15 Mayıs 2012 09:45

Mersin Cezaevinde A Takımı kurulmuş

OSMANİYE ve Hatay cezaevlerinden sonra Mersin E Tipi Kapalı Cezaevinde de “A Takımı” oluşturulduğu iddia ediliyor. “A Takımı”nın koğuşlara baskın düzenleyerek 13 kişiyi şiddet uygulayarak tek hücrelere koyduğu belirtiliyor. Özel eğitimli robocoplardan oluşan takımın, tutuklulara “Haydi kendinizi yakın” dediğini kaydeden Av.

Mersin Cezaevinde A Takımı kurulmuş
Paylaş
Ferhat Arslan

OSMANİYE ve Hatay cezaevlerinden sonra Mersin E Tipi Kapalı Cezaevinde de “A Takımı” oluşturulduğu iddia ediliyor. “A Takımı”nın koğuşlara baskın düzenleyerek 13 kişiyi şiddet uygulayarak tek hücrelere koyduğu belirtiliyor. Özel eğitimli robocoplardan oluşan takımın, tutuklulara “Haydi kendinizi yakın” dediğini kaydeden Av. Hamza Yılmaz, bir yıl önce adli tutuklular tarafından açılan bir delik yüzünden siyasi tutukların işkenceye maruz kalarak tek hücreye konulduklarını söyledi.
Çukurova’da siyasi tutuklulara yönelik cezaevlerinde yaşanan hukuk dışı uygulamalar artarken, Osmaniye ve Hatay cezaevlerinden sonra Mersin E Tipi Kapalı Cezaevinde özel eğitimli robocoplardan oluşan “A Takımı”nın oluşturulduğu ileri sürüldü. Takımın Müvekkilleri ile görüşen Av. Hamza Yılmaz, hücre cezasının olmadığı müvekkilinin darp edildiğine dikkat çekerek, “Mersin E Tipi Kapalı Cezaevinde ‘A Takımı’ adı verilen robocoplu özel birlik, siyasi koğuşlara bir anda dalıyor. Baskının nedeni 5 kişinin hücre cezası olduğu ve hücreye götürmek için yapılıyor. Bu ropocoplar koğuşu allak bullak ediyorlar, koğuşta ne kadar insan varsa hepsine kaba şiddet uyguluyor. Hem de küfür ve hakaretler edilerek. 5 kişi hücre cezası almış olmasına rağmen yaklaşık 13 kişiyi götürüyorlar. Müvekkilim Muhammed Aktuğ, hücre cezası alanların içerisinde yok ancak bunu da alıp götürüyorlar ve çok yoğun dövüyorlar. İki saat sonra bunun hücre cezası almadığı anlaşılıyor ve cezaevi yetkilileri kendisine bir ‘pardon’ deyip tekrardan koğuşa getiriyorlar” dedi.

HESABI TUTSAKLARDAN SORULUYOR

Adli tutukluların kaldığı bir dönemde koğuşta kesici bir aletle açılan delik yüzünden tüm tutuklulara hücre cezası verildiğini belirten Yılmaz, “Tüm tutsakları dayaktan geçirmelerinin haksızlığını örtbas etmek için bu kez koğuşun tamamına disiplin cezası veriliyor. Nedeni de daha önceden koğuşta bir delik varmış ‘Efendim o deliği siz açmışsınız, kamu malına zarar vermişsiniz’ şeklinde bir soruşturma açıyorlar. Ve disiplin cezası veriliyor. Tutuklular da diyor ki biz açmadık. Çünkü bu delik bir yıl ya da daha da öncesinde açılan bir delik. O dönemde siyasi tutsaklar burada yoktu. Adli tutuklular olduğu dönemde kesici bir aletle açılmıştır. Siyasi tutsaklar cezaevi yönetimine söylüyor; ‘Elimizde böyle bir delici alet olması imkansız. Sizde biliyorsunuz ki bu bizden önce açılan bir deliktir.’ Buna rağmen hücre cezası olmayan 8 kişiyi de hukuksuzca hücreye atmışlar” diye konuştu.

‘A TAKIMI’NIN LİDERİ BAŞGARDİYAN’

Türkiye genelinde siyasi tutuklulara yönelik 12 Eylül fırtınası estirildiğini belirten Yılmaz, A Takımı’nın lideri olan başgardiyanın ortamı provoke ettiğinin altını çizerek, “Müvekkillerimle görüştüm. A Takımı elemanları kendilerini döverken ‘Yahu niye kendinizi yakmıyorsunuz’ demişler. Tam 12 Eylül fırtınası esiyor bu cezaevlerinde. Böyle bir şey olabilir mi? Ayrıca D.A. adında orada bir başgardiyan var. Tahrik eden kendisiymiş. Bu gardiyan A Takımı’nın lideriymiş. Bunları cezaevi savcısıyla görüşeceğim. Adalet Bakanlığına da bir yazılı dosyayla başvuracağım” dedi.
Tutukluların aileleri ise, İHD Mersin Şubesine başvurdu.
Konuya ilişkin görüşlerine başvurmak istediğimiz cezaevi yetkilileri, savcılık izni olmadan görüş veremeyeceklerini kaydetti.
(Mersin/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

4 ay niye bekledik?

SONRAKİ HABER

Eğitimcilere anadil davası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...