12 Eylül 2016 10:24

Öcalan: Bu savaş kör bir savaş, çözüme geri dönebiliriz

Bayram arefesinde İmralı Adası’na giderek PKK Lideri kardeşi Abdullah Öcalan ile görüşen Mehmet Öcalan yaptıkları görüşmeyi kamuoyuna açıkladı.

Paylaş

Bayram arefesinde İmralı Adası’na giderek iki yıl sonra ilk defa kardeşi PKK Lideri Abdullah Öcalan ile görüşen Mehmet Öcalan, görüşmeyi dün kamuoyuna açıkladı.

Buna göre Abdullah Öcalan, devlet isterse 6 ay içinde çözüm sürecine geri dönebileceği mesajı verdi, “Devlet hazırsa iki adamını buraya gönderir, 6 ayda bu sorunu çözeriz, bu kör bir savaştır, kimsenin kimseyi yeneceği bir savaş değildir” dedi.

“Devlet samimi olsaydı bu kadar insan ölmezdi” diyen Öcalan, “Devlet işaret ederse bu sorun çok uzun süre devam etmez çözülür” diyerek hükümetin sorumluluğuna dikkat çekti.

Mehmet Öcalan ayrıca, kardeşinin sağlık durumunun iyi olduğunu, tecrit koşulları devam etse de fiziksel bir sorunu olmadığını aktardı..

‘YASAL VE DEMOKRATİK HAKKIMIZ GASBEDİLDİ’

Açıklamayı, Diyarbakır’da 50 Kürt siyasetçinin açlık grevi yaptığı DBP il binasında yapan Mehmet Öcalan, kardeşinin ailesi ve avukatlarıyla görüştürülmemesini eleştirerek “İki seneden beri bu yasal ve demokratik hakkımız, sistem ve devlet tarafından gasbediliyor. 
Bu devlet hukuk devletiyse bu yasal ve demokratik hakkımızın verilmesi gerekiyordu. 
Bu hukuk devletine yakışmıyor” dedi. 

Kendisi İmralı’dayken basının geçtiği haberlerde Abdullah Öcalan’dan ‘terörist başı’ diye söz etmesini eleştiren Mehmet Öcalan bu tür terimlerin kullanılmamasını talep etti. 
Mehmet Öcalan, “Barış istiyoruz, bu kanın durması için çaba sarfediyoruz” dedi. 

‘TECRİT SÜRÜYOR AMA SAĞLIK DURUMU İYİ’

Abdullah Öcalan’ın tecrit durumunun sürdüğünü ancak İmralı’daki diğer üç tutukluyla görüştürüldüğünü belirten Mehmet Öcalan, kardeşi Öcalan’ın, “Tecrit durumu devam ediyor ama fiziksel olarak fazla bir sorunumuz yoktur, durumuz eskisi gibi devam ediyor” dediğini aktardı. Mehmet Öcalan, kardeşi ile görüşme koşullarının düzenli olarak sağlanmasını ve İmralı Heyeti’nin de yeniden görüşmelere başlamasını istedi. 

‘BU ÜLKE BUNU HAKETMEDİ’

Mehmet Öcalan’ın aktardığına göre Abdullah Öcalan ise, “Bizim projelerimiz vardı, devlet bu projelere hazırsa biz bu projeleri 6 ayda hayata geçirebiliriz. Kürt sorunu ağır bir sorundur, 20 senelik değil 100-200 senelik sorundur. Eğer devlet samimi olsaydı bu sorun şimdiye kadar çözülürdü bu kadar insan ölmezdi. Bölgede ve Türkiye genelinde insanlar ölüyor, bu ülke bunu haketmemiştir, biraz vicdanı olan insanlar bunu düşünmeli” dedi. 

