16 Eylül 2016 11:32

Corbyn: Türkiye hükümeti darbeci uygulamalardan vazgeçmeli

İngiltere'de ana muhalefet partisi konumundaki İşçi Partisi'nin Lideri Jeremy Corbyn Evrensel'e konuştu.

Paylaş

Arif BEKTAŞ
Londra

İngiltere'de ana muhalefet partisi konumundaki İşçi Partisi'nin Lideri Jeremy Corbyn, Suriye’deki savaşın bir an önce son bulmasını ve siyasi çözümün masaya yatırılması gerektiğini söyledi. Sosyalist kökenden gelen Corbyn aynı zamanda gazetemize verdiği demeçte “Türkiye’deki antidemokratik uygulamaların kaygı verici olduğunu” belirterek, Türkiye hükümetinin bu uygulamalara derhal son vermesini istedi.

Avrupa Birliği referandumundan sonra, parti içindeki tartışmalarla liderlik yarışının tekrar başlaması nedeniyle bölge toplantıları yapan Corbyn, dün akşam saatlerinde de Kuzey Londra’da Kürt, Türk ve diğer göçmen toplumlarıyla bir araya geldi. Burada yaptığı konuşmada, farklı kültür ve toplumların bir kazanım olduğunu söyleyen Corbyn, Suriye’deki gelişmelere de değinerek, savaşın bir an önce son bulmasını ve siyasi çözümün masaya yatırılması gerektiğini söyledi.

‘HALKLAR KENDİ KADERLERİNİ TAYİN ETMELİ’

Başta Kürt halkı olmak üzere Ortadoğu halklarının kendi kaderini tayin etme hakkının tanınmasını isteyen Corbyn, Kürtlerin kültürel ve siyasi olarak demokratik haklarına sahip olması gerektiğini söyledi. İnsan haklarına bağlı kalacak bir şekilde çözümlerin mümkün olacağını ve bunun ise bölge halklarının barış içinde yaşamasına neden olacağını belirten Corbyn, 1920’den bu yana Kürtlerin inkar edildiğini ve 4 ayrı ülkede baskı altında yaşadıklarının altını çizerek, bölge halklarının kardeşçe yaşaması için savaş politikalarının son bulması gerektiğini söyledi.

‘DARBE GİBİ UYGULAMALAR’

Toplantı sonrası gazetemize konuşan Corbyn, Başbakan Theresa May’in, “Ortadoğu ülkelerine silah satmakla kendi sokaklarımızı daha güvenli hale getiriyoruz” sözlerini hatırlatarak, silah satışlarının büyük bir bölümünün baskıcı rejimlere ve diktatörlüklere yapıldığını ve bunun da halklara bir şey kazandırmadığı gibi, savaş politikalarının da yayılmasına neden olduğunu belirterek, bu ülkelere silah satışının derhal durdurulması gerektiğini söyledi.

Türkiye’deki darbe girişiminin ardından, mevcut hükümetin uygulamalarının, darbeden farksız olduğunu söyleyen Corbyn, “Darbelere her zaman karşı çıktım, çıkmaya devam edeceğim. Fakat Türkiye’deki gelişmeler kaygı verici. Darbe girişiminin püskürtülmesinden sonra da darbeci uygulamaların olduğunu görüyoruz. On binlerce öğretmen, akademisyen, gazeteci, politikacı işlerinden oldu ve tutuklandı. Birçok basın yayın kuruluşu kapatıldı ve hâlâ bazıları kapatılmakla tehdit ediliyor. Bir ülkede basın ve ifade özgürlüğü olmazsa, o ülkede demokrasiden bahsedilemez.” dedi.

Türkiye hükümetine şu çağrıyı yapmak istiyorum diyen Corbyn “Eğer demokrasiyi savunuyorsanız, derhal bu uygulamalardan vazgeçin. Darbe girişimini sebep göstererek, darbe ile ilgisi olmayan bu kadar insana karşı yürüttüğünüz antidemokratik tutumlardan vazgeçmelisiniz” çağrısında bulundu.

ÖNCEKİ HABER

İsveç’te ‘Eşitlik kurumu’ oluşturuluyor

SONRAKİ HABER

İklim değişikliğine son kayıt noktası: Aynalıgöl Mağarası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa