14 Eylül 2016 12:06

Yaşama dair kesitler: Üçlemeler

Sema Güler, Kemal Dinç ve Muzaffer Oruçoğlu’nun yazılarından oluşan, Üçlemeler adlı kitap Hel Yayınlarından çıktı.

Paylaş

Şerif KARATAŞ
İstanbul

Sema Güler, Kemal Dinç ve Muzaffer Oruçoğlu’nun yazılarından oluşan, Üçlemeler adlı kitap Hel Yayınlarından çıktı. Kitap, Üçlemeler başlığıyla, mektuplar, hikayeler, izler alt başlığıyla okura sunuldu. 
Sema Güler, Arin’e Mektuplar, Kemal Dinç Kanatlı Yazar, Muzzafer Oruçoğlu, Mektuplar başlığıyla yazılarını kaleme aldı. Kitapta yazılar yazarların yaptıkları resim çizimleri ve resimlerle birlikte yer alıyor. Güler’in yaptığı resim çizimleri, Dinç’in renklendirdiği resim çizimleri, Oruçoğlu’nun da resimleri yazılarla birlikte kitapta yer aldı. Kullanılan resimler ve çizimlerin yazıların özeti olduğunu söylemek mümkün. 

YAZARLARI TANIYALIM

Siyasi kimliğiyle bilinen Muzzafer Oruçoğlu, edebiyat ve siyasi dergilerde yazılar yazdı. Yazar, şair ve ressam kimliğiyle bulunan Oruçoğlu şimdiye kadar, 6 ülkede altmışa yakın resim sergisi açtı. 13 romanı bulunan Oruçoğlu’nun, 7 şiir, 2 de masal kitabı bulunuyor. Grizu adlı kitabı 2011’de Abdullah Baştürk İşçi Edebiyat Ödülü’nü kazanmıştı. 

Müzik çalışmalarıyla tanıdığımız Kemal Dinç, Rotterdam, Köln ve Mannheim konservatuarlarında dünya müzikleri bölümlerinde öğretim görevlisi ve sanat danışmanı olarak çalıştı. Bağlama ve Oda Müziği için bestelediği Lir ve Ateş, Bağlama için Denemeler ve Geleneksel Yorumlar adlı iki çalışması da bulunuyor. Üçlemeler kitabı ise Dinç için bir ilk olma özelliğini taşıyor. 

Şair kimliği öne çıkan Sema Güler’in şiirleri Arnavutça, İngilizce, Kürtçe, Arapça ve Bulgarca’ya çevrildi. Avrupa ülkeleri başta olmak üzere pek çok yerde yapılan festival, panel, söyleşi ve okuma programlarına katıldı. Şiirleri, yazıları ve söyleşileri Türkiye’de birçok edebiyat ve sanat dergilerinde yayımlandı. Hel Yayınları bünyesinde arkeoloji, sanat tarihi ve tarih bölümü editörlüğünü de yapıyor. 

GÖRDÜĞÜMÜZ YAŞANMIŞLIKLAR 

Üçlemeler kitabına imza atan üç yazar hakkında bu kısa bilgiden sonra kitaba dönelim. Kitap, deneme tarzında diyebileceğimiz yazılardan oluşuyor. Yazılarda yazarların yaşamlarından, gözlemlerinden ve tanıklıklarından kesitler de bulmak mümkün. Yaşamın bir yerinde bizlerin de temas ettiği bu gözlemler ya da gördüğümüz bu yaşanmışlıklar, hem Türkiye’ye dair hem de içinde bulunduğumuz gezegene dair. Üç yazar kendisine has üsluplarıyla yazılarını kaleme almış.  

Sema Güler, “Arin’e Mektuplar” başlıklı yazılarında çocukluğumuza dair kesitleri bizlere hatırlatırken, Kemal Dinç’in “Kanatlı Yazar” başlığıysa bizleri Türkiye’nin sıcak gündemlerine götürüyor. Yıkılan ve yok edilen kentler ise bunun başında yer alıyor. Muzzafer Oruçoğlu ise Mektuplar başlığıyla kaleme aldığı yazılarda, felsefe dünyasına yolculuğa çıkartıyor. İçinde bulunduğumuz gezegenin meselelerine de zaman zaman değinirken, kimi zaman da memleketin güncel sorunlarına dair yaptığı tartışmalara yer veriyor. Daha fazlasını merak edenler “Üçlemeler” kitabından okuyabilir.  (KÜLTÜR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Batıçim’de bir işçi hayatını kaybetti

SONRAKİ HABER

Hürriyet, Beşiktaş taraftarından özür diledi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...