19 Eylül 2016 12:19

Kayyım birçok ilde protesto edildi

Van, Ağrı, Muş, Hakkari ve Erzurum’da binlerce kişi, atanan kayyımları protesto etti. 

Paylaş

Van’ın Özalp ilçesinde yüzlerce kişi kayyuma karşı DBP ilçe binası önünde bir araya geldi. “İradene sahip çık, kayyuma karşı nöbetteyiz’’ pankartını açan kitle AKP aleyhine sloganlar eşliğinde çarşı merkezinde yürüyüş düzenledi. Kalabalığın belediye binasına doğru yaptığı yürüyüşe, yüzlerce polis TOMA’lar eşliğinde engel olmaya çalıştı. Belediye binası önüne varan kitle adına konuşan DBP İlçe Eşbaşkanı Nimet Pay, Kürt halkının AKP’nin atadığı kayyumları tanımayacağını söyledi.

Açıklama ardından 5 dakikalık oturma eylemi yapıldı.

Van’ın Erciş Belediyesi çalışanları bayram tatili sonrası mesaisinin başlamasına rağmen işe gitmedi. DBP ilçe binası önünce bir araya gelerek belediyle çalışanları açıklama yaptı. Açıklamaya DBP İlçe Eşbakanı Mustafa Sağlam, HDP İlçe Eşbaşkanı Selçuk Aladağ, Erciş Belediyesi Eşbaşkan Vekili Güler Avcı ve çok sayıda kişinin katıldığı açıklama saygı duruşu ile başladı. Açıklama yapan DBP yöneticisi Tuncay Taştan, kayyımın Kürt halkının iradesine yönelik gelişen bir tahammülsüzlük olduğunu ifade ederek, hiç bir şekilde kayyımları tanımayacakları söyledi.

AĞRI

Ağrı’nın Diyadin ilçesinde ise kayyım HDP ve DBP ilçe örgütleri öncülüğünde yüzlerce kişi tarafından HDP ilçe binası önünde protesto edildi. HDP Ağrı Milletvekili Dirayet Taşdemir, il ve ilçe belediye eşbaşkanlarının da katıldığı açıklamada konuşan Taşdemir, kayyım sonrası ilçede indirilen Kürtçe tabelaya dikkat çekerek, hükümetin Kürt düşmanlığının devam ettiğini söyledi.

Ağrı Belediye Eşbaşkanı Sırrı Sakık ise, “Bizler direniş geleneği olan bir hareketin neferleriyiz, ölümden, zindandan, baskılarınızdan korkmuyoruz. Boyun eğmedik, eğmeyeceğiz. Bu kayyım bizim için yok hükmündedir” dedi.

MUŞ

Muş’un Varto ilçesinde Belediye İşhanı önünde bir araya gelen yüzlerce kişi kayyımı protesto etti. DBP ve HDP Varto ilçe yöneticilerinin de aralarında bulunduğu çok sayıda kişi adına açıklama yapan Varto Belediye Eşbaşkanı Sabite Ekinci, “Varto belediyesi ve Varto halkı olarak şunu diyoruz, gidilen yol yol değildir. Yanlış bir yoldur. Bu yol hiçbirimizin geleceğe dair umudumuza hizmet etmeyecektir. Bir birimizi yok etmek, bizleri bir birimize düşmanlaştırmaktan başka hiçbir soruna çözüm olmayacaktır. Umarız biran önce bu yanlıştan vaz geçilir. Demokratik yöntemlerle kazanılan belediyelere anti demokratik yöntemlerle atanan kayyımlar geri alınır, normal toplumsal seyir devam eder. Bizler bir kez daha buradan hukuksuz bir şekilde belediyelere el konulmasını protesto ediyoruz” dedi.

Yapılan açıklama ardından kitle 5 dakikalık oturma eylemi düzenledi.

Muş’un Bulanık Belediyesi’ne kayyım atanması DBP, HDP il ve ilçe örgütleri tarafından DBP ilçe binası önünde yapılan açıklama ile protesto edildi. Açıklamaya HDP Muş Milletvekili Burcu Çelik Özkan ve çok sayıda kişi katıldı. 15 dakikalık oturma eylemi düzenleyen kitle, zırhlı araçlardan sık sık yapılan, “Dağılmazsanız müdahale ederiz” anonslarına aldırış etmeden eylemine devam etti.

