15 Mayıs 2012 11:48

Kemalpaşa yaş çay üreticileri isyanda

Kemalpaşalı yaş çay üreticileri kotanın 12 Kg’a düşürülmesine isyan ederek Sarp-Hopa Karadeniz sahil yolunu trafiğe kapatarak müdürün istifasını istedi.Çay işletmeleri Genel Müdürlüğü (Çay Kur) tarafından 2012 yılı yaş çay alım kampanyası sorunlarla başladı. Bölgedeki fabrikalard

Kemalpaşa yaş çay üreticileri isyanda
Paylaş
Gençağa Karafazlı / Hayati Akbaş

Çay işletmeleri Genel Müdürlüğü (Çay Kur) tarafından 2012 yılı yaş çay alım kampanyası sorunlarla başladı. Bölgedeki fabrikalarda bakım ve onarım işlerinin kampanya açılmasına rağmen bitirilememesi ve çayda kontenjan uygulaması kampanya öncesi çay üreticilerini de isyan ettirdi.

Hopa’nın Kemalpaşa beldesinde 2012 yılı yaş çay kampanyasının başlamasıyla birlikte günlük kontenjanın ı 10 Kg’a düşmesi üreticileri adeta isyan ettirdi. Üreticilerin sık sık fabrika önüne giderek tepki göstermesi üzerine kota’nın 12 kg’a çıkartılması da sorunlarını çözmediğini ifade eden onlarca Çay üreticisi sonunda toplanarak Kemalpaşa Çay Fabrikası önünde eylem yaparak uygulanan kontenjanı ve yöneticileri protesto ettiler.

YOLU 2 SAAT TRAFİĞE KAPATTILAR

Çoğunluğu kadınlardan oluşan Çay üreticileri fabrikanın kapısını işgal ederek gelen yaş kamyonların girişine izin verirken boş kamyonların fabrikadan çıkışına izin vermediler. Daha sonra Hopa-Sarp ve Sarp-Hopa Karadeniz sahil yolunu yaklaşık 2 saat ulaşıma kapatarak Kota’nın ve kontenjanın artırılmasını ve fabrika müdürü Mustafa Yazıcı’nın görevden alınması için sık sık “Müdür istifa”, “ Kota’ya son” sloganları attılar.

ÇEVİK POLİS BU KEZ KEMALPAŞA'DA

Çay üreticilerinin eylemi sırasında Hopa’da bulunan Çevik Kuvvet polisleri de çevrede önlem alması gözlerden kaçmadı. Olayların yatışmaması üzerine Kemalpaşa ya gelen Hopa Kaymakamı Abdullah Akdaş Çay üreticileri ile bir süre görüşerek sıkıntılarını dinledi. Daha sonra sorunu bildiklerini ve yakından takip ettiklerini ifade eden Hopa Kaymakamı Abdullah Akdaş “Sayın valimizi gelişmelerle ilgili 2 gündür bilgilendiriyoruz. Çay Kur yetkilileri ile sizlerin sorunlarının çözümü noktasında görüş alışverişinde bulunuyoruz” diyerek eylemcilerin eylemlerine son vermesini istedi.

MÜDÜRE GÜVENMİYORUZ

Üreticilerin fabrika müdürünün görevden alınmasını istemesi üzerine Kaymakam Abdullah Akdaş Fabrika müdürünün görevden alınmasının kurumun kendi inisiyatifinde olduğunu ama sıkıntının büyümemesi için gerekli önlemlerin alınması için Genel müdürlük nezdinde görüşmelerin devam ettiğini, sorunları iyi niyetle çözme girişimlerinin var olduğunu söyleyerek eylem son verilmesi talebinde bulundu. Yaş Çay üreticileri de bu görüşme ardından “Biz fabrika müdürüne artık güvenmiyoruz. Kemalpaşa’dan sanki bir intikam alıyor ve bizlere eziyet çektiriyor. Bu müdür görevden alınmadıkça burada bu tür eylemlerin var olacağı açıklamasında bulundular.

Yaş Çay üreticileri Hopa Kaymakamı Abdullah Akdaş ve Vali Necmettin Kalkanın girişimlerinin sonucunu görmek için şimdilik eyleme son verdi.

Bilindiği gibi Çaykur 3 gün önce 2012 yılı yaş çay kampanyasını açmış 3 gün sonra çaykur kontenjan uygulamasına başlamıştı. (Hopa/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Eğitimcilere anadil davası

SONRAKİ HABER

Devlet sözünü tutsun, atamalar yapılsın

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...