08 Eylül 2016 10:12

45 bin kişiyi zehirleyen virüsten nasıl korunur

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Aliye Acaroğlu Maraş’ta 45 bin kişiyi hastanelik eden norovirüsten korunmanın yollarını açıkladı.

Paylaş

Maraş’ta geçtiğimiz günlerde 45 bin kişi hastanelik eden bir salgın yaşanmıştı. Salgın yetkililerden yapılan açıklamaya göre, ilçeye içme suyu sağlayan ana terfi istasyonundaki keson kuyulara, çevrede bulunan kirli suların karışması nedeniyle yaşanmıştı.

35 bin kişinin ishal, yüksek ateş ve kusma şikayetiyle hastanelere akın etmesine neden olan salgının nedeninin norovirüs olduğu açıklandı. Norovirüsün belirtileri ve virüse karşı alınması gereken önlemleri İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Aliye Acaroğlu’ya sorduk. Elbistan virüsü olarak da bilinen norovirüsün, mide barsak enfeksiyonlarının en yaygın nedenleri arasında bulunduğunu belirten Acaroğlu şunları söyledi: “Salgınlara yol açan, kolay ve çabuk bulaşan bir virüstür ve bulunduğu yere temas veya ağız yoluyla bulaşabilir. Temastan 24 ila 48 saat içinde bulantı, kusma, karın ağrısı, eklem ağrıları, ateş ve şiddetli ishal ile etkisini hissettirebilir” dedi. Enfekte gıdalara, donmuş gıdalara, deniz ürünlerine ve suya dikkat edilmesi gerektiğini belirten Acaroğlu, “Virüs soğuğa dayanıklıdır, bulundukları yerde uzun süre canlı kalabilir. Hastalık 1-2 gün içinde kendiliğinden iyileşir ancak çocuklar, yaşlılar veya bağışıklığı düşük hasta kişilerde daha ağır seyredebilir. Özel bir tedavisi olmayan hastalık, sıvı tüketimiyle tedavi edilebilir” dedi.

Enfeksiyonun yayılmasını sınırlamak için hijyen kurallarına dikkat etmek gerektiğini belirten Acaroğlu, “Tuvalet temizliği, ellerin sık sık ve iyice yıkanması çok önemlidir. Gıdaların temizliği ve yıkanması, temiz yerlerde, atıklardan ve çöplerden uzakta muhafaza edilmesi gereklidir. Donmuş gıdalar ve deniz ürünlerinin de virüs taşıyacağı bilindiğinden saklama koşullarına özen gösterilmelidir” dedi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

BES İzmir Şubesi: Saldırılara karşı topyekün mücadele

SONRAKİ HABER

BES Bursa'da ihraç ve tutuklamaları protesto etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...