14 Eylül 2016 10:20

Zam zili acı çaldı

Devlet okullarında zamlarla bir öğrencinin ortalama masrafı 500 lira ile 800 lira arasında değişirken özel okullarda ise bin lirayı aşıyor. 

Paylaş

Okullar pazartesi açılıyor. Devlet okullarında zamlarla bir öğrencinin ortalama masrafı 500 lira ile 800 lira arasında değişirken özel okullarda ise bin lirayı aşıyor. 

20 milyona yakın öğrenci 19 Eylül Pazartesi günü ders başı yapacak. Bu yıl okul kıyafetleri ve kırtasiye malzemeleriyle servis fiyatlarının aynı anda zamlanması velileri maddi olarak zorluyor. Cumhuriyet gazetesinde yer alan habere göre okul formaları yüzde 16, kırtasiye ürünleri yüzde 8, okul servisi ücretleri yüzde 7 zamlandı.

Türkiye Okul Kıyafetleri ve Satıcıları Federasyonu Ünal Tunaboylu’nun yaptığı açıklamaya göre, okul formalarının fiyatları yüzde 10-16 arasında arttı. Tunaboylu zammın nedenini “Bunun nedenini dolar kurundaki yüzde 30 artışa ve asgari ücretin artmasına bağlıyorum. İşçilik maliyetlerine bağlı bir pahalılaşma söz konusu, yoksa kumaş ve iplik fiyatlarında ciddi bir değişiklik yok” diye açıkladı. Zammın yeni satışa çıkan ürünlerde görüleceğini belirten Tunaboylu “Bazı ürünler geçen yılla aynı fiyatta. Hatta daha aşağı fiyata satılan ürünler dahi var. Okul kıyafetlerinin en az yüzde 25’i bir sonraki yıla devrediyor” dedi. 

EN AZ 165 LİRA

Kırtasiye ürünlerinde bu sene ortalama yüzde 8’lik fiyat artış oldu. Öğrencilerin ana ihtiyaçları için ortalama kırtasiye masrafları 165 lira ile 220 lira arasında değişiklik gösteriyor. Kırtasiyelerdeki ürünlerin fiyatlarını pahalı bulan tüketiciler alternatif olarak süpermarketlerin okulların açılış sezonunda başlattıkları kampanyalara yöneliyorlar. Marketlerde çantadan defter kabı, boya, defter ve kaleme pek çok ürün satışa sunuluyor. Migros’ta boya kalemleri 6.90, beslenme kutusu 2.50, tükenmez kalem 1.5, dört parça cetvel takımı 0.95, okul çantası 39.90 TL. A101’de çekçekli ilkokul çantası 16.95, beslenmeli ilkokul çantası 14.95, kalem kutusu 2.95, kaplık 0.35, defter 1.50-5.25, defter kabı 1.5 TL. Şok’ta keçeli kalem 4.75, kuru boya 2.25, yazı tahtası 4.95, pastel boya ve sulu boya 4.95 TL. BİM’de 10’lu kurşunkalem 1.75, 200 yaprak defter 6.50, okul çantası 22.50, tahta kalemi 2.50 TL. 

SERVİS ÜCRETLERİNE YÜZDE 7 ZAM

İSTANBUL Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Müdürlüğünün (UKOME) kararına göre bu yıl servis ücretlerine yüzde 7 zam geldi. Gelen zam ne velileri ne de hizmet verenleri memnun etti. Servislerin halihazırdaki fiyatlarını zaten yüksek bulan veliler zamlı fiyatlara tepkili. UKOME’nin açıkladığı oran ise İstanbul Taşımacılar Birliğinin (İSTAB) beklediği oranın altında kaldı. İSTAB Başkanı Ahmet Karakış’ın, yaptığı açıklamaya göre birlik, enflasyon rakamları dikkate alınarak bu yıl servis ücretlerinin artış oranının en az yüzde 12 olarak belirlenmesi yönündeki görüşlerini UKOME’ye iletmişti. (EKONOMİ SERVİSİ)
 

ÖNCEKİ HABER

Akit hedef gösterdi: 'Evrensel kapatılıyor’

SONRAKİ HABER

Türkmenistan'da 'süresiz cumhurbaşkanlığı' yürürlükte

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...