14 Mayıs 2012 17:20

‘12 Eylül bana fotoğraf çekmeyi öğretti’

Şair, Fotoğrafçı ve Yazar Mehmet Özer, “Göz Görmez Bilinç Görür” adlı kitabının imza ve söyleşisini gerçekleştirdi. Söyleşiye çok sayıda yazar da katıldı. İtiraz dilinin fotoğraflarını çektiğini söyleyen fotoğrafçı kitabının ismi Mahmut Temizyürek’in bir yazısından esi

‘12 Eylül bana fotoğraf çekmeyi öğretti’
Paylaş

BU, HAYATIN BANA YÜKLEDİĞİ BİR SORUMLULUK

Bugüne kadar 13 kitap çıkardığını ama hiç bu kadar heyecanlanmadığını söyleyen Özer, “Yaptığım bu iş hayatın bana yüklemiş olduğu bir sorumluluk. 12 Eylül faşizminin bana öğrettiği fotoğraf çekmekti” diyerek, çektiği fotoğrafların hikayelerini anlattı. Özer, itiraz dilinin fotoğraflarını çektiğini ve bu birikimi, Mahmut Temizyürek’in ‘Göz Görmez Bilinç Görür’ adlı yazısından esinlenerek isimlendirdiği kitapta bir araya getirdiğini vurguladı.

Greve giden Karabük Demir-Çelik işçilerinin fotoğrafını gösteren Özer, “1989 yılında Karabük demir-çelik işçileri 12 Eylüle karşı ilk kez 137 günlük uzun bir greve gitmişti.  Bu fotoğraf çekilene kadar işçilerin direnişi Karabük sınırları içinde kalmıştı. İngiliz işçiler bu fotoğrafı yayınladılar ve ismini ‘sınıfın öfkesi’ koydular. Ben de böylece ne yapmam gerektiğini öğrenmiş oldum. Bana bu ülkede ne yapmam gerektiğini bu ülkenin işçileri, emekçileri, kadınları, çocukları, Kürt halkı öğretmiştir” diye konuştu.

EGEMENLERE MEYDAN OKUYAN FOTOĞRAFLAR

Şair Ahmet Telli de Mehmet Özer’in fotoğraflarının “Egemenlere bir meydan okuma” olduğunun altını çizdi.  “Bu kitap toplumun anılar belleğini diri tutacak bir kitap. Bu kitabın herhangi bir sayfası senin tarihindir” diye okuyucuya seslenen Telli, Özer’in fotoğraflarında toplumsal muhalefetin olduğunu dile getirdi. Telli, “Bu kitap bir albüm değil, bir vicdan hatırlatılmasıdır” dedi.

Yazar Temel Demirer, “Mehmet’i düşündüm, ne yapıyor diye. Bunun cevabını 1977’de Güney Kürdistan Dağları’nda öğrenmiştim. Şimdi Güney Kürdistan’da Kültür Bakanı olan Falakaddin Kakeyi Yılmaz Güney’in önemini, ‘kamerayı bir peşmergenin bazukayı kullandığı ustalıkla kullanmasıdır” diye özetlemişti.

‘İYİ BİR TANIKLIK’

Şair Zerrin Taşpınar da “Buradaki bir çok fotoğrafta görünmesek de, baktığım zaman bütün arkadaşlarımı görüyorum, buradaki eylemlerin bir parçası, destekçisi olarak” diye konuştu.

Sibel Özbudun ise ülke olarak ilginç günlerden geçildiğinin altını çizerek, “İnsan yaşarken farkına varmıyor. Belki de o durumun içinde olduğumuzdan. Mehmet’in kitabı bu nedenle iyi bir tanıklık. Hem faili, hem gözlemcisi, hem yorumcusu, hem katılımcısı. Dönüştürücüsü olduğumuz tarihte iyi bir tanıklık olmuş” yorumunu yaptı. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Çiftçiye günü kutlu olmadı

SONRAKİ HABER

Kürt Dil Bayramı’nda Kürtçe hâlâ yasaklı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...