16 Mayıs 2012 09:17

Füruzan: Önemli olan zamanın sınavını vermektir

SABİT Fikir dergisinin düzenlediği ‘Sözünü Sakınmadan’ adlı edebiyat söyleşisinin bu ay ki konuğu Türkiye edebiyatının önemli yazarlarından Füruzan’dı. Önceki akşam İstanbul Modern’de gerçekleşen söyleşide Ömer Türkeş ve Semih Gümüş’ün sorularını yanıtlayan Für

Füruzan: Önemli olan zamanın sınavını vermektir
Paylaş

Semih Gümüş’ün, Füruzan’ın yeni yazarları sıkı takip ettiğini paylaşması üzerine Füruzan, “Çok beğendiğim, belli bir çizgisi olan yeni yazarlar var. Bir de sadece yazı yazan, edebiyat yapmayı adıyla birlikte düşünen yazarlar var. Burada önemli olan zamanın sınavını vermektir” sözleriyle açıkladı. Ömer Türkeş, Füruzan’ın yaptığı bu eleştiride medyanın etkisinin olup, olmadığını sorması üzerine “Zamanla ilişkimizi tartışmamız lazım. Yoğunlaştığımız şeyler çok çabuk tüketiliyor. Sanatların da bundan ne kadar pay aldığını görüyoruz” dedi.

SANATÇI KENDİSİYLE TARTIŞABİLMELİ

Füruzan, yazı yazmaya Cemal Süreya’nın önerisi üzerine başlar. Sık sık gittiği sinemalarda izlediği filmleri Süreya’ya anlatır. Ve ünlü şair ‘öykü yaz sen’ der Füruzan’a. İlk kitabı ‘Parasız yatılı’ Mehmet Fuat’ın editörlüğünde Bilgi yayınevinden çıkar. Füruzan, üç ayrı öykü kitabını peş peşe yayınladığında müthiş bir ilgi görür. Semih Gümüş bu büyük ilginin nedenini sorduğundan yanıtı oldukça mütevazıydı yazarın, “Sanatçı kendisiyle tartışabilmeli. Ben yazmaya başladığımda edebiyat dünyasından çok da ahbabım yoktu. Ama çok okurdum. Yazmaya karar verdiğimde elimde ne var diye bakındım. Pek çok ressam, yönetmen ve yazar vardı. Bunlarla dünyamı geliştirmiştim.”

İNSANI BANA EDEBİYAT ÖĞRETTİ

Söyleşide sık sık ‘60’lı ve ‘70’li yılların edebiyatına değinildi. “70’lerde edebiyat üzerinde anlaşılmış bir dünya vardı. Belki buydu hepinizi şanslı kılan” diyen eleştirmenlere Füruzan, “Ben serbest okumalar yaptım. Ama o yılların etkisi elbette bende de vardı. Edebiyat okumalarını bırakıp, sosyoloji, tarih, felsefe okumalarına başladım. Toplum ve devlet arasındaki ilişkiyi gözden geçirdiğimizde adaletsizliği sorguluyorduk.” dedi.
Bir edebiyat söyleşisinde Füruzan konuk olunca ister istemez konu 19. yüzyıl Rus edebiyatına sık sık döner tıpkı önceki akşam olduğu gibi. Rus edebiyatından örnekler verirken özellikle o dönemki yazarların eserlerinde başat olarak insanın yer aldığına değinen yazar, “Bana seçkin edebiyat eserleri insanı öğretti’ sözleriyle de altını çizdi. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Bir filozoftan edebiyat önerileri

SONRAKİ HABER

Notre Dame de Sion Ödülü Mathis Enard’ın

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...