09 Eylül 2016 13:29

Özgürlük Nöbeti'ni gazeteciler devraldı

Aslı Erdoğan, Necmiye Alpay, Zana Kaya ve İnan Kızılkaya için tutulan Özgürlük Nöbetini Ben Gazeteciyim İnisiyatifi devraldı.

Paylaş

Kapatılan Özgür Gündem Gazetesi'nin Yayın Danışma Kurulu üyeleri Yazar Aslı Erdoğan, Dil Bilimci Necmiye Alpay, Genel Yayın Yönetmeni Zana Kaya ve Sorumlu Yazı İşleri Müdürü İnan Kızılkaya için 22 Ağustos'tan bu yana tutulan nöbeti Ben Gazeteciyim İnisiyatifi devraldı. Özgürlük Nöbeti'ne katılan gazeteciler, meslektaşlarına uygulanan haksız gözaltı ve tutuklamaları protesto etmek için Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi önünde biraraya geldiler. 

Cezaevi önünde yapılan nöbete SODEV, Barış Vakfı, Halk Evleri, Anadolu Kadın Hareketi, Kaldıraç ve CHP Bakırköy İlçe Teşkilatı da katıldı.

'GAZETECİLİK SUÇ DEĞİLDİR'

Nöbette "Barışın kalemlerine özgürlük", "Özgür düşünce susturulamaz", "Bilir, Aslı, İnan, Necmiye yalnız değildir", "Gerçekler karanlıkta kalmayacak direniş ve dayanışma ile kazanacağız" pankartları açıldı. 

Ben Gazeteciyim İnisiyatifi adına ilk konuşmasını gazeteci Fehim Işık yaptı. Işık, 15 Temmuz darbe girişimi öncesinde 35 olan tutuklu gazeteci sayısının darbe girişiminin ardından 117'ye çıktığını kaydetti. Aslı Erdoğan ve Necmiye Alpay'ın hukuksuz bir şekilde tutuklandığını ifade eden Işık, "Adeta topluma mesaj vermek istercesine tutuklandılar. Gazetecilik suç değildir. Onu suç gören diktatöryal yönetimlerdir. Tutuklamaları reddediyoruz. Onları parmaklıklar arasından çıkaracağız" diye konuştu. 

Daha sonra söz alan Mehveş Evin de, "Aslı ve Necmiye'nin simgelediği bir barış çizgisi duruşu var. Bu nedenle içeride tutuluyorlar" dedi. Nöbet için cezaevi önüne gelirken 12 Eylül'ü anlatan bir dizi afişini gördüğünü aktaran Evin, "Dizi seyretmeye gerek yok. 12 Eylül gerçeğini görmek isteyen buraya gelsin" diye konuştu. 

'GAZETECİLERİN TUTUKLANMASI KABUL EDİLEMEZ'

Halkevleri Başkanı Oya Ersoy, "Ülkenin tamamı demir kafeslerle çevirilmek isteniyor" diyerek barıştan, özgürlükten yana olan muhalif kesimin susturulmaya çalışıldığını ifade etti. SODEV Genel Sekreteri Ertan Aksoy da "Gericilik değil barış kazanacak" diyerek dayanışma mesajı verdi. 

"Bu ülkede barışın kanadı hep kırık" diyen CHP Bakırköy İlçe Başkanı Avukat Celal Sevinç, gazetecilerin ve bilim insanlarının tutuklanmasının kabul edilemez olduğunu söyledi. 

Son olarak konuşan yazar Gündüz Vasaf ise şöyle konuştu, "Hükümet, Aslı ve arkadaşlarının dilini konuşmaktan alıkoyarak Türkiye'nin dilini kesiyor. Onlar susturulursa ülke dilsiz kalır." (İstanbul/EVRENSEL)
 

ÖNCEKİ HABER

Şirket kurnaz devlet aymaz!

SONRAKİ HABER

Antalya Eğitim Sen hukuksuzluklları protesto etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...