08 Eylül 2016 11:38

İsveç Macaristan’ı mahkemeye verecek 

Macaristan ile İsveç arasında geçtiğimiz ay patlak veren mülteci krizi giderek tırmanıyor.

Paylaş

Murat KUSEYRİ
Stockholm

Macaristan ile İsveç arasında geçtiğimiz ay patlak veren mülteci krizi giderek tırmanıyor. Başbakanlık binasında Macaristan’ın İsveç Büyükelçisiyle görüşen Göçmen Bakanı Morgon Johansson, görüşmenin ardından Macaristan’ın sorumluluğunu üstlenmemesi durumunda anlaşmazlığın çözümü için Avrupa Komisyonu ve Avrupa Mahkemesine konuyu taşımaya hazır olduklarını açıkladı. Dublin Sözleşmesi sığınma başvurusunda bulunan kişinin Avrupa Birliği’ne giriş yaptığı ülkenin başvurudan sorumlu olmasını öngörüyor. Geçtiğimiz yıl yaşanan mülteci krizi sırasında bin civarında mülteci Macaristan üzerinden gelerek İsveç’e iltica etti. 

İsveç Hükümeti, Macaristan’dan gelen mültecilerin iltica başvurularının Dublin Sözleşmesi’ne göre Macaristan tarafından değerlendirilmesi gerektiğini belirterek bine yakın mülteciyi Macaristan’a iade etmek istiyor. Bunun gerçekleşmesi için de geçtiğimiz ayın başlarında Göçmen Bakanı Morgan Johansson, Macaristan’ın Stockholm Büyükelçisi Lilla Makkay’ı makamına çağırarak görüştü. Aradan bir ay geçmesine rağmen Macaristan’ın sorunun çözümü için somut adım atmaması üzerine bu kez Makkay başbakanlığa çağrıldı.

İsveçli yetkililerle görüştükten sonra medyaya açıklamalarda bulunan Makkay, İsveç’e gelip iltica eden sığınmacıların Yunanistan üzerinden Macaristan’a geldiklerini, bu nedenle de iltica başvurularının Yunanistan tarafından değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

MÜLTECİLERİ GERİ ALMA YÜKÜMLÜLÜĞÜ YOK

Macaristan’ın sadece bir geçiş ülkesi olduğunu ve birkaç haftadır sınırdan tüm geçişlerin durdurulduğunu belirten Makkay, “Macaristan’ın Avrupa Birliği ülkelerine geçen ve şimdi sınır dışı edilmek istenen sığınmacıları geri alma  yükümlülüğü olmadığını” öne sürdü. Sorunun iki ülke arasında 6 ay içinde çözüme kavuşturulamaması durumunda, mültecilerin başvurularının İsveç tarafından değerlendirilmesini isteme hakları var.

İsveç, bine yakın mülteciyi geri almayı reddeden Macaristan’a tepkili. Dublin’in hükümlerinin belirgin olduğunu belirten Johansson, AB’deki ülkelerden bazılarının sözleşmenin hangi maddesine uyup uymayacaklarına karar vermelerinin kaosa yol açacağı uyarısında bulunuyor. 

ÖNCEKİ HABER

HNC’den 3 aşamalı Suriye planı

SONRAKİ HABER

Gazi Mahallesi’nde baskılar protesto edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...