09 Eylül 2016 00:50

Müslim: Türk halkının Rojava’dan korkmasına gerek yok

Evrensel'e konuşan PYD Eş Başkanı Salih Müslim: Türk halkının Rojava’dan korkmasına gerek yok. Biz hiçbir zaman düşman olamayız.

Paylaş

Aziz KOÇYİĞİT
Yücel ÖZDEMİR
Köln

Rojava’nın en büyük siyasi gücü olan Demokratik Birlik Partisi’nin (PYD) Eş Başkanı Salih Müslim, uluslararası diplomaside de Rojava Kürtlerinin temsilcisi durumunda. Bu temelde pek çok ülkede temaslarda bulunuyor. Müslim, bögedeki gelişmeler çerçevesinde pek çok kez Ankara’da da temaslarda bulundu.

En son Süleyman Şah Türbesi’nin IŞİD’den alınarak Kobanê’deki Eşme Köyüne taşınması için görüşmeler yapmıştı. Türbenin taşınmasından sonra ise bir daha Türkiye’ye gitmedi. Şimdi ise AKP Hükümeti tarafından açıktan “düşman” ilan edilmiş durumda. 3 Eylül’de Köln’de yapılan Kürt Kültür Festivali’nde görüştüğmüz Müslim, son gelişmeler konusunda sorularımızı yanıtladı. Müslim, “Türk halkı hiç bir zaman Kürtlerden korkmasın. Hele hele Rojava’dan hiç korkmasına gerek yok. Biz hiç bir zaman düşman olamayız. Ama bu hükümet bir taraftan Türk halkını sömürürken diğer taraftan bizi de öldürmek istiyor. Buna birlikte izin vermeyelim” dedi.

CERABLUS OPERASYONU HAKKINDA NE DÜŞÜNÜYOR?

Türk Silahlı Kuvvetlerinin Cerablus’a yönelik “Fırat Kalkanı” operasyonunu değerlendiren,
Müslim, operasyonun “IŞİD ile mücadele” için olmadığını belirterek, “Çünkü gerçekler ortada. Bu güne kadar ortaya koyduğumuz belgelerde her şey açık olarak görülüyor. Türkiye, DAİŞ hezimete uğradığı için Cerablus’a girdi. Yoksa Cerablus ile Rakka arasındaki koridor kapanacaktı. Türkiye bunu önlemek için bölgeye girdi” iddiasında bulundu.
Cerablus-Rakka koridorunun halen açık olduğunu belirten Müslim, IŞİD militanları için, “DAİŞ kıyafet değiştirdi, Nusra oldu, Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) oldu” diyerek Türkiye’ye de hâlâ girip çıkabildiklerini söyledi.

‘YPG, FIRAT’IN DOĞUSUNA ÇEKİLDİ’

“ÖSO, DAİŞ’in kopyası. Aynı düşünce, aynı kafa kesme söz konusu. İkisi de Selefi-cihadi düşünceyi savunuyor” diyen Müslim, hem ABD hem de AKP Hükümeti tarafından yapılan “YPG Fırat’ın doğusuna çekilsin” çağrısı için ise, “Çekilmesine çekildi. Ancak onlar halen orada olanlara YPG diyor. YPG”liler zaten Fırat’ın batısındaki bölgeleri özgürleştirdikten sonra kendi üslerine döndü. YPG ve ABD arasında birlikte DAİŞ’e karşı mücadele etme anlaşması var. Bu durumda bazı bölgelerde YPG çekilmek istese de ABD istemez. Halen Menbic başta olmak üzere bir çok yerde DAİŞ’e karşı birlikte savaş devam ediyor. Demokratik Suriye Güçleri zaten uluslararası koalisyonla beraber çalışıyor. Bunlar, DAİŞ’le mücadelede bundan sonra da beraber çalışmaya devam edecekler. Bu nedenle çekilme konusunda asıl kararı yerel meclisler veriyor. Cerablus’un hem askeri hem de sivil meclisi var. Bu nedenle asıl belirleyici olan meclislerdir. Ateşkes kararı da Türkiye ile Cerablus Meclisi arasında sağlanmıştı” dedi.

‘TÜRKÇE, ARAPÇA KONUŞTUĞUM İÇİN GURUR DUYUYORUM'

Suriye Kürtlerinin ve Rojava’nın Türkiye’de ‘düşman’ olarak nitelendirilmesine dair de görüşlerini sorduğumuz PYD Eş Başkanı Müslim şu yanıtı verdi: “Bugün yapılan Kürt Kültür Festivali’nde Türkçe, Arapça ve Kürtçe konuştum. Meydandaki herkesin mesajımızı anlamasını istiyordum. Türkçe, Arapça konuştuğum için gurur duyuyorum. Kürtçe de anadilimiz. Bizim orada bu üç dil de konuşuluyor. Türk halkı hiç bir zaman Kürtlerden korkmasın. Rojava’dan hiç korkmasına gerek yok. Ama bu hükümet bir taraftan Türk halkını sömürürken diğer taraftan bizi de öldürmek istiyor. Buna birlikte izin vermeyelim. Bizim istediğimiz halkların dostluğu ve kardeşliğidir. Biz şu anda bunu tarihe yazıyoruz. Hem de şehitlerimizin, çocuklarımızın kanlarıyla yazıyoruz. Herkesin bunu bilmesini istiyoruz”

ÖNCEKİ HABER

Yılmaz Güney’siz 32 yıl

SONRAKİ HABER

Sıla internette konser verecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...