16 Eylül 2016 10:32

Okullar açılırken servislere dikkat!

Makina Mühendisleri Odası Ankara Şube Başkanı Varlık Özerciyes, yeni eğitim yılı öncesi okul servis araçlarıyla ilgili uyarılarda bulundu.

Paylaş

Makina Mühendisleri Odası Ankara Şube Başkanı Varlık Özerciyes, yeni eğitim yılı öncesi okul servis araçlarıyla ilgili uyarılarda bulundu.

Denetimi yapılmayan okul servis araçlarında sorunların sürüdüğünün altını çizen Özerciyes, velilerin araç personelinin psikoteknik raporuna, aracın yaşına dikkat etmesi gerektiğini ifade etti. Araç ücretleriyle ilgili Servis Aracı İşletmecileri Esnaf Odası’nın açıkladığı servis ücretlerine göre ödeme yapılması gerektiğini belirten Özerciyes, bu tarifenin üstünde ödeme yapılamayacağını dile getirdi. Özerciyes, “Trafiği olumsuz etkileyen ve önemli bir kazanç kapısı haline getirilen servis taşımacılığının, artık kontrol altına alınması şarttır. Sorunun kamusal, ücretsiz, nitelikli toplu taşıma ile çözülebileceği açıktır” dedi.

Yeni eğitim öğretim yılı açılırken Makina Mühendisleri Odası Ankara Şube Başkanı Varlık Özerciyes yazılı basın açıklaması yaparak, velilere okul servisleriyle ilgili tavsiyelerde bulundu. Okul servilerinin 12 yaşını aşmamış olması gerektiğinin altını çizen Özerciyes, “Araçlar kanun ve yönetmeliklere uygun işaretler taşımalıdır.  Taşıtın cam ve pencereleri sabit olmalı, iç düzenlenmesinde yaralanmaya neden olabilecek demir aksam yumuşak bir madde ile kaplanmalıdır. Servis araçlarının kapıları iniş ve binişlerde güvenli ve emniyetli olmalı, kapıların hâkimiyeti sürücüde olmalıdır. Taşıtlarda her öğrenci için standarda uygun emniyet kemeri bulunmalı ve kullanımına dikkat edilmelidir. Servis için kullanılan taşıtlarda görüntü cihazları ve müzik sistemi kullanılmamalıdır” diye belirtti.

PSİKOTENİK RAPOR

Özerciyes, araçlarda araç takip sisteminin bulunması, araç hızlarının kayıt altında tutulması ve bir sorun halinde velilerle mobil iletişime geçe bilecek bir sistemin araçta bulunması gerektiğini ifade etti. Araçlarda bulunması gereken rehber personelin 22 yaşını aşmış ve en az lise mezunu olmasın gerektiğini açıklayan Özerciyes, araç şoförlerinin de her beş yılda bir bedeni ve psikoteknik açıdan sağlıklı olduklarına dair bir raporu yetkili sağlık kuruluşundan almış olması ve servis şoförleriyle ilgili yönetmelikte yer alan kılık kıyafeti yönetmeliklere uygun ve mali sigortası yapılmış olması gerektiğini aktardı.

ÜCRETSİZ OLMALI

Özerciye okul servis ücretleriyle ilgili ise “Servis ücretleri ödenirken okul ile ev arasındaki ulaşım mesafesi ve Servis Aracı İşletmecileri Esnaf Odası’nın açıkladığı servis ücretleri bilinerek ödeme yapılmalıdır. Bazı firmalar, servisin gittiği en uzak mesafenin ücretini istemektedirler. Özel okullar dahil hiçbir okul idaresi, okul aile birlikleri veya servis firmaları tarafından açıklanan tarifelerin üzerinde bir ücret belirleyemezler. Ayrıca yıllık ücretler hesaplanırken, yarıyıl tatili hesap dışı tutulmalıdır” diye velileri uyardı. Özerciyes, servis  taşımacılığının ücretsiz olması gerektiğinin altını çizerek, “Trafiği olumsuz etkileyen ve önemli bir kazanç kapısı haline getirilen servis taşımacılığının, artık kontrol altına alınması şarttır. Sorunun kamusal, ücretsiz, nitelikli toplu taşıma ile çözülebileceği açıktır” diye kaydetti.

ANKARA'DA SERVİS SAYISI

Ankara İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün açıkladığı Eğitim İstatistikleri verilerine göre; 2015-2016 eğitim-öğretim yılında Ankara’da 1 milyon 73 bin 995 Temel Eğitim ve Ortaöğretim öğrencisi bulunuyor.  Ankara Büyükşehir Belediyesi’nden aldığımız bilgiye göre ise; kentte kayıtlı 6 bin 351 Okul Servis Aracı görev yapıyor.  (AnkaraEVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

'FETÖ' iddiasıyla tutuklanan savcı cezaevinde asılı bulundu

SONRAKİ HABER

‘Artvin yok olmasın’ diye dayanışma çağrısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...