13 Eylül 2016 13:42

‘Kimliksiz olduğum için ölüme terk edildim’

Kobanêli tutuklu Muhammed Muhammed, kendisine kimlik verilmediği için tedavisinin engellendiğini belirterek, kamuoyuna duyarlılık çağrısında bulundu.

Paylaş

Tedavisi engellenen ve idrar kesesindeki çatlama nedeniyle böbrekleri çürüme riski ile karşı karşıya olan Kobanêli tutuklu Muhammed Muhammed, kendisine kimlik verilmediği için tedavisinin engellendiğini belirterek, kamuoyuna duyarlılık çağrısında bulundu.

Kobanê direnişi esnasında yaralandığı için 28 Ocak 2015 tarihinde Mürşitpınar sınır kapısından Türkiye’ye getirilen Kobanêli Muhammed Muhammed geçirdiği ameliyat sonrası yoğum bakım sürecinin 10’uncu gününde tutuklandı.

“Türkiye’de suç işlediği düşünülen birine benzediği” gerekçesiyle tutuklanan Kobanêli Muhammed, yaralı halde önce Osmaniye T Tipi Cezaevine, oradan da kamu oyunda sıkça hak ihlalleri ve işkence ile gündeme gelen Bandırma 2 No’lu T Tipi Cezaevine gönderildi. Hasta tutuklu Muhammed, İzmir Tutuklu Hükümlü Aileleri Hukuk Dayanışma Dernekleri Federasyonu (TUHAD-FED) Şubesine gönderdiği mektupta yaşadıklarını anlattı.

Yarası nedeniyle 4 ay boyunca Kolostom torbası ile yaşadığını belirten Muhammed, Osmaniye cezaevinde 2. defa ameliyat geçirdiğini, ameliyatlar ve kullandığı yoğun ilaçlardan dolayı da idrar yollarında taş oluştuğunu dile getirdi. İdrar yollarındaki taşlar nedeniyle birkaç defa acile kaldırıldığını ifade eden Muhammed, hastanede imkan ve koşullar bulunmasına rağmen rahatsızlığını giderecek tedavinin uygulanmadığını belirtti. İdrar kesesinin çatlama riski ile karşı karşıya kaldığını dile getiren Muhammed, tedavi görmediği takdirde böbreklerinde çürüme başlayacağını vurguladı.

‘KİMLİK VERİLMEDİ’

Mektubunda kimliği olmadığı gerekçesiyle “tedavi edilmediğini” belirten Muhammed, “Kobanê’de yaralanıp Türkiye’ye hastaneye getirilirken bana verilmesi gereken AFAD kimliği verilmedi. Kimliksiz olduğum ve Türkiye’ye kaçak yollarla girmişim gibi bir izlenim yaratılmak isteniyor. 10 gün yoğum bakımda tedavi görürken kimlik soracak durumda değildim. Hastaneye götürülürken hiçbir sebep olmaksızın bir subayın hakaret ve küfürlerine maruz kaldım. Subayın hakaretleri yetmiyormuş gibi bir de tedavimi engelleyip beni cezaevine geri getirdi” ifadelerini kullandı.

‘İŞKENCE GİBİ’

Rahatsızlıkları nedeniyle hastaneye sevk talebinde bulunduğunu belirten Muhammed, 3 aydır hastane sevki için herhangi bir işlem yapılmadığını ifade etti. Yaşadığı ağrıların adeta işkenceye dönüştüğünü ifade eden Muhammed, psikolojik ve fiziki olarak durumdan çok kötü etkilendiğini belirtti.

Kimliksiz bir insan olarak yargılandığını belirten Muhammed, mektubunda “Yabancı olduğum için bir buçuk yıldır ailemden haber alamıyorum. Avukat ile görüşemiyor, savunma yapması için vekalet veremiyorum. Mahkemelere SEGBİS yoluyla çıkartıldım ancak konunun ne olduğunu bilmedim. Avukatımın olmayışı savunma yapmamı engelledi. Savunma hakkım bu şekilde engellendiği için, oldubittiye getirilen mahkeme kararı sonucu 6 kez ağırlaştırılmış müebbet cezası aldım. Şu anda dosyam Yargıtayda. İnsan hakları, hukuk ve sağlık açısından mağduriyetimin giderilmesi için herkesi duyarlılık göstermeye çağırıyorum” ifadelerine yer verdi. (İzmir/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Denizli yağışa teslim oldu

SONRAKİ HABER

‘Bir işçi bayrama nasıl girerse biz de öyle gireceğiz’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...