11 Eylül 2016 15:21

Kurbanlara acı çektirene 1057 TL ceza 

Hayvan hakları savunucuları ve veteriner hekimlerden uyarı geldi. Kurbanlıklara acı çektirene 1057 TL ceza uygulanacağı hatırlatıldı.

Paylaş

Kurban bayramlarında her yıl yaşanan, kurbanlıklara işkence ve kötü muamele görüntülerinin bu yıl ortaya çıkmaması için hayvan hakları savunucuları ve veteriner hekimlerden uyarı geldi. Kurbanlıklara acı çektirene 1057 TL ceza uygulanacağı hatırlatıldı.

Hayvan Hakları Federasyonu İzmir Sözcüsü Esin Önder, Avrupa Birliği’nin 1993 yılında hayvanların kesilmeden önce bayıltılmasını zorunlu hale getirdiğini, Türkiye’nin 2011 yılında ‘acısız’ kesime geçeceğini AB’ye bildirmesine rağmen, halen bu uygulamaya geçilmediğini belirtti. Önder şöyle konuştu: “3 Ağustos 2016 tarihli Resmi Gazete’de Kurban Yönetmeliği yayınlanmıştır. Kimsenin uymadığı kurallar tekrarlanmıştır. Hayvanlara acı çektirme, kurban yerleri dışında kurban kesme gibi ihlallerde, idari ceza verilmektedir. Kurallara uymayanlar hakkında hayvan başına 2 bin lirayı aşan para cezaları uygulanacak. Hayvanlara kasıtlı kötü davranan, döven, aç, susuz bırakan, bakımlarını ihmal eden, acı çektirenlere de 1057 lira ceza verilecek.”

‘İNSANİ VE DİNİ AÇIDAN ÖNEMLİ’

İzmir Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Gökhan Özdemir ise “Hem dini açıdan hem de bağışıklık sistemine katkısı ve hayvan sağlığı açısından kurbanlık hayvanlara eziyet edilmemelidir. Hayvanların acı çekmeksizin kesilmesi işlemi hem insani anlamda, hem de dini açıdan en önemli konulardandır. Kurban Bayramında görev alan kasapların işinin ehli olması en çok da bu nedenle önemlidir. Kasaplar hayvanın acı çekmeden kesimi sonrasında kanının iyice akıtılması gerektiğini, kesim hijyeninin önemini bilerek çalışmalıdır. Olayın yalnızca kesilen bir hayvan ve iştahla yenilecek kavurmadan ibaret olmadığı akıldan çıkarılmamalıdır“ dedi. (İZMİR)

ÖNCEKİ HABER

Trabzonspor kendi evinde Osmanlıspora yenildi: 0-2

SONRAKİ HABER

Kalp hastası mahpus tedavi edilmiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa