17 Eylül 2016 14:31

Cerattepe’yle dayanışma, polis engelini aştı

Yaşam ve Dayanışma Yolcuları’nın, Cerattepe Direnişi ile dayanışma için Kadıköy Yoğurtçu Parkı’ndaki forum ve konseri polis engeline rağmen yapıldı.

Paylaş

Yaşam ve Dayanışma Yolcuları’nın, Cerattepe Direnişi ile dayanışma için Kadıköy Yoğurtçu Parkı’nda düzenledği forum ve konser, polis tarafından engellenmek istendi. OHAL gerekçe gösterilerek polis tarafından ses sistemi ve platform kaldırıldı. Sivil polis ve çevik kuvvet tarafından alan sarıldı. Forum ve konser, tüm engellemelere rağmen gerçekleşti.
‘Yaşam için el ver’, ‘Gereği düşünüldü Artvin halkındır, Cengiz’in değil’ pankartı açan yaşam savunucuları, 'Cerattepe’de madene hayır' dedi.
Yaşam ve Dayanışma Yolcuları adına söz alan Akyıldız, “Gezi’de ortaya çıktık. Hedefimiz Cerattepe duruşmasına gidip oradaki yaşam mücadelesi ile dayanışmak, Akdeniz, Ege ve Karadeniz’e gidip oralardaki ekolojik problemleri yerinde tespit ettik. Ardından Kürdistan'daki ekolojik alanlara gidip oradaki ekolojik problemleri de tespit edip bunları bir belgeselde toplamak istiyoruz. Bugünki forumumuz polis tarafından OHAL ve KHK'lar gerekçesiyle engellenmek istenmiş, sahne ve ses sistemimize el konulmuştur. Yaşamı savunmak bizim en demokratik hakkımızdır. Direnmeliyiz. OHAL ve KHK'lara rağmen forumumuzu gerçekleştireceğiz. Hepinize selam olsun" dedi.

'YASAMI SAVUNMAK İBADETTİR'

Antikapitalist Müslüman'lardan Yazar İhsan Eliaçık, "Bir halkın özgürlük isteğini bastırmak mümkün değildir. Barış sürecini sona erdiren, kaos ortamıyla insanlara korku salarak iktidarına sığınan bir güç vardır. Bu güç, patlayan bombaların sorumlusudur, ölümlerin sorumlusudur. Halkların birbiriyle savaşı söz konusu değildir. Savaş ve OHAL ortamının sonlanması gerekmektedir. Darbe süreci de iktidarın bilinci dahilindedir. Gerek darbe, gerek OHAL ve bütün bu kaos ortamı, iktidarin halklara karşı birer operasyonudur. Biz burada doğa için bulunuyoruz" dedi.
Eliaçık sözlerini şöyle sürdürdü, "Mevcut iktidar, muhafazakar olduğunu iddia ediyor ve buna dayanarak bir takım işler yapıyor. Pratiğe baktığımızda bunun böyle olmadığını görüyoruz. Allah'ın yarattığı ağaç bir insanmışçasına yaşatılmalıdır. İbadet sadece belirli aralıklarla gerçekleştirilen ritüeller butunu değildir. Gezi'de ağaçları koruduk, bu bir ibadettir. Bugün de Cerattepe davası için bu forumu düzenledik, yarın yola çıkacağız. Forumumuz polis tarafından engellenmeye çalışılıyor. Forum sonrası arkadaşların vereceği konser için getirdikleri ses sistemlerine OHAL ve KHK'lar gerekçe gösterilerek el konuldu. Ama olsun, mücadelemize devam edeceğiz. Biz Antikapitalist Müslümanlar olarak yaşam için mücadele edenlerin her zaman yanında olacağız."

'KAZANANLAR, MÜCADELE EDENLERDİR'

Bergama'da siyanürle altın aramaya karşı verilen mücadelenin simge isimlerinden Oktay Konyar, savaşın göbeğinde polis gölgesinde forum yaptıklarını dile getirdi. Konyar, "Kendi halkını bombalayan bir devletle karşı karşıyayız. Yaylalarımızı, ormanlarımızı, sulak alanlarımızı tek tek yok ediyorlar. Kazanamıyoruz. Artvin'i, Bergama'yı, Cerattepe'yi konuşacağız. Engel oluyorlar. Halklar bir araya gelemiyorsa ekolojik kazanımlar elde edilemez. Kadınlar tankların gölgesinde doğum yaptı. İnsanlar bombalandı, gençlerin mezarları hangi taşın altında belli değil. Bu savaşı bitirmeliyiz. Gelin çoğalalım, bir birbirimize söylediklerimize yetinmeyelim. Kazananlar, mücadele edenlerdir" diye konuştu.

'DOĞAYI, YAŞAMI SAVUNANLAR KAZANACAK'

Munzur Koruma Kurumu'ndan Hasan Şen, "Buraya toplanma sebebimiz, Cerattepe davasına taraf olduğumuzu göstermek içindir. Cerattepe ile dayanışma içinde olacağız. Medyayı susturmaya çalışıyorlar, öğretmenleri açıcağa alarak belediyelere kayyum atıyorlar. Ama herkes görecek ki doğayı, yaşamı savunalar kazanacak. Şırnak'ta güvenlik barajına karşı, Artvin'de altın madenine karşı, Munzur Koruma Vakfı olarak her zaman yaşam mücadelesinin içerisinde olacağız" diye konuştu.

Cerattepe ile dayanışma konseri, bütün engellemelere rağmen yapıldı. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Cezaevinde ölü bulunan savcının kızı: İntihar değil cinayet

SONRAKİ HABER

Farklı kazanan Borussia Dortmund'un son golü Emre Mor'dan

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa