13 Eylül 2016 14:17

Kayyım çözümü değil çatışmaları derinleştirir

Van’da merkez İpekyolu, Edremit ile Özalp ve Erciş belediyelerine kayyım atanmasına kent dinamikleri tepki gösterdi.

Paylaş

Van’da merkez İpekyolu, Edremit ile Özalp ve Erciş belediyelerine kayyım atanmasına kent dinamikleri tepki gösterdi ve siyasetin yolunun kapatılmasıyla çatışmaların derinleşeceği uyarısında bulundu. 

Kayyım uygulamasının seçme ve seçilme hakkına darbe olduğunu söyleyen Mezopotamya Hukukçular Derneği (MHD) Van Şubesi yöneticilerinden Ümit Dede, hükümetin muhalif kesimlere yönelik topyekün saldırılarını, “12 Eylül döneminde bile bu uygulama görülmedi. Bir darbe döneminde yaşanabilecek her şey bugün yine yaşanıyor” sözleriyle değerlendirdi. 

Kayyım uygulamasının kabul edilemeyeceğini söyleyen Dede, “Burada halkın iradesi gasbedilmiştir. Hukuki olarak da savunulacak bir tarafı yoktur” dedi. Hükümete kayyım uygulamasından vazgeçmesi çağrısında bulunan Dede, “Bir belediye başkanı suç işlemişse görevden alınır ve yerine belediye meclisi yenisi seçer. Burada bu hak da gasbedilmiştir” dedi.

‘HALK KARAR VERMELİ’

Kayyım kararını bir darbe olarak yorumlayan İHD Van Şubesi Başkanı Murat Melet ise , “Her defasında demokrasiden söz eden mevcut iktidar kayyımlarla birlikte bir kez daha samimiyetini göstermiştir” diye konuştu. “Bir yerde hukuksuzluk varsa bunun karar yeri yargıdır” diyen Melet, “Ama burada yargı devre dışı bırakılmış kayyımlarla çözüm bulunmaya çalışılmıştır. Buna iktidar karar veremez. Eğer bir sorun varsa bunun yolu ve yöntemi halka gitmektir. Bunun kararını halk verir. Ama maalesef halkın iradesi ipotek altına alınmıştır. Gerçek darbe 15 Temmuz günü değil kayyımlarla birlikte gelmiştir. Bu temelde bu yanlış uygulamadan bir an önce vazgeçilmesi gerek” ifadelerini kullandı. 

‘BELEDİYELERE KAYYIM HUKUKSUZLUKTUR’

Kayyımın kendini yönetemeyecek duruma gelen ticari kuruluşlara yönelik düzenlenen bir uygulama olduğu hatırlatmasında bulunan Van Baro Başkanı Murat Timur’da, “Ancak ilk defa bizde belediyelere kayyım tartışması bu dönemde yaşandı” dedi. Normal şartlar altında da siyasi iktidarın belediye üzerinde vesayeti olduğunu dile getiren Timur, şöyle devam etti: “Halk iradesinin yereldeki uygulaması olan belediyelere Avrupa Birliği (AB) mevzuat ve anlaşmaları kapsamında daha geniş özerklik verilmesi gerekirken tam tersine kayyım atadılar. Aslında şu anlama geliyor. Yerel yönetimlerde seçim yapmaya gerek yok. Demokrasinin en temel değeri olan halk iradesi kayyımla birlikte tamamen ortadan kalktı.” 

SEÇİMLER ANLAMINI YİTİRDİ

“Halk iradesiyle seçilen bir belediye başkanını ancak halk görevden alır” diyen Mazlumlar İçin Dayanışma Derneği (MAZLUM-DER) Van Şube Başkanı Yakup Aslan da, “Bunun dışında yapılacak her türlü uygulama hukuksuzdur. Bu kentin de ülkenin de hayrına bir uygulama değildir. Eğer bir suç işlenmişse bunun hesabını yargı sorar. Halkın seçtiği bir iradeyi bir kişi görevden alamaz. Eğer demokrasi varsa görevden alamaz. Eğer durum böyle ise seçim yapmanın bir anlamı da yoktur. Bir an önce barışın sağlanması için girişimler başlatılmalıdır” dedi. (Van/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

'Halkla birlikte mücadeleye devam edeceğiz'

SONRAKİ HABER

Nusaybinli çocuklar için bayramda tiyatro günleri

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...