Öcalan’ın ayrıca “Devlet hazırsa iki adamını buraya gönderir. Bu sorun ağır sorundur, projelerimiz hazırdır, 6 ayda bu sorunu çözeriz, bu kör bir savaştır kimsenin kimseyi yeneceği bir savaş değildir. Belki 80 sene daha devam edebilir, ölen insanlara yazıktır, artık bu kan ve gözyaşı dursun” çağrısı yaptı. 

Çözümün tek taraflı olamayacağını belirten Abdullah Öcalan, kardeşi ile gönderdiği mesajında, “En büyük taraf devlettir, devlet işaret ederse bu sorun çok uzun süre devam etmez çözülür” dedi.

Öcalan ayrıca hergün ölümlerin yaşandığı bir ülkede bayramların kutlanamadığına da dikkat çekerek, demokratik kurumlara, aydınlara, siyasi partilere, insani düşünen herkese sorunun çözülmesi için birleşme çağrısı yaptı.

Açlık grevi direnişçileri adına da DTK Eşbaşkanı Leyla Güven konuştu. 

Kritik bir süreçten geçildiğini belirten Güven, bugünün 12 Eylül darbesiyle aynı güne denk geldiğine ve darbelerin devam ettiğine dikkat çekerek, "Dün hepimizin gözleri önünde bir darbe yaşandı. Bu zihniyeti şiddetle kınıyoruz. Darbeler çözüm değildir. Bugün Kurban Bayramı. Bu bayramda daha çok dayanışma ve birlik esas alınır ama biz maalesef halk olarak bayramı mezar başında geçiriyoruz" dedi. 

31 Ağustos'ta yaptıkları açıklamayı hatırlatan Güven şöyle devam etti: 

"Sayın Öcalan'dan haber alamadığımızı çok kaygılı olduğumuzu, Sayın Öcalan ile acil görüşme yapılmasını talep etmiştik ve 50 Kürt siyasetçi, aydın, yazar, sanatçı açlık grevi başlattık. Açlık grevinin tek talebi Sayın Öcalan ile görüşme yapılmasıydı, sağlığından haberdar olmak için bir heyetin ziyaret etmesiydi. Dün Mehmet Öcalan görüşme yaptı. Şimdi bu direnişin ortaya koyduğu şey çok nettir. Biz direndik geçmişten buyana da direne direne de kazandık. Strazburg'da 20 gün, Amed'de 8 günde Öcalan'dan haber aldık. Direnişçilere selam olsun. Ancak biz şunu hep söyledik sadece ondan bir kere haber almak değil, bu tecridin bittiği anlamına gelmez, bizim için direniş bitmedi bu daha başlangıç. Evet bugün bir haber aldık, halk olarak derin bir nefes aldık. Bundan sonra da özgürlüğüne kavuşması, tecridin ortadan kalkması için mücadele devam edecek. 

'BİZ DE BU DİLİ KABUL ETMİYORUZ' 

Açlık grevine başlarken bu bir kampanya demiştik. Açlık grevi bitse dahi alanlarda meydanlarda olacağız. Darbelere karşı direniş meşrudur ve direneceğiz. Sayın Öcalan'ın öncelikle özgürlüğüne kavuşması gerekiyor. Halk olarak bunu en kısa zamanda gerçekleştireceğiz. Gerçekten bu ülkede kalıcı barış isteniyorsa önce bu dilden vazgeçilmesi gerekiyor. "Terörist başı" gibi cümleleri, yaklaşımı asla kabul etmiyoruz. Yetkililerin ve medyanın öncelikle bu dilden kurtulması gerekiyor. 

'AÇLIK GREVİNİ SONLANDIRDIK'

Açlık grevine başlarken bir gündemimiz var demiştik bugün itibariyle gerçekleşmiş oldu. Sayın Öcalan'dan haber aldık. Bugün burada açlık grevini sonlandırıyoruz. Bundan sonra mücadelemiz her alanda devam edeceğiz." (HABER MERKEZİ)
 

ÖNCEKİ HABER

Saldırıya ilişkin yayın yasağı

SONRAKİ HABER

Sur Belediyesi'ndeki abluka sürüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...