11 Eylül 2016 15:27

‘Mahpusların parasına el konuldu’ iddiası

Kırıkkale Cezaevinden Balıkesir L ve Bandırma T Tipi Kapalı Cezaevine sürgün edilen mahpusların paralarına el konulduğu iddia edildi.

Paylaş

Kırıkkale Cezaevinden Balıkesir L ve Bandırma T Tipi Kapalı Cezaevine sürgün edilen mahpusların paralarına “koli ücreti” adı altında el konulduğu iddia edildi. 

Sürgün edilen tutuklularla görüşen Tutuklu Hükümlü Aileleri Hukuk Dayanışma Dernekleri Federasyonu (TUHAD-FED) İzmir Şube Eşbaşkanı avukat Seda Tanrıkulu, cezaevlerindeki işkenceye dikkat çekerek, Adalet Bakanlığını göreve çağırdı.

Balıkesir L Tipi’ne sürgün edilen mahpuslara cezaevi girişinde zorla çıplak aramanın dayatıldığını aktaran Tanrıkulu, itiraz edenlerin darbedildiğini kaydetti. Hasta mahpusların sevk ve revir taleplerinin de engellendiğini belirten avukat Tanrıkulu, ağır hasta tutuklulara ilaçlarının dahi verilmediğini söyledi. 

‘AVUKAT GÖRÜŞLERİNDE  GARDİYANLAR YER ALIYOR’

Balıkesir cezaevinde bir koğuşun 7 odadan oluştuğunu, kapasite olarak en fazla 14 kişinin kalabileceğini anlatan Tanrıkulu, “14 kişilik koğuşlarda şuan 29 ile 34 kişi kalıyor. Bu koşullarda tutsaklar kış aylarında çok ciddi sorunlar yaşayacak” diye konuştu. Tanrıkulu, Kırıkkale’den sürgün edilen mahpuslardan “koli parası” adı altında mahpuslardan 600 liraya varan paralar alındığını söyledi 

Bandırma T Tipinde avukat görüşmelerine kısıtlamaların getirildiğini dile getiren Tanrıkulu, şunları ifade etti: “Tutsakların haftanın bir günü sadece bir saat avukatlarıyla görüşebiliyor. Avukatın kendisiyle götürdüğü not defteri içeriye alınmıyor. İdare A4 kâğıdı veriyor ve gardiyan eşliğinde tutsakla görüştürülüyor. Çıkışta da verilen A4 kâğıdı gardiyanlar tarafından okunuyor. Eğer sakıncalı bir durum yok ise avukata veriliyor.” 

Bandırma cezaevinde psikolojik rahatsızlık yaşayan Adil Kıpkaç adlı mahpusun tedavi altına alınması gerekirken cezaevi idaresi tarafından bilinçli bir şekilde koğuşta tutulduğunu İfade eden Tanrıkulu, “Tutsak hem kendisine hem de koğuştaki diğer tutsaklara yaralama derecesinde bir saldırganlığı söz konusu” diye konuştu. Tanrıkulu, Kıpkaç’ın biran önce ya tahliye edilmesi ya da tedavi edilmesi gerektiğini söyledi. (İZMİR)

ÖNCEKİ HABER

Kalp hastası mahpus tedavi edilmiyor

SONRAKİ HABER

Gözaltındaki avukatlar için oturma eylemi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa