09 Eylül 2016 15:01

Van'dan eğitim emekçilerne destek açıklaması

Van’da Milli Eğitim Bakanlığı’nın 11 bin 285 öğretmeni açığa alalması bugün TTB, DİSK Genel İş, KESK ve EMEP tarafından protesto edildi. 

Paylaş

Feqiyê Teyran Parkı’nda bir araya gelen kitle adına açıklamayı okuyan Tüm Bel Sen Van Şube Eş Başkanı Şükrü Kaçıci, 1 Eylül gece yarısı çıkarılan Kanun Hükmünde Kararname’den bu yana eğitim emekçilerinin kamu görevlerinden adil yargılama ve savunma hakkı bile tanınmadan hukuksuzca ihraç edildiğini söyledi. 

İllerde mülki amirler ve yandaş sendika işbirliği ile açığa alınacakların listelerinin hazırlandığını belirten Kaçıci, “Siyasi iktidar, yıllardır eğitimin dinselleştirilmesine ve ticarileştirilmesine direnen, laik-bilimsel eğitimi savunan, emek, barış ve demokrasi mücadelesi yürüten eğitim emekçilerden intikam alırcasına hareket etmektedir. Hükümet, yandaş medya ve yandaş sendikanın işbirliği ile oluşturulan algı operasyonu ve açıkça iftira niteliği taşıyan suçlama ve hedef göstermeler sonucunda gerçekleştirilen açığa almalar, açık bir “yargısız infaz”dır ve hiçbir yasal hukuki dayanağı bulunmamaktadır” dedi.

MEB’İN BU UYGULAMASI YASA DIŞIDIR

15 Temmuz darbe girişiminin başarılı olması halinde yapılacak olanların bugün hükümet eliyle hayata geçirildiğini ve hukuk tanımadan sendikal hakların suç kapsamına alındığına dikkat çeken Kaçıci, “MEB’in açığa almaları hangi yasal soruşturma ve delilere dayandırdığını açıklamaması, daha da vahimi, kendisini yargının yerine koyarak ve yaratacağı hukuksal sonuçları düşünmeden doğrudan hüküm vererek hareket etmesi göz göre göre suç işlediğini göstermektedir. Sadece bu tutumun kendisi bile, söz konusu açığa almaların hukuken hiçbir somut karşılığı olmadığını göstermektedir. Hükümet ve MEB’in de çok iyi bildiği gibi, hukuken somut delillere, yargı kararlarına, mevzuata uygun yürütülen idari soruşturmalara dayanmaktan uzak bir şekilde verilen tüm kararlar yasa dışıdır. Bu nedenle söz konusu operasyonun hukuki değil siyasi olduğu açıktır” şeklinde konuştu.

‘LAİKLİK İLKESİNİN AYAKLAR ALTINA ALINMASIYLA BU HALE GELİNDİ’

Hükümetin kendine muhalif herkesi “terör suçu” ile ilişkilendirdiğine ve kendi suçlarının üzerini kapamaya çalıştıklarına vurgu yapan Kaçici, “Liyakat ve Laiklik ilkesinin ayaklar altına alınmasıyla bugünlere gelinmiştir. Eğer bunlardan ders çıkarılmazsa aynı sonuçlar tekrar eder. Bu darbe girişiminde çıkarılması gereken en önemli ders laiklik ve sosyal hukuk devleti olmazsa olmaz olduğudur. Sendikal faaliyet ve mücadele darbecilik ile şiddet olaylarıyla ilişkilendirilemez. OHAL döneminde de emekçiler haklarını aramaya ve hakları için mücade etmesi gerekir. Ancak. OHAL rejimi de keyfi ve sınırsız bir rejim değildir. OHAL döneminde de hukuka uygun davranılması zorunludur. Askeri darbe bahane edilerek bir sivil darbeye girişilmemelidir” dedi.

‘EĞİTİM EMEKÇİLERİNİN YANINDA OLACAĞIZ’

Kamudan hukuksuz bir şekilde ihraç edilen veya açığa alınan eğitim emekçilerinin derhal görevlerine iade edilmesi gerektiğini söyleyen Kaçici, “Emek, demokrasi ve özgürlük mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz. Hukuksuz bir şekilde açığa alınan tüm eğitim emekçilerinin yanında olmaya ve onlarla mücadele etmeye devam edeceğiz” diye konuştu. (Van/EVRENSEL)


 

ÖNCEKİ HABER

Dersim halkı öğretmenlerine sahip çıktı

SONRAKİ HABER

Açığa alınan 11 bin 301 öğretmenden 9843’ü Eğitim Sen’li

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...