14 Eylül 2016 00:58

Devlet Abdullah Öcalan’ın çağrısına kulak vermeli

PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın kardeşi aracılığı ile yaptığı devletin sorumluluğunu yerine getirme çağrısına sol ve sosyalist partilerden destek geldi.

Paylaş

PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın kardeşi aracılığı ile yaptığı devletin sorumluluğunu yerine getirme çağrısına sol ve sosyalist partilerden destek geldi. Partiler, “Devlet Öcalan’ın çağrısına kulak vermeli” dediler. 

Abdullah Öcalan ile İmralı Adası’nda görüşen Mehmet Öcalan’ın görüşmenin içeriğine dair önceki gün Diyarbakır’da yaptığı açıklamaların yankısı sürüyor. Öcalan’ın, Kürt sorununun çözümü konusunda devletin sorumluluğunu yerine getirme çağrısına siyasi partilerden destek geldi. 

‘ATILACAK ADIM KALICI BARIŞA HİZMET EDECEK’

Daha önce de hükümete bu konuyla ilgili çağrı yaptıklarını anımsatan Emek Partisi (EMEP) Genel Başkanı Selma Gürkan da “Ortadoğu ve Suriye’deki gelişmeleri düşündüğümüzde, Türkiye’de barışın ve çözümün acil bir ihtiyaç olduğunu söyleyebiliriz. Hükümet Abdullah Öcalan’ın ailesine görüşme izni vererek bir adım atmıştır. Bir yanı ile tecridin karşısında bir adım atmıştır. Şimdi diğer alanlarda da adım atması gerekmektedir. Ancak çözümün tek koşulu vardır. Kürt halkının taleplerinin eşit haklara dayalı bir şekilde karşılanmasıdır. Bu nedenle buradan başlayacak bir çözümün kalıcı barışa hizmet edeceğini söyleyebiliriz” dedi. 

‘ÇÖZÜLEMEYECEK BİR MESELE DEĞİLDİR’

Yıllardır süren savaşın mantıki bir gerekçesinin kalmadığını söyleyen Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) Başkanlar Kurulu Üyesi Alper Taş da silahların susması ve yeni bir sürecin önünün açılmasının önemli olduğunu, Öcalan’ın çağrısının böyle bir sürecin önünü açmasına vesile olmasını diledi. Taş, “Bu sorun çözülebilir. Çözülemezse de kendisinin de vurguladığı gibi yıllar boyu sürecek bir savaş haline dönüşecek. Bu büyük bir yıkımdır. Türkiye halkı olarak bu yıkımı hak etmiyoruz. Eşit onurlu bir yaşamı, barışı kurmak ellerimizdedir. Çözülemeyecek bir mesele değildir” dedi. 

‘ÜZERİMİZE DÜŞENİ YAPACAĞIZ’

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (YSGP) Eş Sözcüsü Naci Sönmez, Öcalan’dan bir haber aldıklarından kaynaklı memnun olduklarını söyledi. Sadece haber almanın yeterli olmadığını vurgulayan Sönmez, “Bundan sonra Türkiye’de savaşın, çatışmanın sonuçlanması ve ölümlerin durdurulması adına Öcalan’ın ciddi bir görev göreceğini düşünüyoruz. Bu nedenle yeniden müzakere ve diyalog ortamına dönülmesini istiyoruz” dedi. Türkiye’de ölümlerin durması noktasında birinci görevin devlete ait olduğunu adım atması gerektiğini anlatan Sönmez, , parti olarak üstüne düşeni yapacaklarını belirtti. 

‘MESAJIN KIYMETİ BİLİNMELİDİR’

Emekçi Hareket Partisi (EHP) Genel Başkanı Sibel Uzun şunları söyledi: “Bir kez daha başkanlık veya Erdoğan’ın hedefindeki halifelik için yaratılan ve tırmandırılan iç savaşın derhal son bulup demokratik siyasal çözüme bakılması gerektiği mesajı gelmiştir. Bu mesajın kıymeti bilinmelidir. Kayyum ve her türlü hukuksuzluk son bulmalıdır. AKP’nin aldığı tutum Erdoğan’ın son açıklamaları böyle bir aklı selim sürecin örülmesinin önüne geçeceklerini gösteriyor. Bu nedenle biz bu mesaj doğrultusunda en geniş demokratik siyasal muhalefeti nasıl örgütlemeliyiz diye düşünelim ve buna dikkat kesilelim.”

‘ÇÖZÜMÜ İŞARET ETMESİ ÖNEMLİDİR’

Öcalan’ın ailesi ile görüşmesi ve sağlıklı bir haber alınması ile birlikte açlık grevine giren 50 kişinin talebinin kabul edildiğini belirten Devrimci Parti Genel Başkanı Ufuk Göllü ise Öcalan’ın değerlendirmelerinin Kürt sorununda demokratik çözümü işaret ettiğinin altını çizdi. Göllü, şunları söyledi: “Öcalan diyor ki devlet iki yetkili göndersin bu süreç çözülür. Hâlâ çözüme işaret ediyor, bu önemli bir irade. 6 ay gibi bir sürede çözülecekken buna rağmen çözümsüzlükte ısrar etmesi aslında devletin tavrını gösterir.” Kürt sorununda demokratik çözümü desteklediklerini ifade eden Göllü, “Burada Kürt halkının da ulusal önderin de koşullarının düzeltilmesini, müzakere sürecine tekrar dönülmesini istiyoruz” dedi. 

‘ÖCALAN’IN ÇAĞRISINI ÖNEMLİ BULUYORUZ’

Kürt sorununun Türkiye’nin sorunu olmaktan çıktığını ve Ortadoğu’nun bir meselesi haline döndüğünü dile getiren Sosyalist Yeniden Kurtuluş Partisi (SYKP) Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğlu da “Sayın Öcalan’ın çağrısını bu anlamıyla önemli buluyor ve ciddiye alıyoruz. Muhatapların bu konuyu ciddiye almalarını umuyoruz. Çünkü bu süreçte Kürdistan bölgesinde çok insan yaşamını yitirdi. Kürt sorununun çözümü demokratikleşmenin de yolunu açacaktır” dedi. Devlet yetkililerine seslenen Hatimoğlu, “Sayın Öcalan’ın bu çağrısına kulak verilmeli, ciddiye alınmalı, önemsenmelidir. Artık kan gövdeyi götürdüğü bir ülkede yaşamak istemiyoruz” ifadelerini kullandı. (AnkaraDİHA)


 

ÖNCEKİ HABER

Tersane işçisi: Keşke barış gemileri yapsaydık

SONRAKİ HABER

Polis, kendisini ‘FETÖ'cülükle suçlayan güvenlikçiyi öldürdü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...