12 Eylül 2016 11:15

Önder: Çözümü içselleştirmiş bir anlayış devreye girmeli

İmralı Heyeti üyesi ve HDP Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, Öcalan'dan aylar sonra gelen mesajları değerlendirdi. 

Paylaş

İmralı Adası'na giderek görüştüğü PKK lideri Abdullah Öcalan'ın mesajlarını kamuoyuyla paylaşan Mehmet Öcalan'ın açıklamalarına ilişkin ilk değerlendirme İmralı Heyeti üyesi ve HDP Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder'den geldi. 

Diyarbakır’da yapılan açıklamanın ardından Med Nuçe televizyonunun canlı yayına telefonla bağlantısıyla katılan Önder, "Son bir yıl içerisinde sivil siyaset aktörlerinin verdiği demeçlerdeki ruhsuzluğa bakın, bir de Sayın Öcalan'ın verdiği mesajın içeriğine bakın aradaki fark hemen kendisini belli ediyor. Sayın Öcalan'ın en önemli özelliği gerek süreç boyunca gerek öncesinde en önemli özelliklerinden birisi tutarlılığıydı. İlkesel olarak yaklaştığı meselelerde hiçbir taviz vermedi" diyerek, mesajın önemine dikkat çekti.

KAVRANMASI GEREKEN NOKTA...

Önder, Türkiye halklarının ve kurumlarının kavraması gereken önemli bir noktanın, "Öcalan'ın özgürlük, güvenlik ve sağlık koşullarının bölgenin bir bütünün güvenlik ve özgürlük koşulları anlamına geldiğinin bilinmesi olduğunu" da kaydetti. Bu açıdan açlık grevi eylemindeki direnişçileri de selamlayan Önder, "Sonuç alan mücadele biçimini kutluyorum" dedi. 

Önder, sözlerinin devamında Kenan Evren'in Kıbrıs'ı işgali sırasında planlanandan daha fazla toprak işgaline dönük sözlerini hatırlatarak, bu söylemlerin bugünün koşullarıyla 
benzeştiğine dikkat çekti. Önder, şunları söyledi: 

"Bu kadük kafa, halkın seçilmiş kurumlarına aynı akılla yaklaşıyor. Bu mevzileri biraz daha tarumar edelim, yarın müzakerede fazladan aldıklarımızı vererek, durumu sürdürebilir miyiz anlayışıdır. Burada Sayın Öcalan'ın sesini duymak, tekrar vurgularını duymak bütün ülke ve insanlık için, aydınlık için ben de bu havayı bozmak istemiyorum. Direnme duygusundan başka gerçeklik yok" dedi. 

'ÇÖZÜMÜ İÇSELLEŞTİRMİŞ BİR HEYETİN DEVREYE GİRMESİ GEREKİYOR'

Öcalan'ın mesajında belirttiği, "Eğer devlet hazırsa, iki adamını buraya gönderir, bu sorun ağır sorundur, projelerimiz hazırdır, 6 ayda bu sorunu çözeriz" sözlerine ilişkin ise, gidecek olan kişilerin de siyasal bir tasavvura sahip olması gerektiği yorumunda bulundu.

Önder, "Çözümü içselleştirmiş bir heyetin ve anlayışın devreye girmesi gerekiyor. Şu an görünen hakim anlayış, askeri bir anlayış. Kentleri yıkarız, dağları bombalarız. Bütün bunların tümü salt kışla mantığıdır. Böyle bir anlayışla böyle kapsamlı bir meseleye yaklaşılamaz. Biz heyet olarak dilimizi barışa alan açan bir noktadan kullanmaya çalıştık. Bunu da Sayın Öcalan'dan öğrendik" dedi. (DİHA)
 

ÖNCEKİ HABER

Kayyımın ilk icraatı Kürtçe tabelayı kaldırmak oldu

SONRAKİ HABER

Bayramlaşmaya valilik engeli

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...