14 Mayıs 2012 17:23

Kürt Dil Bayramı’nda Kürtçe hâlâ yasaklı

Celadet Ali Bedirxan tarafından 1932 yılında çıkarılan Kürtçe Hawar dergisinin yayına başladığı gün olan 15 Mayısta kutlanan Kürt Dil Bayramı bölgede çeşitli etkinliklerle kutlanacak. Dil bayramının kutlandığı günde Kürtçe üzerindeki baskılar sürerken, Kürtlerin ana dilde eğitim talebine de halen karş

Kürt Dil Bayramı’nda Kürtçe hâlâ yasaklı
Paylaş

KURDİ-DER Genel Başkanı Burhan Zorooğlu, Bedirxan tarafından ilk defa Arap alfabesinden Latin alfabesine geçişin önemine vurgu yaptı. 2006 yılından bu yana Kürt Dili Bayramı’nın kutlandığını söyleyen Zorooğlu, Hawar dergisinin duruşunun, çıkışının asimilasyona karşı bir duruş olduğunun altını çizdi.

ANA DİLDE EĞİTİM EVRENSEL BİR HAK

Bugün Türkiye’de 20 milyona yakın Kürt olduğunu ifade eden Zorooğlu, “Kürt halkının uluslararası sözleşmelere göre de kendi ana dilinde eğitim görmesi evrensel bir haktır” dedi. Türkiye’nin artık bu sorunları çözmesi gerektiğini kaydeden Zorooğlu, kanunlar düzeyinde yeni düzenlemelerin yapılması gerektiğini düşündüklerini belirtti. Yeni Anayasa tartışmalarının olduğu bir dönemden geçtiklerini de hatırlatan Zorooğlu, temel hakların anayasada yer alması gerektiğine vurgu yaptı. Kürt halkının taleplerinin Anayasa’da yer almasının demokrasinin önünü açacağını söyleyen Zorooğlu, Kürt halkının insanı taleplerde bulunduğunu belirtti.

BAŞBAKANIN SÖYLEMLERİ YENİ DEĞİL

Başbakanın tekçi açıklamalarını da değinen Zorooğlu, “Başbakanın söyledikleri yeni değil. İlk defa da duymuyoruz. Bu anlayış, zihniyet cumhuriyetin kuruluşundan bu yana var ve bugüne kadar bu ülkeye gözyaşı, kan getirmiştir. Savaşların, isyanların sorumlusu olmuştur” dedi. Yapılan açıklamaların Türkiye gerçeğine uymadığını bildiklerini ifade eden Zorooğlu, Başbakanın 2005’te yaptığı “Kürt sorunu var ve devlet bu konuda hatalar yapmıştır. Biz bu sorunu çözeceğiz” açıklamalarını hatırlatarak; “O günden bu güne ne değişti de hatalı devlet şimdi bunları söylüyor?​” dedi.

ARINÇ’IN SÖYLEDİKLERİ SİYASİ

Bülent Arınç’ın, Kürtçe hakkında yaptığı ‘Medeni dil değil’ açıklamalarını da hatırlatarak tepki gösteren Zorooğlu bu açıklamaların siyaseten söylenen sözler olarak gördüklerini belirtti. Kürt Dili Bayramı’nın çeşitli etkinlikler ile kutlanacağını ve devam edeceğini kaydeden Zorooğlu, şenliklerin düzenleneceğini, 19 Mayısta da Bağlar Belediyesi Toplantı Salonu’nda dil ile ilgili panel yapılacağını söyledi. (Diyarbakır/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

‘12 Eylül bana fotoğraf çekmeyi öğretti’

SONRAKİ HABER

THY’ye siyasi müdahale

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...