Ardından açıklama yapan DBP İl Eşbaşkanı Hatice Şeker, halkın kendi iradesini tanımayanı tanımayacağını vurgulayarak, “Bu halk 3 imza ile gelen birini iradesi olarak tanımayacaktır. Halkın iradesinin yok sayan bu zihniyete karşı halk kendi iradesini sahiplenecektir” diye konuştu.

‘KAYYUMA GEÇİT VERMEYECEĞİZ’

Ardından konuşan HDP Muş Milletvekili Burcu Çelik Özkan, AKP’nin önüne koyduğu politikaların ülkeye daha fazla kaos ve savaş getireceğinin altını çizerek, “Kayyımlara, tekçi zihniyete, iradeyi gasp edenlere geçit vermeyeceğiz. Kayyum barışa engeldir. Kayyum Türkiye halklarının birlikte yaşamasını önünde en büyük engeldir. Kayyum halkın iradesini yok saymaktır. Bunu asla kabul etmeyeceğiz. Kayyum burada işlevsiz kalacak. Kayyum bu şekliyle burada iş yapamaz. Belediyenin önü askerler ile zırhlı araçlar ile kapatılmış. Böyle mi yöneteceksiniz Kop’u?. Eğer doğru bir şey yapıyorsanız orayı polis ile zırhlı araç ile değil halk ile doldururdunuz” diye konuştu.

Açıklamanın ardından ilçe binasına geçen kitle, 8’inci gününe giren nöbet eylemi sürdürdü.

HAKKARİ 

Hakkari Gever Belediyesi çalışanları, DBP’li 24 belediyeye atanan kayyumları protesto etmek için basın toplantısı düzenledi. Gever Belediyesi Konferans salonunda yapılan açıklamaya, Belediye Eşbaşkanı Adile Kozay, DBP ve HDP’li yöneticiler, Barış Anneleri Meclisi üyeleri ile çok sayıda belediye çalışanı katıldı. Gever Belediye Eşbaşkan Yardımcısı İdris Kuş, AKP’nin darbe girişimini adeta fırsata çevirip, FETÖ’cüler ile hesaplaşma görüntüsü adı altında cadı avı başlattığını dile getirdi. Ülkenin büyük bir karanlığa sürüklendiğinin altını çizen Kuş, “AKP kendisinden olmayan herkesi bu bahane ile yok ederek ülkeyi tam bir faşizan diktatörülüğe dönüştürmeye girişmektedir” dedi.

‘HALKIN İRADESİN ÜZERİNE İRADE TANIMAYIZ’

Ülke içinde ve dışında sürdürülen savaş ve şiddet politikaları ile toplumun kutuplaştırıldığını ifade eden Kuş, “Bir yandan da toplumsal muhalefet hukuk dışı yöntemler ile susturulmaya çalışılmaktadır. Demokrasinin beşiği olan belediyelerimize, halkın kendi kendini yönettiği demokratik kurumsallaşmalar olması için sahip çıkacağız. Buradaki halkın iradesinin üzerine irade tanımadığımız ilan ediyoruz” diye konuştu.

ERZURUM

Erzurum’un Hınıs ilçesine AKP tarafından atanan kayyım basın açıklamasıyla protesto edildi. HDP Ağrı Milletvekili Berdan Öztürk, DTK, DBP, HDP yöneticilerinin de aralarında bulunduğu çok sayıda kişi DBP ilçe binasının önünde toplandı. Kitle adına açıklama yapan DBP İlçe Eşbaşkanı Emin Aydın, halkın kayyım yönetimini asla kabul etmeyeceğini vurguladı.

HDP Milletvekili Berdan Öztürk ise, “AKP kendine çok güveniyorsa kayyım atanan belediyelerimizde tekrar seçime gidelim. Seçimle gelen seçimle gitsin” dedi. (DİHA)
 

ÖNCEKİ HABER

CHP’li Çamak: Öğretmenlerin davasını AİHM’e götürürüz

SONRAKİ HABER

Eğitim Sen: Asıl ders okul önlerinde verilecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...