13 Eylül 2016 13:30

Mahkeme kararıyla ‘ikinci’ istismar

Gündem Çocuk ve Çocuk Alanında Çalışan Avukatlar Ağı Türkiye genelinde çocuklara yönelik yapılan ayrımcılıklarla ilgili rapor hazırladı.

Paylaş

Damla YELTEKİN
Ankara

Gündem Çocuk ve Çocuk Alanında Çalışan Avukatlar Ağı (ÇAÇAV), Türkiye genelinde çocuklara yönelik yapılan ayrımcılıkları görünür kılmak için Büyüteç Yargı Raporu’nu hazırladı.

Çocukların yaşadıkları ayrımcılığın yaş, engellilik ve cinsiyete dayalı olarak 3 ana başlıkta incelendiği rapora göre, Türkiye’de çocuklar büyük hak ihlallerine uğruyor. Raporda, korunması gereken istismar mağduru çocukların mahkeme kararlarıyla evlendirilerek, bir kez daha mağdur edildiğine dikkat çekiliyor. 

Raporda, cinsiyete dayalı ayrımcılık başlığı altında 13 yaşındaki Ç’nin davası incelendi. Raporda aktarıldığına göre Ç. kendisinden yaşça büyük biri tarafından istismara maruz kaldı. Devlet tarafından korunması gerekirken, ailesinin 16 yaşındaki çocuklarını evlendirme talebini mahkeme kabul etti ve Ç. bir başkasıyla evlendirildi. Raporda, 16 yaşındaki çocuğa evlenmesi için izin veren mahkemenin, çocuğu koruyan ve destekleyen bir çalışma gerçekleştirebileceği halde verdiği kararla zaten istismara uğramış bir çocuğun tekrar istismara uğramasına sebep olduğu vurgulandı.

Diğer yandan istismara uğramış bir çocuk bu davada “kusurlu kadın” olarak kabul edildi. Rapora göre, diğer davalar da değerlendirildiğinde çocuklara ayni-nakdi yardım yapabiliyorken mahkemelerin yoksulluk sebebiyle çocukların erken yaşta evlendirilmesine izin vermeleri yeni istismarlar yaşanmasına neden oluyor. Raporda bu mağduriyetlerin önlenmesi için TMK 126. maddenin değiştirilmesi ve 18 yaşın altındaki çocukların her koşul altında evliliklerinin yasaklanmaları talep edildi.

‘ENGELLİ ÇOCUKLARA EĞİTİM ENGELİ’

“Engelliliğe Dayalı Ayrımcılık” başlığı altında incelenen davalardan biri de okulda öğretmenler ve veliler tarafından dışlanan ve kötü muameleye maruz kalan bir öğrenci. Geçirdiği kaza sonucu yüzde 88 engelliliği, tedaviler sayesinde yüzde 25’e düşen T. isimli çocuk ‘Tam Zamanlı Kaynaşmalı Eğitim’ modeliyle öğrenim görmesi kararlaştırıldığı halde okuduğu okulun rehberlik öğretmeni ve sınıf öğretmeni tarafından kötü muameleye maruz bırakıldı. Okulda çocuğu istemeyen öğretmenlerin engelli öğrenciyi yüzü duvara dönük şekilde sınıfta tutarak, düştüğünde kaldırmayarak ve okuldan gönderilmesi için velileri kışkırtarak onun eğitim hakkını engellediler.

Kışkırtılan veliler çocuğun velisini tehdit etti ve çocuklarını başka yere götürmesine yönelik baskı yaptı. Raporda, engelli çocukların eğitimlerinin engellenmesinin BM Engelli Hakları Sözleşmesi, AİHM kararları ve 5378 sayılı Engelliler Hakkında Kanun’a aykırı olduğu hatırlatıldı. 

‘ÇOCUK İŞÇİLER HAKLARDAN YOKSUN ÇALIŞIYOR’

Yaşa dayalı ayrımcılıkla ilgili dosyalardan biri de çalıştığı iş yerinde hayatını kaybeden S’ye ait.

İskele kurulmadan levha monte etmek için alüminyum bir merdivene çıkan 17 yaşındaki çocuk, hiçbir güvenlik tedbiri alınmaması nedeniyle alüminyum merdivene çıktığı sırada yüksek gerilim hattına kapılarak yaşamını yitirdi. Raporda çocukların ucuz iş gücü olarak kullanıldığına dikkat çekilirken ücret, sosyal güvenlik gibi haklardan çocuk işçilerin yararlanamadığı da belirtildi.

ÖNCEKİ HABER

Tatilin 4'üncü gününde kaza bilançosu: 36 ölü, 171 yaralı

SONRAKİ HABER

Göz ameliyatı olan hastalarda enfeksiyon

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa