15 Mayıs 2012 09:34

Memur-Sen: Hükümetin teklifi alanlara davettir

MEMUR-SEN, Kamu İşveren Kurulunun 2012 için yüzde 3+3 ve 2013 yılı için yüzde 2+3’lük zam teklifini ülke genelinde gerçekleştirdiği eylemlerle protesto etti. Hükümetin teklifinin “alanlara davet” anlamına geldiğini belirten Memur-Sen’liler, teklifi simit ayran yiyerek protesto ettiler.Ankara’daki eylem

Memur-Sen: Hükümetin teklifi alanlara davettir
Paylaş

Ankara’daki eylem, bugün Güvenpark’da gerçekleştirildi. Eylemde, “Hükümet şaşırma sabrımızı taşırma”, “Cimri bakan teklifini geri çek”, “Memuruz, haklıyız, kazanacağız” sloganlarının yanı sıra yapılacak zamlara ilişkin “yüzde 16” sloganı atılması dikkat çekti.

Burada konuşan Memur-Sen Genel Sekreteri ve Toç-Bir-Sen Genel Başkanı Günay Kaya, 2 buçuk milyon kamu görevlisi ve milyonlarca emekli adına, en kısa zamanda Kamu İşveren Heyetinden yeni ve gerçekten değerlendirmeye değecek oranda maaş zammı teklifi beklediklerini söyledi.

TEKLİF ‘YOK’ HÜKMÜNDEDİR

Kamu İşveren Heyeti’nin teklifinin “yok” hükmünde olduğunu söyleyen Kaya, yeni teklif beklentilerinin karşılanmaması halinde alanları ısıtmaya hazır olduklarını ifade etti. Kaya, “Kamu İşveren Heyeti, hizmet kollarına ilişkin görüşmelerde takındığı ‘Benim dediğim olur’ dayatmasını, genel toplusözleşme görüşmelerinde de sürdürmektedir. Maalesef  ‘Ekonomik büyümede Dünya ikincisi, Avrupa birincisi olduk’, ‘ekonomik gelişmede Avrupa’ya örnek ülke durumundayız’ diyen hükümetin, Kamu İşveren Heyeti aracılığıyla kamu görevlilerine önerilen 2012 yılı için yüzde 3 + yüzde 3, 2013 yılı için yüzde 2 + yüzde 3 zam teklifi komiktir. Komik olduğu kadar da Türkiye’nin ekonomik gerçeklerini yansıtmamaktadır” diye konuştu.

Kamu İşveren Heyeti kanalıyla masaya getirdiği teklifte hedeflenen enflasyonu dikkate aldığı iddiasında bulunduğunu da söyleyen Memur-Sen Genel Sekreteri Günay Kaya, son yıllarda hükümetin enflasyon hedefi ile gerçekleşen enflasyon rakamları arasında yüzde 100’lere varan farklar oluştuğuna dikkat çekti. 2012 yılının ilk çeyreğinde yani ilk dört aylık enflasyonun yüzde 3.05 olduğunu söyleyen Kaya, getirilen teklifin dört aylık enflasyonu bile karşılamaktan uzak olduğunu vurguladı.

9 YILDIR BİZE BÜYÜMEDEN PAY YOK

Kaya, toplusözleşme sürecinde, Kamu İşveren Heyetinin, hizmet kolunu ilgilendiren birçok teklifi genel toplusözleşmenin kapsamına alırken, doğrudan kamu görevlilerini etkileyen ve haklı gerekçelerle toplusözleşme masasına getirilen bazı tekliflerle ilgili olarak, mali ve sosyal hak kapsamında olmadığı yönünde görüş beyan ettiği bilgisini verdi. Kaya, bu yaklaşımın Kamu İşveren Heyeti’nin sorun çözme ve kamu görevlilerinin haklarını koruma, geliştirme endeksli bir yaklaşım olmadığını belirtti. Memur-Sen olarak, hizmet kollarının sorunlarına yönelik tüm teklifleri 21 Mayıs akşamına kadar masada tutacaklarını vurgulayan Günay Kaya, kamu görevlilerine yeni hak ve kazanımlar sağlayıncaya kadar da mücadele edeceklerini kaydetti.

HÜKÜMET BU HATAYI DÜZELTMELİ

Toplusözleşme masasına 666 sayılı KHK mağduru öğretmenleri, öğretim elemanlarını, hekim dışı personeli ve din görevlilerini memnun edecek, hükümetin hatasını telafi edecek bir öneri gelmediğini de sözlerine ekleyen Günay Kaya, hükümetten, en düşük memur maaşı ile en yüksek memur maaşı arasındaki makası açan bu hatayı düzeltmesini istediklerini ifade etti. Tarihte ilk kez, kamu görevlilerinin 5 aydır zamsız maaş aldıklarını da hatırlatan Kaya, gecikmeden kaynaklanan mağduriyeti giderecek gecikme zam farkının kamu görevlilerine ödenmesi çağrısında bulundu.  Eylem sonrasında simit ve ayran dağıtılarak, verilen zam teklifi ile ancak vatandaşların simit ve ayran ile karnını doyurabileceklerine dikkat çekildi.

SANDIKTA HESAP SORARIZ

Memur Sen üyeleri zam teklifini İstanbul’da da valilik önünde protesto etti.
Hükümetin önerdiği zam teklifinin yok hükmünde olduğunu belirterek kamu emekçileri, beklentilerinin karşılanmaması durumunda tepkilerini ‘sandıkta’ ortaya koyacaklarını söyledi.
 “Sayın Başbakan 3 dedin 4 yaptık, perişanız, açız, yok hükmünde olan bir teklif için eylem eylem, iş bırakma” yazılı pankartlar açan grup, “Hükümet şaşırma sabrımızı taşırma, hükümetin teklifi yok hükmündedir, masada yoranı sandığa boğarız” şeklinde slogan attı.
 Eğitim Bir-Sen İstanbul 1 Nolu Şube Başkanı Emrullah Aydın, enflasyonun yüzde 12-15’lerde bulunduğu bir dönemde memurlara yüzde 6’lık zammın kabul edilmesinin mümkün olmadığını söyledi. Bundan sonraki süreçte eylemlere iktidar üyelerinin bulunduğu binaların önünde devam edeceklerini belirten Aydın, “2014 yılı çok uzak değil. Bu sözleşme iki yıllığına yapılıyor. 2014 yılındaki seçimlerde, eğer memuru yorarlarsa sandığa boğacağımızı buradan deklare ediyoruz” dedi.
(HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

‘Güneydoğu’da özelleştirme yapmayacağız’

SONRAKİ HABER

4 ay niye bekledik?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...