16 Eylül 2016 10:19

Rus ambargosunun faturası ağır oldu

TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, tarım ve gıdada Rus ambargosunun bedelinin ağustos ayı sonu itibarıyla 407.5 milyon dolara ulaştığını açıkladı.

Paylaş

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, tarım ve gıdada Rus ambargosunun bedelinin ağustos ayı sonu itibarıyla 407.5 milyon dolara ulaştığını açıkladı.

Bayraktar, yaptığı açıklamada, Rusya’nın uçak krizinin ardından 1 Ocak 2016’da başlattığı ambargonun başta üreticiler olmak üzere tarım ve gıdada faaliyet gösteren, geçimini bu sektörden sağlayan tüm tarafları mağdur ettiğini, Türkiye’nin de önemli bir ekonomik kayba uğradığını belirtti.

Bayraktar, Rusya’ya ihraç edilen gıda ve tarım ürünlerinden elde edilen döviz miktarının ocak-temmuz döneminde, geçen yıla göre 422.3 milyon dolar azalmayla 619.5 milyon dolardan 197.3 milyon dolara indiğini belirtti.

Rusya’nın 1 Ocak 2016’dan itibaren domates, salatalık, kuru soğan, kırmızı lahana, brokoli, portakal, mandalina, nektarin, elma, armut, kayısı, şeftali, erik, üzüm, çilek, tavuk ve hindi eti, tuz ve karanfil ithalatını yasaklamasının ardından ürünlerin kalitesi ve karantina şartlarına bağlı olarak biber, nar, patlıcan, marul, kıvırcık, kabak ve balkabağı ithalatını geçici olarak durdurduğunu hatırlatan Bayraktar, “2016 yılının ocak-ağustos döneminde Rusya’ya yaş sebze meyve ihracatımız miktar bazında yüzde 81.5 düşüşle 132 bin 224 tona, değer bazında yüzde 79.7 düşüşle 103.8 milyon dolara gerilemiştir” dedi.

Yasaklanan ürünler olarak bakıldığında; 2015 yılında ihraç edilen domatesin yüzde 65’i, salatalığın yüzde 51.7’si, mandalinanın yüzde 46’sı, portakalın yüzde 21’i, şeftalinin yüzde 47’si, kayısının yüzde 52’si, çileğin yüzde 75.4’ü, eriğin yüzde 20’si, kuru soğanın yüzde 45’i, kırmızı lahananın yüzde 19’unun Rusya’ya yapıldığını belirten Bayraktar, Rusya’nın uygulamış olduğu ambargo nedeniyle narenciye, örtü altı ve çilekte yaşanan mağduriyete mevsim itibarıyla üzüm, erik ve şeftalinin de eklendiğini bildirdi.

Rusya ile yapılan görüşmeler olumlu geçse de henüz ithalat yasağı kakmadığını belirten Bayraktar, “Bu durumun devamı iki ülkenin de çıkarlarına terstir. Son gelişmelerin ardından ambargonun bir an önce kaldırılması, Rusya ile sürecin normal seyrine dönmesi, hem Türkiye’nin hem de Rusya’nın yüksek çıkarları için elzemdir. Ocak-ağustos dönemini zararla kapatan üreticilerimiz, büyük bir ümitle Rusya ambargosunun kalkmasını beklemektedir” dedi. (EKONOMİ SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Lavrov: Türkiye, Esad ültimatomlarını bırakıyor

SONRAKİ HABER

'FETÖ' iddiasıyla tutuklanan savcı cezaevinde asılı bulundu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...