19 Eylül 2016 14:44

#VikiPera 20 Eylül’de açılıyor

Pera Müzesi ile Vikipedi iş birliğinde hazırlanan #VikiPera 20 Eylül'de yayına başlıyor.

Paylaş

Pera Müzesi’nin, web ansiklopedisi Vikipedi iş birliğiyle gerçekleştirdiği dijital proje #VikiPera hayata geçiyor.
Vikipedi GLAM projesi kapsamında sunulan #VikiPera ile yaklaşık 50 katılımcı, Türkiye’de ilk defa, Pera Müzesi’ndeki Kesişen Dünyalar: Elçiler ve Ressamlar ile Osman Hamdi Bey koleksiyon sergilerindeki eserler hakkında içerik hazırladı. Eserlere Vikipedi üzerinden en geniş katkıda bulunan 5 yazar, Pera Müzesi tarafından ödüllendirildi. Ziyaretçiler, sergide yer alan karekodlar aracılığıyla Vikipedi içeriklerine erişim sağlayabilecek.

Pera Müzesi ve yerel Vikipedi oluşumu olan Wikimedia Topluluğu Kullanıcı Grubu Türkiye (WMTR) iş birliğiyle Türkiye’de gerçekleştirilen ilk ortak dijital proje olan #VikiPera projesinin yarışma ayağı sonlandı. Kesişen Dünyalar: Elçiler ve Ressamlar ile Osman Hamdi Bey koleksiyon sergilerinde yer alan eserler hakkında kapsamlı içerik oluşturulmasına dayanan proje ile Türkiye’deki Vikipedi yazarlarının Pera Müzesi’nde yer alan eserler hakkında içerikler oluşturarak bu dijital sanat projesine katkıda bulunmaları sağlandı. Yarışmaya katılan tüm katılımcılara küçük Pera Müzesi hatıraları hediye edildi. Proje dahilinde katılımcıların oluşturduğu içeriklere sergi katından da ulaşılabilecek.

Wikimedia Topluluğu Kullanıcı Grubu Türkiye (WMTR)’den alınan verilere göre yarışmanın devam ettiği 13 Temmuz- 15 Ağustos arasında 43 kullanıcı yarışmaya kayıt olurken, 15 kullanıcı aktif olarak içerik girişi gerçekleştirdi. Proje kapsamında sunulan 21 Vikipedi başlığı arasında “Fransız Büyükelçisi Vergennes Kontu Charles Gravier'nin Türk Giysileri İçinde Portresi”, “Vergennes Kontesi’nin Türk Giysileri İçinde Portresi” ve Jean-Baptiste Vanmour başlıkları Vikipedi yazarları tarafından en çok ilgi gören içerikler arasında yer aldı. Özgür Ansiklopedi Vikipedi ve WMTR, projeyi şu sözlerle değerlendiriyor: “Ülkemizin en prestijli müzelerinden biri olan Pera Müzesi'nin ev sahipliğini yaptığı bu anlamlı proje ile, Türkiye'de ilk defa bir VikiKarekod projesi gerçekleştiriyoruz. Bu bağlamda, Pera Müzesi ile birlikte gerçekleştireceğimiz her kültürel çalışmada yer almak, özgür bilginin yayılmasını sağlamak, bu projeye katkıda bulunan ve ilgi duyan her Vikipedistin arzusu olacaktır. Herkese iyi vikiler!”
#VikiPera projesi kapsamında izleyiciler, Pera Müzesi’nde sergilenen Kesişen Dünyalar: Elçiler ve Ressamlar ve Osman Hamdi Bey sergilerinde yer alan eserlerin Vikipedi içeriğine, karekod uygulaması aracılığıyla sergi galerisinden de erişim sağlayabilecek. Ziyaretçiler, eserlerin künyesine eklenecek karekodu telefonlarından okutarak doğrudan Vikipedi sayfasında bulunan içeriğe yönlendirilecek. Böylece eserlerle ilgili en tarafsız bilgiye müze ziyareti sırasında da ulaşılabilecek.

#VikiPera proje linki: http://bit.ly/2920Gnh (KÜLTÜR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

İzmir'de eğitim sezonu eylemle açıldı

SONRAKİ HABER

Hatay'da veliler ve öğrenciler öğretmenlerini istiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...