09 Eylül 2016 00:59

TOFAŞ işçileri: Büyümeden biz de payımızı istiyoruz

2017 MESS sözleşmesi öncesi TOFAŞ yeni rekorlar açıkladı. TOFAŞ’ın işçilerinin ücretleri ve çalışma koşulları ise tersi bir seyir izliyor.

Paylaş

Uğur ÖKDEMİR
Bursa

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Bursa’nın en büyük firmalarını açıkladı. Açıklanan firmalar arasında işçi haklarına yönelik saldırılarla gündemin ilk sırasında yer alan TOFAŞ, Renault ve Bosch yer alıyor. Her seferinde işçiye daha fazla ücret verirlerse zarar edeceklerini söyleyen firmalar her geçen yıl büyüyor, kâr rekorları kırıyor. Bu büyümeden işçinin payına ise işten çıkarma ve daha çok baskı düşüyor. Bursa’nın en büyük firması olan TOFAŞ’ın bu büyümesinde işçilerin payına ne düştüğünü TOFAŞ işçileriyle konuştuk.

Diğer firmalarla rekabet edilmesi ve zarar edilmemesi için kendilerinden hep daha çok çalışmalarının istendiğini anlatan bir işçi; “Biz bunu fazlasıyla yaptık ama gelin görün ki rekabet etmemiz gerekir diyenler büyüdü her sene ama biz her sene geriye düştük. 2015 yılı bilançoları açıklandığında da fabrikanın büyüdüğünü gördük. Şimdi de Bursa’nın en büyük firması oldu. Fabrikanın büyümesi güzel sevindirici bir durum ama bu sevinci biz de yaşamak istiyoruz. Bu büyümeyi biz sağladık, rekor üstüne rekor kırdık. Bunun bir karşılığı olmalı kuru bir teşekkür olmamalı” dedi. Bir başka işçi ise şunları söyledi: “Bursa’nın birinci firması ama gelin görün ki fabrika tatildeyken birçok arkadaşımızı işten çıkardılar. Bu nasıl büyüme acaba ya da büyürken sendikal çalışmayı da mı yok ederek büyüme hedefinde, ben bu durumu öyle görüyorum. Büyürken işçinin de haklarını yok ederek sendikal çalışmasını yok ederek büyümek.”

Temmuz ayı içinde imalatta rekor kırdıklarını söyleyen bir başka TOFAŞ işçisi; “Rekor üstüne rekor kırıyoruz ama ücretlerde bu rekoru bir türlü göremedik. İşçinin sırtında bu büyüme gerçekleşti. Kurban Bayramı yaklaşırken umarız bu büyümeden bize düşen de verilir. Bursa’nın birinci firması olan TOFAŞ bu bayramda işçisinin yüzünü güldürecek mi onu bekliyoruz. İşçisinin yüzünü güldüren fabrika hep birinci olur” diye konuştu.

OTOMOTİV REKOR KIRDI, TOFAŞ BİRİNCİ OLDU

Toplusözleşme sürecine girecek olan otomotiv sektöründe patronlar art arda rekorlar kırıyor. Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliğinin (OİB) rakamlarına göre geçen ay yüzde 23 artışla yaklaşık 1.7 milyar dolar ihracat yapan sektör, böylece tarihinin en yüksek ağustos ayı ihracatına ulaştı.

Bursa’nın 2015 yılındaki ilk 250 büyük firması ise Bursa Ticaret ve Sanayi Odası tarafından açıklandı. Ciro büyüklüğüne göre zirvede 10 milyar 294 milyon TL ile TOFAŞ yer aldı. TOFAŞ’ın ardından 9 milyar 894 milyon TL ciro ile Oyak Renault ikinci, 3 milyar 941 milyon TL ciro ile Bosch üçüncü oldu. Araştırmanın üretimden satışlara göre olan sıralamasında ise ilk sırayı Oyak-Renault alırken, TOFAŞ ikinci oldu.

ÖNCEKİ HABER

İhraç edilen Eğitim Sen üyesi: Hedef sendikal faaliyetimiz

SONRAKİ HABER

IŞİD bombalı araçla saldırdı: 5 ÖSO üyesi öldü, 12'si yaralı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa