15 Mayıs 2012 12:06

Türkiye’de ceza var, gerekçesi yok

GAZETEMİZ yazarı ve İnsan Hakları Akademesi Başkanı Hüsnü Öndül’ün İnsan Hakları Ortak Platformu adına hazırladığı “Türkiye’de İfade Özgürlüğü: Mevzuat ve Yargı Gözlem Raporu” dün açıklandı. Öndül, raporun 3. Yargı Paketinin görüşüleceği komisyonlara da gö

Türkiye’de ceza var, gerekçesi yok
Paylaş

Öndül Tunalı Otel’de düzenlenen basın toplantısında, araştırmalar için bulunan bir mahkemenin kararlarıyla değil, çeşitli illerdeki kararların değerlendirildiğini dile getirdi. Bunlardan Sulh Asliye, Özel Ceza Mahkemeleri, Özel Yetkili Mahkemeler’in hazırladığı iddianamelerde “kovuşturmaya yer olmadığı kararları”nı,  değişik iş kararları ve “gerekçeli” kararları analız ettiğini açıkladı.

İddianameler ve dava dosyalarının AİHM kararlarıyla uyumlu olup olmadığına odaklandıklarını belirten Öndül, örnek olarak Yargıtay 8. ve 9. Ceza Daireleri’nin bazı karalarını analiz ettiğini dile getirdi. Türkiye Anayasası’nın 141/3 madde gereğince bütün mahkeme karalarının gerekçeli olması gerektiğine dikkat çeken Öndül, bu maddeye rağmen pek çok kararda hiçbir gerekçenin bulunmadığına dikkat çekti. 19 Aralık’ta İstanbul Ağır Ceza Mahkemesi’nde “Özgür Düşün Dergisi” için “terör örgütü propagandası yapmak” suçlamasıyla yayın toplatma kararına konu olan yazının hangi sözleri içerdiği ve ne şekilde propaganda yaptığının gerekçede belirtilmemesini örnek gösteren Öndül, bakılan dosyaların hiçbirinde gerekçeli kararlara rastlamadığını dile getirdi.

2007’den 2011 yılına kadar bilinçli bir tercihle kararlara ve iddianamelere baktığını ifade eden Öndül, rapor sonuçlandırma aşamasındayken 24 Mart 2012 tarihinde Özgür Gündem Gazetesi için verilen kapatma kararının da gerekçeli kararın olmadığını açıkladı. Açıklanan kararların da genel ifadelerden oluştuğunu belirten Öndül, Terörle Mücadele Kanunu’nun tümüyle yürürlükten kaldırılmasını talep etti. Öndül, madde değişiklikleri konusunda yargıya talepleri ve önerilerini şu anda 3. Yargı Paketi’nin görüşüldüğü komisyonlara da vereceklerini dile getirdi.
(Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Yunanistan yeniden seçime gidiyor

SONRAKİ HABER

Tacizi araştırmak suç oldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...