yardımcı olmak üzere hudut, şümul, miktar ve zamanı Hükümetçe takdir ve tayin olunacak şekilde, Türk Silahlı Kuvvetlerinin gerektiği takdirde sınır ötesi harekât ve müdahalede bulunmak üzere yabancı ülkelere gönderilmesi ve aynı amaçlara matuf olmak üzere yabancı silahlı kuvvetlerin Türkiye’de bulunması, bu kuvvetlerin Hükümetin belirleyeceği esaslara göre kullanılması ile risk ve tehditlerin giderilebilmesi için her türlü tedbirin alınması ve bunlara imkân sağlayacak düzenlemelerin Hükümet tarafından belirlenecek esaslara göre yapılması için" Hükümete verilen ve Türkiye Büyük Millet Meclisi Kararı ile 2 Ekim 2015 tarihinden itibaren bir yıl uzatılan izin süresinin 2 Ekim 2016 tarihinden itibaren 30 Ekim 2017 tarihine kadar uzatılması istendi. (ANKARA)

ÖNCEKİ HABER

Musa Anter, 24 yıl önce öldürüldüğü sokakta anıldı

SONRAKİ HABER

Üniversitede alçıpan tavan çöktü: 5 kişi yaralandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...